Kırmızı beyaz renkleriyle kurulan Beşiktaş futbol takımı, 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı nedeniyle spor faaliyetlerini iyice azaltmak zorunda kaldı.
Beşiktaş tarihi ile ilgili bir çok kaynak böyle yazmaktadır. Ancak 100. yıl belgeselinin hazırlanması sırasında yapılan ayrıntılı araştırmalarda, kırmızı rengin kullanılmadığı, renklerimizin her zaman siyah-beyaz olduğu yönündeki belgeler ağırlık göstermiştir.
13 Ocak 1910 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü'nü tescil ettirmiştir. Böylece Beşiktaş, tescil edilen ilk Türk spor kulübü olmuştur.
1912 yılında avrupa'daki bütün osmanlı topraklarının kaybedilmesi ve edirne'nin bulgarlar tarafından işgal edilmesiyle birlikte beşiktaş yetkilileri ve taraftarları ahenk veren kırmızı beyaz rengi terkedip, matem rengi siyah beyaza dönmüşlerdir.
Fuat Balkan, Ihlamur'daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü'nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü meydana geldi.
İlgili 40 soru bulundu
Beşiktaş, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımı. 1903 yılında Bereket Jimnastik Kulübü (Asıl Çerkesçe ismi Bereketiqo olup bazı kurucuların mensup olduğu Çerkes sülalesinden gelmektedir, Türkçeye Bereket olarak çevrilmiştir.) adıyla kurulan Beşiktaş JK'nin, Ağustos 1911'de kurulan ...
Atatürk'ün 1926'daki ziyaretinde sonra Karşıyaka'ya, 1948 Olimpiyatları'nda güreşçilerinin kazandığı altın madalyalar nedeniyle Kasımpaşa'ya ve 1952'de Yunanistan ile oynanan maçta Türk Milli Takımı'nı temsil etmesi nedeniyle de Beşiktaş'a ambleminde Türk bayrağı taşıma hakkı verilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
Bu kapsamda Beşiktaş forması satış seçenekleri müşteriler tarafından merak edilir. Kırmızı, siyah, beyaz ve bordo rengi üretilerek müşterilerin beğenisine sunulan modeller arasında gri Beşiktaş forması da çokça tercih edilir.
Aslında ilk olarak bir jimnastik kulübü şeklinde kurulmuştu. Bu sebepten dolayı BJK kısaltması Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak ifade edilir. 1903 yılında kurulan Spor Kulübü, şu an günümüzün futbol açısından üç büyükleri olarak ifade edilir. En çok merak edilen kısaltmalar içerisinde BJK gelmektedir.
Bu maçın ardından, Beşiktaş'ın sembolü “Kara Kartallar” olmuştur.
BEŞİKTAŞ'IN KAÇ YILDIZI VE ŞAMPİYONLUĞU VAR? (2023)
Beşiktaş 2020-2021 sezonu şampiyonluğuyla 16 kez şampiyonluğunu ilan etti. Beşiktaş'ın 3 yıldızı bulunuyor. Alacağı 4 şampiyonlukla formasına 1 yıldız daha takacak.
Beşiktaş'a "arabacı takımı" denir. Kimileri eskiden Beşiktaş'ın maçının olduğu gün İstanbul'da dolmuş bulunmazdı ondan ötürü Beşiktaş'a arabacı takımı derler diye iddia etse de işin aslı öyle değil. Osmanlı zamanında saraydaki insanlar maçlara fayton ile geldiğinden bu yakıştırma yapılmış.
Kulübümüzün ilk Başkanlık onuru M.Şamil Şhaplı'ya ait. İlk başkanımız bu görevde 1903-1908 yıllarında arasında bulundu.
Fenerbahçe 71, Beşiktaş 65 kupa kazanmıştır. Sadece günümüzde düzenlenen futbol organizasyonlarında Galatasaray 59 kupa kazanırken Beşiktaş ve Fenerbahçe 35'er kupa kazanmıştır.
Uzun lafın kısası, bu belge de göstermektedir ki, Ulu Önder Atatürk'ün ilk göz ağrısı, başka bir deyişle gençlik ateşini yaktığı ilk spor kulübü, BEŞİKTAŞ'tır... Beşiktaş kurucularından, eskrimci FUAT BALKAN, Mustafa Kemal Atatürk'ün yakınlık duyduğu asker sporculardan biriydi.
Atabeyoğlu başka örnekler de veriyor: Atatürk'ün 1918 yılında ilk ziyaret ettiği ve hatıra defterini imzaladığı kulüp Fenerbahçe'dir. Bu ziyaret esnasında, İngiliz takımlarına karşı kazandığı başarıdan dolayı Fenerbahçe'yi övmüş, ayrılırken de, 'Fenerbahçe'ye ebedi muvaffakiyetler temenni ederim' demiştir.
Mustafa Kemal hangi takımı tutuyordu dersin? Beşiktaşlılara göre Beşiktaş'ı, Fenerbahçelilere göre Fenerbahçe'yi, Galatasaraylılara göre Galatasaray'ı, Karşıyakalılara göre Karşıyaka'yı ve Altaylılara göre Altay'ı tutuyordu... Kurulmasına önayak olduğu Muhafızgücü'nü de tutuyor olabilirdi tabii...
Sarı Lacivertli taraftarlar tepkilerini Beşiktaş'ın logosunu değiştirerek gösterdi. 12 Numara tarafından yapılan Beşiktaş'ın yeni logosu, Beşiktaşlılar tarafından alay konusu oldu. Ancak bir süre sonra tüm Beşiktaş taraftarları Twitter profil resmi olarak bu logoyu kullanmaya başladı.
Mavi renginin özgürlüğü ve sonsuzluğu simgelemesi bu bayrakta mavi rengin bir deniz gibi kullanılıyor oluşundan bellidir. Sömürgeden kurtuluşun ve bağımsızlığın adıdır. Aynı zamanda bitmeyen bir inancın da simgesidir. Bayrakta kullanılmış olan mavi üzerine hilal ve yıldız özgürlük anlamına da gelmektedir.
BEŞİKTAŞ'IN KURUCULARI
Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri (Aşeni), Osman Paşazade Mehmet Şamil (Şhaplı), Hüseyin Bereket, Kadızade Nazım Nazif (Ander) ve 20'ye yakın genç Beşiktaş'ın ilk kurucularıdır.
BEŞİKTAŞ PAOK PARTIZAN Yunanistan'ın önde gelen takımlarından biri olan PAOK, ligimizden Beşiktaş'ın kardeş takımı.
2016 Beşiktaş saldırıları, 10 Aralık 2016'da yerel saatte 22:29 sıralarında İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki Vodafone Park yakınında ve Maçka Demokrasi Parkı içinde gerçekleştirilen iki ayrı bombalı intihar saldırısı.
Başta da değindiğimiz üzere, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Black Stockings FC ismi altında 1899 yılındaki ilk girişiminde öncülüğünü yaptığı gençler ile, Kadıköy Futbol Kulübü (1902) ve ilerideki yıllarda kurulacak olan Fenerbahçe Futbol Kulübü (1907) ismi altında toplanan gençler, aslında yıllardır aynı ideali sürdüren ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri