Metal alerjisi tanısı için kullanılan onaylanmış yöntemler cilt testi (yama testi) ve lenfosit transformasyon testi ( LTT ) içeren vitro kan testlerdir. Metal alerjilerine yol açan metal saptandıktan sonra hastanın alerjik reaksiyona yol açan metalde uzaklaştırılması gereklidir.
Kakao, çikolata, soya, fındık gibi maddeleri az tüketmelidir. Teneke kutudaki içecekler ve gıdalar yüksek nikel içeriği nedeniyle kullanılmamalıdır. Hayvansal ürünlerden daha az nikel içerdiğinden, et ve yumurta emniyetlidir, tuna balığı, kabuklu deniz ürünlerinde nikel miktarı yüksektir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Ayrıca, çelik takılar daha uygun fiyatlıdır. Üstelik, gümüş veya altın takılar kadar uzun süre dayanabilirler. Bununla birlikte, bazı insanlar çelik takı alerji yapar mı sorusuyla endişe edebilir. Ancak, çelik takılar cilt dostudur ve genellikle alerjik reaksiyonlara neden olmazlar.
TERLE KARIŞINCA EGZAMA YAPIYOR
Nikel, gümüş veya altın ile karşılaştırıldığında, daha dayanıklı bir metaldir. Bu nedenle metal takılarda çok sık kullanılmaktadır. Çok sık kullanıldığı için alerjik temas egzamasına da en çok sebep olan metaldir. Nemli ortamlar alerji gelişme ihtimalini arttırır.
İlgili 23 soru bulundu
Alerjik reaksiyonların esas olarak kobalt, krom, nikel ve molibdene karşı olduğu gözlenmiştir.
Yüksek ayarlı altın ve gümüş alerji yapmıyor
Özellikle kolye, küpe, yüzük, tokaların metal aksesuarları, giysilerin zımbaları ve metal düğmelerin temas yerlerinde alerjik reaksiyon görülüyorsa imitasyon metal takılardan uzak durulmalı, yüksek ayarlı gümüş ve altın takılar tercih edilmelidir.
Çelik takıların en önemli özelliklerinden biri, paslanmaz ve kararma yapmaz olmalarıdır. Bu takılar genellikle 301, 304, 304L, 316L kalitelerinde çelikten üretilmektedirler. En kaliteli çelik ise, kararma, solma, paslanma ve bozulma özellikleri olmayan 316L kalite çeliktir.
Takı takılan bölgelerde geliştiğinde “Takı egzaması” olarak da isimlendirilen bu döküntü genellikle nikel alerjisinin ilk ve tek belirtisi olur. Zamanla döküntülü alanda küçük su dolu kabarcıklar belirir, sulantılı ve nemli görünüm eklenir. Uzun süre devam ettiğinde kuru, kepekli, çatlak görünüm kazanır.
Çelik, suda normal şartlar altında kararmaz. Çelik takılar ile istediğiniz gibi duş alabilirsiniz, bu sorun yaratmaz. Fakat suyun içerisinde uzun saatler, günlerce beklerse zarar görebilir. Bu nedenle, çelik takıların suda uzun süre boyunca kalmamasına dikkat edin.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir. Genellikle ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Nikel alerjisi, cildin çoğunlukla zararsız bir madde ile temas ettiği bölgede ortaya çıkan ve kaşıntılı bir döküntü olarak bilinen alerjik kontakt dermatitin en yaygın nedenidir. Genel olarak küpeler ve diğer takılar ile ilişkilendirilir.
Alerjinin geniş çaplı tespit edilmesi için 3 çeşit alerji testi kullanılmaktadır, bunlar: Prick (Deri Delme) Testi, Yama Testi, Kan Testidir.
Bunun nedeni, bakırın neredeyse hiç alerjik reaksiyona neden olmaması ve çok az insanın bakır alerjisinin bulunmasıdır. Özetle pirinç, takı sektöründe hipoalerjenik bir metal olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, nikel içeren çinko alaşımlar hipoalerjenik değildir.
Müşahedeye alınan hastalarda beyaz renkli kimlik bilekliği kullanılır, alerjisi olan hastalarda, kırmızı renkli kimlik bilekliği ile değiştirilir.
Ancak burun kaşıntısını, kızarıklığı veya hapşırmayı tetikleyebilecek tek şey bunlar değildir. Altınla cilt teması da bazı kişilerde alerjik reaksiyonu tetikler. Altına karşı bir reaksiyon mutlaka altının kendisinden değil, nikel gibi altının içindeki metallerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Bununla birlikte, bir nikel alerjisi geliştirdiğinizde, her zaman metale karşı hassas olacaksınız ve temastan kaçınmanız gerekecek. Bir alerjik reaksiyon (kontakt dermatit) genellikle nikele maruz kaldıktan sonraki saatler ila günler içinde başlar. Reaksiyon 2 ila 4 hafta kadar sürebilir.
Çelik takılar, dayanıklılık ve ekonomik açıdan daha iyi bir seçenek olabilirken , gümüş takılar daha geleneksel bir görünüm ve daha ayrıntılı tasarımlar sunar. Sonuç olarak, takı seçiminizi, kişisel stilinize, bütçenize ve hangi özelliklerin sizin için daha önemli olduğuna bağlı olarak yapmanız en iyisi olacaktır.
Paslanmaz çelik anlamını içeren Stainless Steel, içeriğinde hem nikel hem de krom gibi alaşımları içeren çelik türüne denir.
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Nİkel, takı alerjisine neden olan metallerin en başında gelir. Nikelin pek çok imitasyon takının ana malzemesi olmasından dolayı alerjik reaksiyonun görülmesinin yanı sıra kişi egzama da olabilir. Nikele alerjisi olan kişilerde terlemeyle birlikte egzama daha da çok şiddetlendirir.
Çeliğin 316L ayarı cerrahi operasyonlarda kullanılan çeliktir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı kısacası alerji ile ilgili oluşabilecek hiçbir reaksiyona neden olmaz.
Bu sertifikalı ametist taşı bileklik, alerji ve enerji taşı olarak bilinir. Yüksek kaliteli ametist taşının kullanıldığı bu bileklik, enerji dengesini sağlama ve olumsuz enerjilerden arınma amacı taşır. Ametist taşı, huzur, sakinlik ve içsel dönüşümün sembolüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri