Besin Piramidinde Yağlar ve Tatlılar Günlük olarak tüketilmesi sınırlanan besinler yağlar ve şekerlerdir. Bu nedenle besin piramidinin en tepesinde bulunur.
Bazı hayvanları avlayan başka bir hayvan yoktur. Bu hayvanlar besin zincirinin tepesindedir. Hiçbir şey köpek balığını avlamaz, yani köpek balığı besin zincirinin tepesindedir. İnsanlar da besin zincirinin tepesindedir.
Canlıların birbirlerini tüketmelerine göre sıralanmaları ile oluşan zincire besin zinciri denir. Besin zinciri;üretici, tüketici ve ayrıştırıcılardan oluşur. Üreticiler besin zincirinde ilk basamakta yer alır. Üreticiler kendi besinini üreten (fotosentez yapan) canlılardır.
Besin piramidinin tabanında yer alan üreticiler (yeryüzündeki tüm üreticiler), toplam ağırlığı (biyokütlesi) en fazla olan canlı- lardır. Piramidin tabanından yukarı doğru çıkıldıkça her basamaktaki canlıların biyokütlesi azalır.
Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalayıcılar) oluşturur. Besin zincirinin son halkasını ayrıştırıcılar (parçalayıcılar) oluşturur. Bunlar canlı artıklarını (ceset, dışkı vb.) ayrıştırarak organik maddeleri, mineralleri tekrar toprağa iade eder.
İlgili 29 soru bulundu
BESİN ZİNCİRİ PİRAMİDİ ÖZELLİKLERİ
Besin piramidinin en alt katmanını üretici canlılar oluştururken 2.katı otçul canlılar oluşturmaktadır. Piramidin 3. Basamağında etçil canlılar yer alırken piramidin tepesinde ise yırtıcı canlılar yer almaktadır. Besin piramidinin en faydalı kısmını 1. basamak oluşturmaktadır.
Hayvanlar arasında enerji dönüşümü attıkça maddelerdeki zehir miktarı da artar. Biyokütlenin ve canlı sayısının azalması da gözlemlenen diğer değişimler arasındadır. Enerjinin en az olduğu düzey piramidin en üst noktasıdır. Çünkü her trofik düzeyde aktarılan enerji miktarı periyodik olarak azalır.
Besin Piramidinde Yağlar ve Tatlılar
Günlük olarak tüketilmesi sınırlanan besinler yağlar ve şekerlerdir. Bu nedenle besin piramidinin en tepesinde bulunur.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
1) Tahıllar
Piramidin tabanında yer alır. Gün içinde en çok tüketilmesi gereken besinlere işaret eder. Enerjimizi sağlayan bu grup, karbonhidrat kaynağıdır.
Örnek üzerinden anlatmak gerekirse besin zinciri bir piramit şeklinde ele alınır. Bu doğrultuda birinci katta üreticiler yer alır. İkinci katta ise ot ile beslenen otçul canlılar bulunur. Üçüncü kat et ile beslenen yani ikinci kattaki canlıları besin kaynağı olarak kullanan etçiller yer alır.
Bitkilerle beslenen otçullar birincil tüketici, bunları yiyerek beslenen etçiller ile hepçiller ikincil tüketici diye adlandırılır. Tüm canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Günlük yaşamda yapılan her şey için insanlar enerji kullanır.
Bu maddeler canlıların dokularında arttıkça biyolojik birikim oluşmasına neden olur ve durum zararlı hale gelir. Biyolojik birikim en fazla olduğu canlılar ise besin zincirinde en üstte yer alan canlılardır.
Besin zinciri, bir organizmanın bir diğerini tüketmesi yoluyla besin ve enerji aldığı, doğrusal (tek yönlü) bir organizma dizisidir ve ekosistem yapılarını, dinamiklerini tanımlamakta kullanılır.
Bunun nedeni ise yukarıya çıktıkça daralan bu piramit vücuda alınması gereken besin miktarının belirlenmesi ile doğru orantılıdır. Yukarıya doğru gidildikçe daralan bu piramitte en altta bulunan geniş tabakayı tahıl grubu oluşturmaktadır.
Bitkiler skalanın 1 ucunda yer alıyor, 5.5 değeri ise katil balinalar gibi üst düzey avcılara ait. Bir diğer deyişle, insanların besin zincirinde bulunduğu yer hamsiler ile domuzlar civarındadır. Araştırmacıların bunu tanımlamak için kullandığı teknik terime trofik seviye deniyor.
Piramidin en altını tahıl grubu oluştururken piramidin üst kısımlarına çıkıldıkça sırasıyla; vitamin ve mineral kaynakları olan sebze ve meyveler, proteinler ve en üst kısımda en az tüketmeniz gereken yağ ve şekerler bulunur.
çeşitlerinden yememiz ve sağlıklı kalmamız için bu farklı besin piramidi 4 basamaktan oluşmakta olup: gruplardan ne kadar tüketmemiz gerektiğini de söyler. Piramit sağlıklı beslenilmesi için ihtiyaç duyulan enerji, protein, vitamin, mineral ve lifler almak için tüketilen gıda gruplarını vurgular.
Besin piramidinin şekli, bize tüketmemiz gereken besinleri çoktan aza doğru sıralar. Yani en alt basamak en çok ve en üst basamak en az olacak şekilde tüketmemiz gereken besin grupları bulunmaktadır. Besin piramitleri içeriğindeki yiyecekler kültürel ve coğrafi iklim koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.
Üreticiler, besin piramidindeki canlılar arasında en yüksek enerjiye sahip olan canlı grubudur. Besin piramidinde bir üst basamağa aktarılan enerjinin bir kısmı ısı şeklinde kaybedilir. Besin zincirinde bir üst basamağa enerjini yaklaşık %10 'u aktarılır. Buna “ %10 KURALI “ denir.
C) Enerji akışının durduğu canlılar besin piramidinin en üstünde yer alır. D) Besin ağlarında besin maddeleri trofik düzeylerden geçerken her basamaktaki toplam enerjinin %10'u bir üst basamağa aktarılır.
Bir besin zincirinin üreticiler basamağından başlayarak son tüketici basamağına kadar dikey dizilimine besin piramidi adı verilir. Besin ağlarında besin maddeleri trofik düzeylerden geçerken her basamakta toplam enerjinin % 10'u bir üst basamağa aktarılır, kalan % 90'lık kısmı ise ısı ve boşaltım maddelerine dönüşür.
Tüketiciler, aldıkları besin kaynağına göre otçullar, etçiller ve hem otçul hem de etçiller olarak üç grupta incelenirler. 1* Otçullar (Otoburlar = Herbivorlar) = 1. Dereceden Tüketiciler: İhtiyaçları olan besin maddelerini ve enerjiyi üreticilerden yani yeşil bitkilerden karşılayan canlılardır.
Biyokütle, yaşayan ya da yakın zamanda yaşamış canlılardan elde edilen fosilleşmemiş tüm biyolojik malzemenin genel adıdır. Biyokütle, bir enerji kaynağıdır ve endüstriyel anlamda biyokütle, bu biyolojik maddelerden yakıt elde edilmesi ya da diğer endüstriyel amaçlarla kullanılması ile ilgilidir.
Sucul ve karasal besin zincirleri ilk üreticiden son tüketiciye doğru sıralanır. Örneğin; bitki → çekirge → fare → yılan → şahin şeklindedir. Burada ayrıştırıcılar gösterilmez. Ayrıştırıcılar, her düzeydeki canlıların atıkları ve ölü bedenleri üzerinde beslenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri