- Noterden alınabilir. Veraset ilamının noterden alabilmek için, notere başvuran kişi ile vefat eden kişi (muris) arasında mutlaka akrabalık ilişkisinin bulunması gerekir. Şayet bu bağ bulunmuyorsa o zaman veraset ilamı almak için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekir.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez. Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.
Veraset ilamı alma ücreti de toplumda merak edilen bir konudur. Noterden veraset ilamı alırken iki kişi için belirlenen noter ücreti 2023 yılı için 680 TL'dir. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden veraset ilamı almak için de mahkemeye 878,20 TL harç ücreti ödemeniz gerekir.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
İlgili 28 soru bulundu
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 1.015.747,- TL (2022'de bu tutar 455.635,- TL idi), füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 2.032.742,- TL (2022'de bu tutar 911.830,- TL idi) kısmı 2023 yılında vergiden istisna olacaktır.
Mirasçı herhangi bir noterliğe başvurarak veraset ilamı talebinde bulunabilir. Bu durumda noter, başvuruda bulunan kişinin nüfus kayıtlarını kontrol ederek mirasçı olup olmadığını teyit eder. Nüfus kayıtlarından başvurucunun mirasçı olduğunu teyit ettiği takdirde mirasçıya bir veraset ilamı düzenleyerek verir.
Veraset ilamında yetki Medeni Kanun uyarınca Sulh Hukuk Mahkemelerine ve notere tanınmış olup, veraset ilamın talebinde bulunacak kimsenin gerekli belgeleri Sulh Hukuk Mahkemesine veyahut notere ibraz etmesi şarttır. Ancak kimi durumlarda noterin mirasçılık belgesi düzenleme yetkisi bulunmaz.
Ölüm bilgisi ile 10 gün içinde belge alımı yapılmıyorsa, sulh mahkemesi üzerinden ilam alımı yapılmaktadır. Mirasçının ikamet ettiği şehir ve semte bağlı olan sulh mahkemesi dilekçe işlemlerinin yapılmasıyla alınabilecektir.
Herkes veraset ilamını talep ederek alamaz. Veraset ilamını almak için mirasçı olan kişinin ölmüş olması ve ölüm belgesinin çıkarılmış olması gerekir. Veraset ilamını da sadece birinci derece mirasçılar talep edebilir.
Miras Tapu Devri
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Tapuda intikal başvurusu sürecini adım adım ifade etmek gerekirse; İlk olarak mirasçıların ilgili gayrimenkul üzerinde pay sahibi olduğunu gösterir belgeye yani veraset ilamına gerek duyulur.
Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Söz konusu verginin ödenmesi için ölümden itibaren 1 aylık bir süre vardır. Aksi takdirde mirasçılar aleyhine vergi cezaları doğar. Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde veraset ilamının çıkarılması ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir.
Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan başvurularda veraset ilamı kesinleşme süresi genellikle 1 ayı bulmaktadır. Buna karşılık noter aracılığıyla çok daha hızlı bir şekilde veraset ilamı almak mümkündür.
Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor. Ancak mirasçılara gayrimenkul intikal etmişse bu gayrimenkullerin beyan edilmesi ve vergilerinin ödenmesi gerekiyor.
Mirasçıların Belirlenmesi
Hızlıca kendinizi miras kaynaklı bir anlaşmazlığın içinde bulabilirsiniz. Veraset ilamı, ölümün ardından ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile mahkemeye başvurularak alınan bir karardır. Bu kararda kimlerin mirasçı olduğu ve miras payları belirlenir.
Miras intikali işlemi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusu yapması yeterlidir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılardan tarafından yapılması gerekmez. Herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir.
Veraset İlamı Alınması Miras kalan bir gayrimenkul, taşınır mal veya bankadaki mevduat gibi mal varlığı değerlerinin mirasçılara intikali için yapılması gereken ilk işlem veraset ilamı yani mirasçılık belgesi alınmasıdır. Veraset ilamı noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir.
Mirasçılık belgesinin çıkartılması, Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilebileceği gibi Noterden de istenebilir. Fakat nüfus kayıtlarına muğlaklık ve hatalı olması yahut soy bağının tespitinde netlik olmaması gibi durumlarda noter üzerinden veraset ilamı alınması mümkün değildir.
Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir. Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Miras vergisi hesaplama oranlarında anne, baba, eş ve çocuktan kalan mal intikali durumunda veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 50 olarak hesaplanır, ilk 240 bin lira için miras ile intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10 veraset ve intikal vergisi oranı hesaplanır.
Tasdikname ibraz etmeyen mirasçılara ödeme yapılırken, yüzde 5 oranında 'vergi kesintisi' yapılıyor ve kalan tutar, mirasçılara hisseleri oranında ödeniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri