Deniz bitkilerindeki arsenik konsantrasyonu daha yüksektir. Bazı yosun türlerinde bu oran daha da artmaktadır. Deniz ürünlerinde arsenik miktarı istenen oranların çok üzerinde olabilir. Örneðin morina balığının karaciğer yağında, yengeçte ve planktonlarda yüksek oranda arsenik saptanmıştır.
Arsenik, yer kabuğunun doğal bir bileşenidir ve havada, suda ve karada çevreye yaygın bir şekilde dağılmıştır. İnorganik formunda oldukça zehirlidir. Arsenik hemen hemen her yerde bulunur. Kayalar ve toprak yoluyla yeraltı sularına sızabilir ve böcek ilacı, ahşap koruyucuları ve tütünde kullanılır.
Kısaca tanımlarsak: Arsenik, Kimyasal Element periyodik tablosunun 33. sırasında bulunan Kimyasal sembolü "As" olan ve atom numarası 33 olan kimyasal elementin adıdır. Arsenik, doğal olarak bazalt, granit, şeyl, maden cevherleri ve yer altı sularında bulunabilir.
Arsenik konsantrasyonu deniz suyundaki 0.09-24 µg/L, yüzeysel sularda ise 0.15 – 0.45 µg/L arasındadır [24]. Arseniğin doğal kaynakları arasında kaplıcalar, ılıcalar, volkanik kayalar, çöküntü kayaları (organik/inorganik killer), başkalaşım kayaları, deniz suyu ve mineral çökeller yer alır [25].
İlgili 26 soru bulundu
Musluk suyunda bulunan en zararlı maddeler arasında arsenik yer alır. Arsenik ise ciğerlerde ve yemek borusunda rahatsızlık oluşmasına neden olur. Musluk sularında tarım ve böcek ilaçları bulunur. Bu faktörler ise hamileler için oldukça zararlıdır.
Yeraltı ve yüzey sularındaki arseniğin kökenleri arasında, küresel ısınma, volkanik hareketlilik, mineral-kayaç çözünmesi gibi doğal yollar yanında, orman yangınları, denetimsiz endüstriyel atıklar, arsenik içeren tarım ilaçları ve kimyasal maddelerin kullanımı gibi toplumsal nedenleri sayabiliriz.
Arsenik, metal ile ametal arasında özelliklere sahip metalloid bir elementtir. Periyodik cetvelin 5A grubunda fosfor ile antimon arasında özelliklere sahip, sembolü As, atom numarası 33, atom ağırlığı 74,91 olan arsenik bileşiklerinde +5, +3 ve - 3 değerlikleri alabilir.
Çözümler. Arseniğin sudan uzaklaştırılması iki yöntemle gerçekleşebilir: İyon Değiştirme ve Ters Ozmoz sistemi. Bu yöntemlerin her ikisinin de bu soruna etkili bir çözüm olduğu kanıtlanmıştır. İkisi arasındaki fark, kirletici uzaklaştırma miktarıdır.
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
Arsenik zehirlenmesi
Arsenikli bileşikler, böcek ve tarım ilaçları, fare zehiri, bazı kanser ilaçları, boya, duvar kağıdı, seramik gibi çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.
Arsenik, periyodik tablonun 4. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Arseniğin atom numarası 33'dir. Arsenik, As sembolü ile gösterilir ve yarı metaldir.
Yapılan Laboratuvar analizleri kahverengi pirinçteki arsenik oranının beyaz pirince göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Uzun süreli inorganik arsenik alımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda deri lezyonlarına, damarlarda ve sinir sistemi hasarlarına sebep olur.
Doğada en çok bulunan arsenik türü olan inorganik arsenik yüzeysel su, yeraltı suyu ve deniz suyunda baskın olan tür iken organik arsenik türleri doğal gaz ve petrolde baskın olan türlerdir (EPA, 2002).
Arsenik karaciğerde, böbreklerde, deride, tırnaklarda ve saçlarda birikir. Hücre solunumunu yapan enzimlerin vazifelerini yapmalarına engel olur. Ayrıca kılcal kan damarlarını da tahrip eder. Birçok arsenik bileşikleri deri yolu ile vücuda geçer.
2. Çok zehirli, hiçbir tadı olmayan As2O3 veya As4O6'ya verilen ad, zırnık, halk ağzı. sıçan otu.
Çeşme Suyu
Suyun 15 dakika 72 derecenin üzerinde kaynatılması bazı mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Fakat kaynatma işleminin arsenik, demir ve partikül bileşenleri üzerinde herhangi bir etkisi olmaz.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
Uzun yıllar arsenik içeren suların içilmesinin en bilinen etkisinin kanser olduğunun altı çiziliyor. Kanserin dışında arsenik, deri hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, sindirim ve üreme yolu hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa da yol açıyor.
Arsenik elementini herhangi bir yerden satın almak mümkün olmayabiliyor. Devletlerin izniyle çıkartılabilen arseniğin kullanım alanları arasında ilaç ve sanayi öne çıkıyor.
Arsenik bileşiklerinin çoklu organlar üzerindeki kombine etkilerinin bir sonucu olarak bazen ölüm daha geç gelebilir. kadar devam edebilen “kara ayak hastalığıdır (blackfoot disease)”. Arsenik kapilerleri genişletir ve geçirgenliklerini arttırarak ödeme sebep olur.
Atom numarası 33 ve atom ağırlığı 74,91 olan ( As); özellikleri bakımından metallerle ametaller arasında yer alır. Arsenik ve bileşikleri zehirlidir ve halk arasında doğal arsenik sülfüre “zırnık” denir.
Endüstriyel ölçekte, koagülasyon-flokulasyon, adsorpsiyon ve mikrofiltrasyon gibi yöntemler kullanılarak suda arsenik seviyeleri azaltılabilir. Bu yöntemler, büyük miktarda suyun hızla ve etkili bir şekilde arıtılmasına olanak tanır.
Cilt kanserine ek olarak, uzun süreli arsenik maruziyeti de mesane ve akciğer kanserlerine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC); arsenik ve arsenik bileşiklerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve ayrıca içme suyunda arsenikin insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir.
arsenik konsantrasyonunun akciğer ve mesane kanseri riskini ve arsenikle ilişkili cilt lezyonları riskini artırdığı bildirilmiştir (Mahurpawar, 2015).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri