Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Mazot Pompası Arıza Belirtileri
Araç motoru eski performansına oranla daha zor ve daha geç çalışıyorsa, bu durum mazot pompası arızasının habercisi olabilir. Araç çalıştıktan sonra sürekli stop ediyorsa veya stop edecek şekilde davranışlar sergiliyorsa, bu durum pompa arızasından kaynaklanıyor olabilir.
Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Benzin pompası arızalanırsa ne olur sorusunun cevabı, pompa tamamen durmuşsa , yakıt motora gönderilemeyeceğinden, motor stop eder bir daha çalışmaz. Pompa tamamen bozulmamışsa yani tıkanma vb sebeplerle basma miktarı azalmışsa, bu durumda motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi belirtileri olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Mazot pompası, aracın yakıt sisteminin düzenli olarak bakımdan geçmemesi ya da sürekli olarak kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle bozulur. Ayrıca sıklıkla aracın çeyrek depo olacak şekilde doldurulması ya da düzenli olarak düşük miktarlarda yakıt almak da yine mazot pompasının arızalanmasına sebep olabilir.
"Benzin pompası neden bozulur?" sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Fakat, en bilinen arıza nedeni, aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır. Benzinli araçlarda depo seviyesi çeyreğin altına düşmemelidir. Bu seviyenin altına düşen yakıt sebebiyle aracın pompası zamanla arızalanmaya başlayabilir.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
Mazot pompası tamiri ortalama 2500 TL'den başlamaktadır. Marka ve model bilgisine göre de fiyatlar oldukça hareketlenmektedir. Lüks spor bir araçta mazot pompası tamiri 20 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
Soğuk havalarda çalışmakta çok zorlanma, Araç ısındıktan sonra stop edilip bir süre beklediğinde çalışmada zorlanma, Aracın ilk marşta çalışmayıp, ikinci marşta çalışması Belirli bir devrin ya da hızın üzerine çıkmama durumları çok yüksek ihtimalle benzin pompası arızasını gösteren belirtilerdir.
Genelde otomobillerin arka koltuk kısmında bulunur. Aracın kontağı açıldığında hızlı bir şekilde çalışarak yakıtı motora iletir. Mekanik pompaya göre bazı avantajları vardır. Mekanik yakıt pompasına sahip aracın yakıtı bittiğinde, yakıt koyulsa dahi zor çalışır.
Mazot filtresi tıkalıysa aracın motoru normalin dışında ses çıkaracaktır. Filtrenin tıkalı olması aracın motoruna yeterli yakıtın gitmesini engeller. Motor yakıtsız kaldığı zaman ise çalışma konusunda zorluk yaşar. Tıkalı motor filtresinin bir numaları belirtisi motorun sarsıntılı çalışmasıdır.
Bazı araçlar vurdurularak çalışabiliyor. Pek önerilen bir yöntem değildir. Arıza çok ilerlemişse araç çalışır vaziyetteyken rölanti devrinde sabit durmaz stop eder. Yapılması gereken işlem dizel servisine gidip pompayı söktürmektir.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emen ve motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak geçer. Mazot ya da benzin pompaları, depo ile motor arasında yer alırlar ve motor çalıştığı zaman devreye girerler.
Mazot pompasının arızalanmasında ilk akla gelen sebep diğer bazı parçalarda olduğu gibi zamanla meydana gelen yıpranmalardır. Mazot pompası aracınızı kullandığınız süre boyunca devamlı aktif olarak çalışmaktadır. Bir diğer sebep ise kullanılan yakıt kalitesidir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Yakıt Pompası Sıkça Sorulan Sorular
%7 indirimle Gross 12 Volt Vakumlu Sıvı Aktarım 3/4"Mazot Su Süt Pompası Kendinden Emişli 1.611 TL'ye, %7 indirimle Gross 220 Volt 1" Sıvı Aktarma Yağ Mazot Su Süt Aktarma Pompası 4.097 TL'ye, %6 indirimle ŞAMANDIRA MST-II YAKIT POMPASI 1.556 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Otomobillerin yakıt sisteminde oluşan sorun sonucunda aracın yakıtı geri kaçmaktadır. Bunun sebebi de genelde motor bölümünde bulunan yakıt hortumlarıdır. Mazot geri kaçtığında araç zor çalışacaktır. Motor bölümü açıldığında manuel olarak yakıt pompalamak için el pompası vardır.
Bu pompalar bakım gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve arıza durumunda değiştirilmeleri gerekir. Aracınızda elektrikli bir yakıt pompası varsa, tortu birikmesini veya tıkanıklığını gidermek için bir yakıt sistemi temizleyici kullanabilirsiniz.
Bazı araçlarda LPG de giderken bile benzin tüketimi var gibi gösterge düşmelerine karşı oluşan şikayetleri karşılama amaçlı çıkarılmış bir uygulamadr. Benzin pompasının olağan ömrü içerisinde arıza yapması LPG'ye fatura edilemez.
Depo şamandırası arıza belirtileri
Yakıt Göstergesinde Tutukluk: En sık karşılaşılan arıza belirtisinin başında gelir. Gösterge panelindeki yakıt seviye göstergesinde bir değişim gözlemlenmez. Deponuzu yeni doldursanız bile ya da uzun süre yol yapıp boşalmasına yakın olsa da o hep belirli bir noktayı gösterir.
ama normalde benzin pompasının bir ömrü yoktur... 188.000 km'de değişti.
Benzin pompasının daralmış kısmındaki basınç atmosfer basıncından daha düşük olduğundan dolayı, hava daha küçük ağız tarafından emiliyor ve sisteme giriyor (otomobilinize benzin pompalanır) ve bu sayede basıncın bir kısmı tahliye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri