Bireysel Emeklilik Sistemi'nin Amacı Nedir? Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikimleriniz bir yandan %30 devlet katkısıyla artarken, diğer yandan yatırım fonlarında işlem görür. Düzenli ödemeleriniz sayesinde değerini kaybetmeyen birikimleriniz, uzun vadede enflasyonun üzerinde getiri sunar.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
BES, rahat bir emeklilik süreci geçirmek isteyen kişilere aktif çalışma dönemleri birikim yapma imkânı tanıyan ve devlet katkısı ile desteklenen özel emeklilik sistemine denir. Sisteme katılan kişi; aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olarak bir miktar ödeme ile birikim yapabilir.
İlgili 30 soru bulundu
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
Çalışanın Maaşından Ne Kadar Kesinti Yapılacak? Otomatik BES'te çalışan, asgari prime esas kazancının %3'üne karşılık gelen tutar kadar katkı payı öder. Çalışan katkı payı hesaplanırken virgülden sonraki kısım dikkate alınmaz.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
“BES faiz ile yarışamaz”
Faizin geleceği yüzde 45'ler seviyesidir. Ama BES hem yüzde 30 devlet katkısı hem de diğer enstrümanlara yatırım açısından daha caziptir. Eğer 240 bin TL'ye kadar bir yatırım yapılacaksa BES'in faizden daha iyi getirisi olacaktır.
BES Dezavantajları
Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğniz oranda gelir elde edemeyebilirsiniz. BES şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu kesintilerin oranı genellikle %8-10 aralığında yer alır. BES sistemi özellikle para biriktirmekte zorlanıyorsanız oldukça avantajlı olacaktır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
10 yıl süreyle sistemde kalmakla birlikte sistemden emeklilik hakkı elde etmeden ayrılan katılımcılar için %10, Sistemde 10 yıldan az süreyle kalarak ayrılan katılımcılar için ise %15'tir. BES birikimlerinizi miras olarak bırakabilirsiniz.
1 Ekim'de Bireysel Emeklik Sistemi için yeni dönem başlıyor. Yürürlüğe girecek Yıllık Gelir Sigortası ile BES'te 10 yılını dolduran katılımcılar isterlerse toplu para yerine ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek.
Otomatik Katılım Sistemi'nden ayrıldığım takdirde kesinti uygulanır mı? Sistemde devam eden sözleşmeniz üzerinden fon işletim gideri kesintisi dışında herhangi bir kesinti uygulanmaz. Sistemden erken ayrılmanız durumunda getiriniz üzerinden stopaj tutarı düşülerek iadeniz yapılır.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
BES'ten elde edilen getiri de yatırım fonları gibi vergiye tabi olmakla birlikte vergi oranları bakımından aralarında önemli farklar bulunmaktadır. Oranında gelir vergisi (stopaj yoluyla) kesilir. Yatırım fonlarından elde edilen gelirler (getiri) ise kural olarak % 10 oranında vergiye tabidir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olduğunuzda, şirketlerin belirlemiş olduğu bir alt limit ve ekonomik durumunuz da göz önüne alınarak belirlenecek bir ödeme planı ile düzenli ve zorunlu bir tasarruf yapmış olursunuz. Ödemelerinizi aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık yapmak sizin isteğinize göre değişir.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yasa uyarınca işverenler 45 yaş altındaki çalışanlarını “zorunlu BES” olarak da bilinen Otomatik Katılım Sistemi'ne (OKS) dahil etmekle yükümlü.
Çocuğum için BES, hem katkı payı hem de ödeme aralığı konusunda kolaylıklar sunar. Böylelikle, yüksek gelire sahip olmayan ailelerin de çocukları için yatırım yapmasını sağlar. Bu açıdan da oldukça mantıklıdır. Ekonomik şartlarınızı zorlayıp darboğaza girmeden geleceğe yatırım yapmanın en kolay yoludur.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
Çalıştığı iş yerinde mevcut Otomatik BES sözleşmesi bulunan çalışanın iş yerini değiştirmesi durumunda, yeni iş yeri Otomatik Katılım Sistemi'ne geçmişse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi yeni iş yerindeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır ve herhangi bir kesinti uygulanmaz.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
BES - İşten Ayrılma
Çalışanın işten ayrılması durumunda çalıştığı gün kadarki ücretinin %3'lük kısmı Otomatik BES sözleşmesine aktarılır. Sözleşme işveren tarafından sonlandırılmaz. Sadece “Çalışan Durum Güncelleme” dosyası ile işten ayrılma bildirimi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri