KR 83 markası klavye de zabıt katipliğinde kullanılan en çok kullanılan klavye markalarından biridir. kr-83 markası yumuşak basımlı bir klavyedir. Bu yüzden harflere uzun basmamak gerekir harfleri uzun ve sert basıldığında fazladan harf çıkararak yanlış kelime yazılmasına neden olabilir.
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar. Özellikle teknik meslek liseleri kapsamında zabıt katipliği bulunmaktadır.
Bir önceki ilana baktığımızda neredeyse tüm Türkiye için alımların yapıldığı görülmekte olup taban KPSS'nin 70,000 ile 70,900 arasında kapattığı görülüyor.
Zabıt katibi olmak isteyenlerin öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen "Zabıt Katibi Sınavı"na girmeleri gerekmektedir. Bu sınav, genellikle yılda bir kez düzenlenir ve ilgili duyurular Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
2023 zabıt katibi alımı için belirlenen taban puan 70 olarak açıklanmıştır. Bu puan lisan, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ortaktır.
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Katip olabilmek için herhangi bir on parmak şartı aranmamaktadır. Katiplik için aranan en büyük şartlardan biri adayın bilgisayar veya daktilo sertifikasına sahip olmasıdır. Eğer aday geçmiş öğrenim yıllarında bilgisayar dersi aldı ise ve bu dersi başarıyla geçtiyse bunu ispat etmek zorundadır.
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Alacağınız bilgisayar işletmenlik sertifikası ile özel kurslarda bilgisayar öğretmeni olarak görev alabilirsiniz. Bunun dışında Adalet bakanlığı Zabit Katipliği ve diğer başvurularda bilgisayar sertifikası aranmaktadır.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Uygulama sınavında imla kuralı ve büyük/küçük harf uyumu aranmayacaktır.
Klavye sınavında başarılı olmak üzere 3 dakikada en az 90 ve üzerinde net kelime yazmak gerekir. Ayrıca metni yazarken anlam bütünlüğüne dikkat etmeniz ve hata oranınızın %40'tan daha düşük olması gerekmektedir.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Meslekte 2 yıl, son görev yerinizde de fiilen 1 yılı doldurduysanız tayin isteyebilirsiniz.
KPSS 50, 55 PUANLA NEREYE GİRİLİR? KPSS 50, 55, 60 puan alan kişiler belediyelerin memur alımları ile jandarma alımlarını tercih edebilecekleri gibi öğretmenevi, polis evi ve misafirhaneler için memur başvurusunda bulunabilirler.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
En az lise mezunu olmak. Katiplik klavye sınavından geçer not almak. KPSS'den en az 70 puan almak (lise mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93, lisans mezunları için KPSSP3 puan türleri dikkate alınır)
Zabıt kâtibi, Adalet Bakanlığı tarafından taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere atanan yardımcı yargı personelidir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri