Beş Parmağın Beşi Bir Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; sınırlı bir takım insan birliği içinde benzerlikler olduğu kadar, farklılıklar da vardır manasına gelen bir söz. İnsanlar yetenek, beceri ve duygu gibi özellikler bakımından aynı değillerdir.
“Yapılan kötülükler cezasız kalmaz” anlamında kullanılan bir söz.
Çok Bilen (Söyleyen) Çok Yanılır Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çok bildiği için kendine güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.
İnsanlarda beceri, zeka, akıl gibi özelliklerde farklılıklar olması gayet normal bir durumdur. Tıpkı hiçbir parmağın aynı boyda olmaması, izlerinin farklı olmaması gibi. ➵ C seçeneğinde bireysel farklılık dediği için cevap C seçeneğidir.
Beş Parmağın Beşi Bir Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; sınırlı bir takım insan birliği içinde benzerlikler olduğu kadar, farklılıklar da vardır manasına gelen bir söz. İnsanlar yetenek, beceri ve duygu gibi özellikler bakımından aynı değillerdir.
İlgili 35 soru bulundu
BEŞ PARMAK (PARMAĞIN) BİR (BİRİ) OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Belirli bir insan topluluğu içinde benzerlikler olabileceği gibi farklılıklar da olabilir.
Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Herhangi bir olayın gerçek durumuna anlayabilmek için uzaktan değil, birebir yaşamak gerekmektedir. Uzaktan izleyen insanlar için ise olaylar kolay görünür. Hatta yaşamda öyle durumlar ortaya çıkar ki, yaşayan insanlar rahatsız olurken uzaktan kişiler ona imrenir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Nefesine güvenen borazancıbaşı olur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir anlamında kullanılan bir söz.
Cevap: her insan bir gün öleceğini bilmeli, sonu gelmez istekler peşinde koşmamalı, davranışlarını, işlerini bu bilinçle düzene koymalıdır.
İçinde erik ġurusu olma (İçinde erik kurusu olmak): Gizliden gizliye kin duymak, içinde kalan kini, nefreti daha sonra açığa vurmak [1.C. s.333 / Anamas, *Eğridir-Isp.].
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Atasözleri günümüzde çok sık kullanılan ve öğüt verici olan sözlerdir. Bu atasözlerinden birisi de Başak Büyüdükçe Boynunu Eğer sözüdür.
Atasözü [1] Başkasına zulmeden kimsenin kötülüğü yerde kalmaz; kendisine döner.
Başa Gelen Çekilir Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: çaresiz durumlara düşüldüğünde insan kendini üzüntüye kaptırmayıp bu durumlara sabır göstermelidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü, güzel konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yok anlamına gelir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
İki Dinle Bir Söyle Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; “ Aşırı konuşmak iyi bir şey değildir “ manasına gelmektedir.
Bir söyle on dinle TDK sözlük anlamı şu şekildedir: az konuşup çok dinlemek yararlı olur anlamında kullanılan bir söz.
Beş parmağın beşi bir olmaz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: belirli bir insan topluluğu içinde benzerlikler olabileceği gibi farklılıklar da olabilir anlamında kullanılan bir söz.
Aç kimse, karnını doyurmak için, gücünün yetmeyeceği sanılan engellerle çarpışır ve istediğini elde eder.
1) çalışmayanın sürekli olarak çalışana borcu vardır; 2) çalışmayarak bir şeyden yararlanan kişi, bu kolaylığı, çalışıp o şeyi meydana getirene borçludur.
Son pişmanlık fayda vermez (etmez) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri