Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Vücudun büyümesi, onarımı ve bakımı için 45-50 tane besin maddesi vardır. Bunlar 6 grupta sınıflandırılmıştır. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, ve su. Besin maddelerinin tüketilmesi yaşa, cinsiyete vs göre değişiklik gösterir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Besin; yenilebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller ise “Besin Öğesi” olarak adlandırılır.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Düzenleyici besinler vücudumuzdaki yaşamsal olayları düzenlemekten sorumludur. Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
c) Tahıl grubu: Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan un, ekmek, makarna, erişte, bulgur vb. besinler bu gruba giriyor. Et ve süt grubuna göre proteini daha az içeren bu grup, karbonhidratın ana kaynağı olarak biliniyor.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
Görevlerine göre besinler
Bunlar protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinlerdir. Yine su ve madensel besinlerde yapıcı ve onarıcı grupta yer alır. Enerji verici besinler, bu besinler yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir.
Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
- Besinler enerji vericidir. - Besinler aynı zamanda yapıcı ve onarıcıdır. - Besinler düzenleyici bir özelliğe sahiptir. Günlük ihtiyacımızı karşılamak ve yaşamımızı devam ettirmemiz için bazı temel besin içerikleri bulunmaktadır.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Besin ağı ya da besin döngüsü besin zincirlerinin doğal olarak bağlaşmasıdır ve genellikle ekolojik bir topluluk içinde neyin ne ile beslendiğini gösteren grafiksel bir gösterimdir. Çevrebilimciler tüm yaşam biçimleri kabaca trofik düzey adı verilen iki kategoride sınıflandırırlar: ototroflar ve heterotroflar.
Güneş ışınları ile gelen enerji fotosentez olayı ile besinlere aktarılır. Canlılar bu enerjinin bir kısmını kullanır, bir kısmını depo eder. Besin zinciri sayesinde bir canlıdan diğer canlıya vücudunda depo ettiği bu enerji aktarılır. Canlılar arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren zincire besin zinciri denir.
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri