Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Besinler, içinde bulunan vitamin ve minerallere göre üç türe ayrılır. Hiçbir katkı maddesi içermeyen organik gıdalar, düzenleyici besin olarak tanımlanır. Enerji veren besinler ise, vücudun gün içerisinde ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılar. Her iki besin türü de insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
Bitki kaynağından aldığımız besinler vejetaryen besinler olarak bilinirken, hayvan kaynağından alınan besinler vejetaryen olmayan besinler olarak bilinirler. Sebze ve meyveler, nişastalı besinler, süt ürünleri, şeker ve yağ içeren besinler ve et grubu beş temel besin grubunu oluşturur.
Besin; yenilebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller ise “Besin Öğesi” olarak adlandırılır.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
Besin piramidi, besin gruplarının ideal tüketim miktarlarıyla ilişkili fikir veren ve sağlıklı beslenmeyi amaçlayan bir araç olarak tasarlanmıştır. Besinlerin piramit içerisinde gösterilmesinin amacı sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmedir.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Temel Besin Maddeleri: Protein ve Karbonhidratlar. Temel Besin Maddeleri: Yağlar. Posa, Sebze, Meyve ve Et.
Temel Besin Öğeleri
Bunlar; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılır.
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir. Yapı maddesi olarak görev yapan su, vücudumuzda düzenleyici olarak da görev yapar.
Makrobesinler, kişinin daha büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Makrobesinler arasında su, protein, karbonhidratlar ve yağlar bulunur. Altı temel besin maddesi vitaminler, mineraller, protein, yağlar, su ve karbonhidratlardır.
Besin piramidi nedir sorusunu; bir gün içinde neyi, ne kadar yememiz gerektiğini gösteren şematik bir rehber olarak yanıtlayabiliriz. Piramitte besinler, en fazla tüketmemiz gerekenlerden en az tüketmemiz gerekenlere doğru sırayla yerleştirilmiştir.
Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır. Bunlar içerisinde unlu gıdalar, tatlılar, pirinç, patates, şeker pancarı ve bal gibi kaynaklar bulunur.
BESİNLERİN VÜCUDUMUZDAKİ GÖREVLERİ NELERDİR? Besin maddeleri kişilere enerji verir. Vücutta yapıcı ve onarıcı etkileri bulunur. Sindirim düzenler.
Makro besinler proteinler,yağlar,karbonhidratlar gibi büyük resimli ana besin gruplarıdır. Mikro besinler ise mineraller,kalsiyum,vitaminler ve çinko gibi daha ufak besin gruplarıdır.
Doğrulanmış Cevap. Besinler içeriğine göre 5 gruba ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri