Birikiminizi aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyotlar ile alabilirsiniz. Ödeme periyotlarını yılda 2 kere değiştirme hakkınız olduğunu da unutmamalısınız. Yani 3 aylık ödeme almaya karar verdikten sonra ödeme planınızı yıl içerisinde aylık ya da 6 aylık olarak güncelleyebilirsiniz.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.
1 Ocak 2013'te başlayan BES devlet katkısı uygulaması öncesinde sistemde olan katılımcılar daha da avantajlı! 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl hak ediş süresi ekleniyor.
Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşınızı tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için tıklayınız.
Nasıl Emekli Olurum? Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız yeterlidir. Emeklilik sisteminde 10 yıl kalıp, 56 yaşınıza geldiğinizde önünüzde birikiminizle ilgili birden fazla alternatifiniz bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği'yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
Otomatik BES'te Devlet Katkısı ile Kazanmaya Devam Ediliyor!
İlk 3 yıl içinde sistemden çıkılırsa alınamıyor. 3. yılın sonunda % 15'i, 6. yılın sonunda % 35'i, 10. yılın sonunda % 60'ı, emekliliğe hak kazanıldığında ise tamamı alınabiliyor.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
Sistemden 3 yılda ayrılma durumunda devlet katkısı tutarının tamamı kesilir. Yani herhangi bir katkı payı alınamaz. 3 ile 6 yıl arasında sistemden ayrılma durumunda hesaptaki devlet katkısı tutarının %15' i alınırken %85'i kesilir. 6 ile 10 yol aralığında ise alınacak olan devlet katkısı tutarı %35'tir.
Katılımcının vefatı halinde bu şekildeki birikim, hak kazanma süresinin tamamlanmasını beklemeksizin 4721 sayılı Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne bir yaş sınırı olmaksızın herkes katılabilir. İş ve çalışma durumunuz gözetilmeksizin (herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı değilseniz dahi) sisteme dahil olabilirsiniz. Fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla sisteme katılabilirler.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2023 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 42.160,50 TL'den faydalanabilmek için 140.535,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
BES fonlarında fon türüne bakılmaksızın elde tutma süresi önemli iken, yatırım fonlarında elde tutma süresi, sadece portföyünde %51 oranında Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerini tutan, hisse fonlar için önemli. Bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapanlar, sadece sistemden ayrılırken vergilendiriliyor.
İsteğe bağlı olsun veya olmasın bireysel emeklilik sistemine dâhil olanlara devletin yapmış olduğu katkı alınabilir. Şu hâlde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caiz aksi hâlde caiz değildir.
Çalışan caydıktan/ayrıldıktan sonra istediği zaman tekrar sisteme girebilir mi? Sistemden çıkış yapan bir çalışanın, kendi talebi doğrultusunda, tekrar sisteme dâhil edilmesi mümkün değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır.
Bireysel emeklilikten emekli olanların maaşları asgari prim esas alınarak hesaplanır. Bu durumda merak edilen sorulardan biri olan "Bireysel emeklilik maaşın yüzde kaçı?" sorusunun cevabı şu şekilde: Asgari prime göre esas kazancın %3'üne karşılık gelen bir tutar kadar katkı payı ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri