Baldız: Bir erkeğin karısının kız kardeşidir. Bacanak: İki kız kardeşle evlenmiş iki erkek birbirlerinin bacanağı olur, Kayınpeder veya kaynata: Gelin için damadın, damat için gelinin babasıdır. Kayın, valide veya kaynana: Gelin için damadın, damat için de gelinin annesidir.
Kısaca, kayınpederin diğer kullanım şekli kaynatadır. Gelin, kocasının babasından; damat da karısının babasından kaynata diye bahseder. Kaynata kelimesi, zamanla yerini “baba” kelimesine bırakır. Kişiler dilerse birbirlerinin babasına “X Amca” gibi hitaplarda da bulunabilir.
KAYINPEDER (KAYNATA) NE DEMEKTİR? Kayınpeder ya da kaynata gelin ve damadın babalarına verilen isimdir. Zamanla gelin veya damat birbirlerinin babalarına "baba" olarak da hitap ederler.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür.
Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir. İki erkek kardeşin eşleri birbirlerinin eltisi olur. Bir kişinin halası, teyzesi ya da kız kardeşinin eşi o kişinin eniştesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Eşimin erkek kardeşi benim kaynım olur. Ben eğer erkek isem, Eşimin kız kardeşi benim baldızım olur. Eşimin erkek kardeşi benim kayınçom olur.
Buradaki kayın, kaim yani " yerine geçen " manasına kullanılmaktadır. İki kız kardeşle evlenen erkekler birbirlerine " bacanak " derler. Kardeşlerin hanımları ise birbirlerinin " eltisi ", eşlerin anne ve babaları birbirlerinin " dünürü " olur. Çocuklar; dayı, amca ve erkek kardeşlerin eşlerine " yenge " der.
Dünür: Gelinin, damadın anne ve babaları birbirlerinin dünürü olurlar. Üvey: Aynı kandan gelmeyen, fakat aynı aileye bağlı olan kimseler birbirlerinin üveyi olurlar.
Gelinin Babasının Görevleri
Kırmızı kuşak bağlama adeti modern gelinler tarafından pek tercih edilmese de hala yaygın olarak uygulanan bir gelenektir.
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Enişten olur. Kayınço, erkek için de, kadın için de eşin erkek kardeşi veya ağabeyidir.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
Cevap: Eşimin kardeşi benim; görümcem, kaynım, baldızım veya kayınçom olur.
3-4-) Kocanın tüm akrabaları seninde akrabaların olmuş olur.Kocanın amca-dayı-hala-teyze-dede-nine dediğine seninde aynı hitabı kullanman icab eder. 5-) Enişten olur. 6-) Yengen olur. 7-) Kayınçosu oluyor.
Görümce kelimesi özellikle evlendikten sonra akrabalık bağı şeklinde gelişen eşin kız kardeşi ve ablası anlamına gelen bir kelimedir. Görümce kelimesi günlük kullanımda gelin görümce gibi tabilerle kullanılan bir kelimedir.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Şıklık ve resmiyet açısından smokin tercih edilebilir. Siyah, lacivert veya gri gibi koyu renkli bir smokin, düğünün resmi atmosferine uygun olacaktır. Daha rahat bir tarz isteyen çiftler veya daha gündelik bir düğün organizasyonu düşünenler için takım elbise uygun olabilir.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir. Bu da genellikle gelin ya da gelinin ailesi tarafından alınır.
Benim eşimin kaynanası, benim annem olur. Annem senin kaynananın annesi ise senin kaynanan da benim kardeşim olmalıdır. Bu durumda da sen benim kardeşimin çocuğu ile evlisin demektir. Yani ben senin kaynananın kardeşi olurum.
Akraba: Kan yoluyla ya da evlilik yoluyla birbirine bağlı olan insanlara akraba denir. Bizim birçok yakın akrabamız vardır. Bu akrabalarımız anne tarafından ya da baba tarafından olabilmektedir.
Kardeşinin çocuğu yeğen; teyze, dayı, hala, amca çocukları da kuzen olur.
Kayınço ve kayın birader aynı anlama gelen iki isimdir. Halk arasında iki isim de yaygın olarak kullanılmaktadır. Kayın birader ise daha resmi ortamlarda kullanılmayı tercih edilmektedir. Kayınço ve kayın birader evli kişilerinin erkek kardeşlerini tanımlamak için kullanılır.
Amca ve dayının eşine yenge denir.
En İyi Cevaplar. börülcen olur... börülce, oynar gelin görümce...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri