Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Hepimiz evde yaptığımız poğaçaların yumuşacık olmasını istiyoruz. İşte bu aşamada işin içine süt giriyor. Ancak evde süt kalmadı diye yumuşacık poğaçalardan vazgeçeceğiz diye bir kaide de yok. Zira yoğurt sayesinde de yumuşacık poğaça tariflerine imza atabilirsiniz.
Hamurunu hazırlarken süt, su gibi sıvıları mutlaka ılık bir şekilde kullanın. İlk aşama mayayı aktif hale getirmek ile başlıyor. Bu sayede poğaçanız çok daha güzel kabarıyor. Süt veya ılık su veya her ikisini birlikte bir kaba ilave edin.
En iyi alternatif ayran
Yoğurt içine su katılarak ayran haline getirilmek suretiyle kıvam, yağ ve su oranı bakımından süte yaklaştığı için süte iyi bir alternatif haline gelmiş oluyor. Ancak tabii burada da dikkat edilmesi gereken noktalar var.
İşte bu noktada devreye mucize bir malzeme giriyor ve tüm hayallerimizi gerçeğe dönüştürüyor. O malzeme hangi malzeme derseniz cevabımız belli: Yoğurt! Yumuşacık hamur işlerinin sırrı olan yoğurtla üstelik yapabileceğiniz o kadar farklı tarif var ki... Hazırsanız mutfağa bekleniyorsunuz.
İlgili 24 soru bulundu
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Daha sonra üzerine unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölüp bir tezgahta çok kalın olmayacak şekilde açın. İster yuvarlak şekilde ister kare şeklinde kesip, kızdırmış olduğunuz yağda kızartın.
Yoğurtlu poğaça için; çukur bir kaba 1 su bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta akı, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile karıştırın.
Pastane Poğaçası (Kesinlikle Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır? Önce mayayı ılık su ve şekerle bir kasede karıştırın kabarmasını bekleyin. Onu beklerken bir kapın içerisine sıvı yağ yumurta ve yoğurdu koyun. Yoğurdun üzerine kabartma tozunu dökün, bir müddet sonra köpürecektir.
Ilık su ,şeker, maya kaba alınır çözülür. Maya çözüldükten sonra biraz beklenir. Yağ ,yoğurt ,tuz ,yumurtada alınıp karıştırılır. Un azar azar ilave edilip ele yapışmaz hamur elde edilir.
İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Hazırlamak istediğiniz yemeğe göre yoğuracağınız hamurun sertliği ve yoğurulma süresi farklılık gösterir. Hamurun sertliğini ayarlamak için püf noktası tüm malzemeleri eklerken un miktarını tarifte belirtilenden daha az eklemektir.
Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Sütsüz Yoğurtsuz Yumuşak Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle hamuru için 1 su bardağı ılık su, yarım su bardağı sıvı yağ, 1 yumurtanın akı, 1,5 yemek kaşığı toz şeker ve yarım tatlı kaşığı tuzu uygun bir karıştırma kabına alalım. Tel Çırpıcı ile malzemelerimizi çırpalım.
Püf Noktaları Kullanacağınız yoğurt ve yumurtanın oda sıcaklığında bekletilmiş olması gerekir. Su ise el yakmayacak ılıklıkta olmalıdır, su çok sıcak olursa maya aktifleşmez. Unu yavaş yavaş ekleyerek istediğiniz yumuşak hamur kıvamını çok daha kolay yakalayabilirsiniz.
Üzerine yarım su bardağı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz ve yarım paket kabartma tozu koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Son olarak kaba 2 buçuk su bardağı kadar unu azar azar ekleyin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Unu her zaman eleyin ve bayat olmamasına dikkat edin. Eklenecek olan su, süt gibi sıvılar ılık olmalıdır. Hamur mutlaka pürüzsüz oluncaya dek yoğrulmalıdır. Hamurun üzeri kurumaması için tercihen nemli bir bez ile kapatılmalı, mayalanması için ılık bir ortamda bekletilmelidir.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar.
Pastaneden poğaça alıyorsanız aldığınızda böyle hatta onun içinde susuz katı yağ var. Velhasıl bu tarifimden 35- 36 civarı poğaça çıkıyor. İlk mayalandırma sonrası hepisini ortalama 60 gr hamur bezelerine ayırıp içlerini doldurun, size fazla gelirse pişirmeyeceğiniz kadarını dondurucuya atın.
Yoğurtsuz Sütsüz Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Hamuru için geniş bir kaba ılık su, toz şeker ve maya konularak mayanın çözünmesini sağlanır. Sonrasında yumurta akı, sıvı yağ, tuz eklenip karıştırılır. Un azar azar ilave edilerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur.
Hamuru mayalanmaya bırakırken üzerine hafif nemli bir bez örtmelisiniz. Hamuru mayalanması için en az 30 dakika zaman ayırmalı ve mayalanmanın hem düzgün hem de hızlı bir şekilde olmasını sağlamak için hamurun üzerini mümkünse hafif nemli, temiz ve pamuklu bir bezle örtmelisiniz.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri