Mete Hanın oğlunun bir diğer unvanı da "Yaşlı ve üstün/yüce"dir.
Prens: Hükümdarın oğlu veya Toprakları ülke sayılmayacak kadar küçük devletin hükümdarı. Prens bazı Avrupa ülkelerinde dükün altında sıralanan bir unvandır. Kutsal Roma İmpartorluğunda unvan Reichstag'ta İmparatorluğu oluşturan hükümdarlarına denirdi.
[2] Hükümdarın kızına, prens unvanı taşımaya hak kazanan herhangi bir kadına ve herhangi bir prensin eşine prenses denir.
Hatun: Devlet yönetiminde Kağan'ın yanında yer alan eşi, “Hatun” olarak adlandırılır ve Hakan sefere çıktığında ülke “Hatun” tarafından yönetilir, elçiler “Hatun” tarafından kabul edilir. Bu anlayış, Türk kültüründe kadına verilen değeri göstermesi bakımından da önemli bir anlayıştır.
Marki, kont, vikont ve baron unvanlarını da içeren soyluluğun beş kademesi arasında en yüksek olanı, baba tarafından miras alınabilen veya hüküm süren hükümdar tarafından verilebilen Dük unvanıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kont, Avrupa'da bir soyluluk unvanı. Kontun eşine veya kont konumundaki kadına kontes denir. Birleşik Krallık'taki muadili earl'dür.
Baron unvanından sonra gelen asalet unvanı ise vikonttur. Baronlar genel olarak “Lord” olarak bilinmektedir. Baronların eşleri ise barones olarak unvan alırlar.
Han, eski Türk - Moğol topluluklarında hükümdar. "Ulu insan", "lider" anlamları taşımaktadır. Moğolcada ve bazı Altay lehçelerinde Kan (Gan) olarak da söylenir. İngilizcede king denilen kral sözcüğünün Türkçedeki karşılığıdır.
Hatun, Hunlar'dan itibaren İslâm öncesi Türk devletlerinde hükümdar zevcesinin resmî unvanı olarak kullanılmıştır. Eski Türk devletlerinde hatunlar devlet işlerinde söz sahibiydiler ve protokolde yerleri vardı.
Ülkenin doğusunu kağan yönetirken batıyı yönetenlere yabgu unvanı verilirdi. Yabgu genelde kağanın kardeşi veya oğludur. Batı kanadının iç işlerinden sorumludur.
Kral 3. Charles'ın ardından taht varisi olarak dün Galler Prensi unvanı verilen Prens William, onun ardından da 9 yaşındaki oğlu Prens George geliyor.
Kraliyet Prensesi, Birleşik Krallık hükümdarı tarafından kendi en büyük kızına geleneksel olarak (ancak otomatik olarak değil) verilen bir unvandır. Tamamen onursaldır, kraliyet ailesinin bir kadın üyesine verilebilecek en yüksek onurdur.
Ek olarak, kadınlar şövalyelik statüsüyle yakından ilişkili hale gelen belirli hitap biçimlerini benimsediler. Eskiden bir şövalyenin karısına adından önce "Dame" ünvanı verilirken, bu kullanım 17. yüzyılda "Leydi" ile değiştirildi.
Kadın düke "düşes" (Fransızca: duchesse [dyʃɛs]) veya "dukessa" (İtalyanca: duchessa [duˈkessa]; Osmanlıca: دوقسّه dûḳessa) veya "duka hanım" (Osmanlıca: دوقه خانم dûḳa ḫânım) denir. Dukalıklar yani düklerin yönettiği devletler genellikle imparatorluk veya krallıklara bağlı yarı bağımsız eyaletlerdir.
Damad-ı Şehriyarı: "Padişah Damadı". Padişahların kızlarıyla evlenenlere verilen ünvandır.
(İngiliz üniversitelerinde) kolej müdürü veya öğretim üyesi. İtalyan papazlarına hitapta kullanılan unvan.
Türkler bâkire kız için, “Kapaklığ” yani kapalı kız diyorlardı. (Ögel,1988:250) Ev kadını için "Evci" denirdi. Göktürklerde "Eş" denirdi.
Osmanlı döneminde hatun terimi kadınlar için bir onur olarak kullanılmıştır, kabaca İngilizce kadın terimine denktir ve katun'un farklı bir yazılışıdır. Çoğu Türk unvanı gibi, ilk addan sonra kullanılır.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir. Soyadı kanunu ilan edilmeden önce Hatun kelimesi unvan olarak da kullanılmıştır.
Yesügey Bahadır düşman olduğu Tatar kabilelerinden birinin reisi olan Temuçin adlı bir kişiyi esir almıştı. İşte bu esir ve hadise üzerine Yesügey Bahadır oğluna Temuçin adını verdi.
Han isminin anlamı, bu ismi çocuklarına koymak isteyen kişilerin gündeminde yer alıyor. Kaan", "Kağan"dan meydana gelmiştir. Hakan(Hagan) sözcüğünün kısaltılmış şeklidir. İmparator, padişah, hükümdar anlamlarında kullanılmıştır.
Kısa zamanda oldukça güçlü bir imparatorluk haline gelen Moğol İmparatorluğu, Orta Asya'da önemli bir bölgeye hükmetti. Ancak taht kavgaları ve yönetim içindeki yaşanan anlaşmazlıklar, imparatorluğun yıkımına sebep olmuştur.
Düşes kelimesinin kapsamına bakıldığında, bu kelime esas olarak erkek için dük adı verilen ve kadın için de düşes adı verilen alışılmış olarak monarşi ile idare edilen Avrupa ülkeleri içinde imparatordan, kraldan ve prensten daha sonra gelmiş olan bir soyluluk veya egemenlik unvanını ifade eder.
Asillerin (la noblesse) oluşturduğu ikinci tabaka nüfusun yüzde 15'ine tekabül ederken toprakların yüzde 25'ine sahipti. İlaveten köylülerin ürünlerinden pay alma ve zorunlu çalışmadan muafiyet gibi imtiyazları vardı.
Fransızeada “Prensin mûennesine (dişisine) “prenses” denildiği gibi vaktiyle “Hanların zevcelerine (karılarına) hanım” denilirdi (Pakalın 1993: 736).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri