Dürtüsellik Ne Demek? Dürtüsellik ne demek araştırılması için verilebilecek en kısa ve net yanıt, kişilerin uzun vadede yarar elde edebileceği davranışlar sergilemesi yerine, kısa vadede ya da anlık olarak yarar sağlayabileceği davranışları tercih etmesidir.
DÜRTÜSELLİK BELİRTİLERİ
Sonunu düşünmeden hareket etme. Fevri davranışlar sergilerler, içinden geldiği gibi davranır aklına eseni yapar. Tahrik ve kışkırtmaya müsaittirler. Tehlikeli işlere düşünmeden atlarlar.
Dürtü kontrol bozukluğu, insanların birtakım farklı nedenlerden dolayı davranışlarını kontrol edememesi ve başkalarına zarar verecek bu davranışlardan keyif almasını içeren davranış bozukluğudur. Dürtü kontrol bozukluğuna sahip kişiler kendi davranışlarını kontrol edememeye başladığında çevresine zarar vermeye başlar.
Dürtü kontrol bozuklukları anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları gibi çeşitli zihinsel bozukluklar ile ya da travmatik beyin hasarı gibi fiziksel durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kişide madde bağımlılığı bulunuyorsa bu durum dürtü kontrol bozukluğunun kötüye gitmesine neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Ancak gerçekten bir tedavi olmadıkları sürece bu dürtü kendini tekrarlamaya devam eder. Bir kez daha aynı davranışı yapan bireyler kendilerini daha kötü ve mutsuz hissederler. Bu durum kişilerde depresyon gibi başka psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Omega 3'ü unutmayın!
Ton balığı, somon, ceviz ve zeytin gibi Omega 3 açısından zengin besinler de günlük diyetinizde bulunması gereken besinler arasında. Omega 3'ün dürtüsellik, hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarını azaltan kanıtlanmış faydaları bulunuyor.
Dürtü kontrol bozukluğu tamamen psikolojik bir durumdur. Bu nedenle bu rahatsızlığın en etkili tedavisi psikoterapi olarak kabul edilir. Alanında uzman kişiler tarafından yürütülen bu seanslarda kişilerin dürtü kontrol bozukluğu yaşamasına neden olan sorunların tespiti gerçekleşir.
Dürtüsellik; Doğuştan itibaren kontrolde zafiyet yaşayan bir çocuk grubudur.
Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler. Kendileri ve çevresindekiler için zararlı olabilecek fevri hareketleri ve sınırları sürekli aşma çabaları davranış sorunlarının ilk habercisidir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtilerinden biri olan dürtüsellik; temel anlamda kişinin davranışlarına limit koymada problem yaşamasıdır. Dürtüsel olan kişiler isteklerini gerçekleştirmek konusunda sabırsızdırlar. Sonucu düşünmeden hareket ederler.
Saldırganlık dürtüleri ile ciddi saldırı ya da mala zarar verme ile sonuçlanan birçok olayın olması. Saldırganlığın derecesi, o olaydaki stres etkenleri ile orantısızdır. Dakikalar ve saatler içinde başlar ve kendiliğinden sonlanır. Sıklıkla olay sonrası suçluluk duyguları olur.
Stres Yönetimi: Stres, dürtüsel davranışların tetikleyicisi olabilir. Stres yönetimi teknikleri, rahatlama egzersizleri, spor yapma, meditasyon veya yoga gibi aktiviteleri içerebilir. Düşünce Kontrolü: Dürtülerinizi daha iyi kontrol etmek için düşünce kontrolü yapmayı deneyebilirsiniz.
Bu nedenle kişilerin dürtü kontrol bozukluğunun teşhisi ve tedavisi için psikiyatrist ya da psikologlara başvurmaları gerekmektedir.
Yetişkinlerde Dürtüsellik
Dürtüsel eylem, bir yanıt vermeye engel olamamak olarak da tanımlanır. Yetişkinlikte dürtüsellik belirtileri farklı boyuta ulaşabilir. Yetişkinlerde dürtüsellik belirtileri arasında öfke kontrolünün güçlüğü, tahammülsüzlük ve tutarsızlık vardır.
Davranış sorusunun tedavisi genel olarak çocuğun ebeveynleri veya tüm ailesi ile terapi yapmayı gerektirir. Özellikle, bu bozukluk DEHB ile birlikte ortaya çıkıyorsa, uyarıcılar ve antipsikotikler gibi ilaçlar da reçete edilebilir.
Dürtü, içgüdülerin topluluğa ve kişiye özgü davranışlara dönüşen türevleridir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşırlar ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar. Bu nedenlerle özneldirler ve kişisel tavırları belirlerler.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite problemleri ile karakterize nörolojik temelli bir tablo olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Bora Telaferli, belirtilerin çocukluk çağında gelişse de, sorunun ergenlik ve yetişkinlik dönemine dek sürebildiğini söylüyor.
Nörogelişimsel bir bozukluk olan DEHB (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), çocuklarda hiperaktif hareketler, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, konsantrasyon bozukluğu ve dürtüsel davranışlar ortaya çıkaran bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri