Beslenme ve Diyetetik bölümünde temel beslenme derslerinin yanı sıra Sosyoloji, Psikoloji, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Sağlık Yönetimi ve Politikaları, İşletme, Araştırma Planlama ve Çözümleme gibi dersler de verilmektedir. Üçüncü sınıfın sonunda yaz stajı uygulaması vardır.
Bölümümüzden lisans diploması alabilmek için öğrencilerimizin zorunlu olarak üç staj (Beslenme ve Diyetetik Alan Stajı, Kurum ve Hastane Uygulaması I, Kurum ve Hastane Uygulaması II) tamamlaması gerekmektedir.
Ancak bu kişiler hekim ya da doktor unvanına sahip değildirler. Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir.
Bu bölüm mezunları diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler. Eğitim kuruluşlarında beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak çalışabilirler. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında ayrıca toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
Diyetisyenlik iş imkanları, oldukça geniştir. Diyetisyenler; üniversitede akademisyen olarak görev alabilir, eğitici diyetisyen olabilir, halk sağlığı merkezlerinde çalışabilir, sağlık kuruluşlarında ve kliniklerde görev yapabilir, beslenme ile ilgili kurumlarda (spor merkezi vb.) hizmet verebilir.
İlgili 23 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Diyetisyen 2023 yılında ortalama 21.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diyetisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.296 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
a) Ara sınıflarda mesleki derslerini almış olan öğrenciler staj yapabilirler. Altıncı (6) yarıyılın sonundaki staj çalışmaları için öğrenciler staj yapmak istedikleri yeri daha önceden dilekçe ile bildirirler ve sonrasında kabul belgelerini Bölüm'e sunarlar. Staj yerinin uygunluğu Bölüm kararı ile belirlenir.
KPSS'de 90 alan diyetisyen atanamayabiliyorken, başka mesleklerde 70-75 alanlar atanabiliyor. Yani akademik donanım olarak üst düzey bir grup. Eğitimi de güzeldir, yoğundur. İster klinikte, ister poliklinikte çalışın, isterseniz kendi özel beslenme danışma merkezinizi açın, böyle bir imkanınız da var.
Kısaca özetlemek gerekirse beslenme uzmanları; besin ve beslenmenin söz konusu olduğu her alanda kendilerine çalışma alanı bulabilirler.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişilere diyetisyen denir. Diyetisyenler sadece kilo alıp vermek ile ilgilenmez aynı zamanda besinlerin insan vücudundaki etkilerini de inceler.
MADDE 6: “Stajer Diyetisyen”in görev, yetki ve sorumlulukları aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir: – “Stajer Diyetisyen”, staj uygulamalarında beyaz önlük giymek ve öğrenci kimliği takmak zorundadır.
Stajyerlere yemek ücreti vermek zorunlu mu? Stajını kamu kurumlarında yapan öğrenciler, yemek yardımından ücretsiz yararlanabiliyor.
12- STAJ SÜRESİNCE KONAKLAMA, YEMEK VE ULAŞIM İMKÂNI VAR MI? -Staj süresince imkânlar dâhilinde personel servisinden ücretsiz, yemekhane hizmetinden ücretli olarak yararlanılması mümkün bulunmaktadır.
Neden Beslenme ve Diyetetik Bölümünü Seçmeliyim? Eğer siz de sağlığın korunması ve hastalıkların tedavi edilmesinde besinlerin rolü ile ilgili gerekli bilgi ve becerileri öğrenmeye, sağlıklı bir yaşam için beslenme ve besinlerle araştırmalar yapmaya ilgi duyuyorsanız bu bölümü seçebilirsiniz!
Evet, bu kesinlikle mümkün. ABD'de bir diyetisyen, saatlik ortalama olarak 40 ila 110 dolar arası bir ücretle çalışabilir. Bir diyetisyenin bir iş aldığında, bu işi tamamlaması için belirli bir süresi olur.
Öncelikle diyetisyen, tıp doktoru değildir. Elbette her bölümde olduğu gibi doktorasını yapan diyetisyenler de Doktor Diyetisyen unvanı alabilirler.
Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması ile Diyetisyen unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
Beslenme ve Diyetetik bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Beslenme ve Diyetetik bölümü toplam 102 adet üniversitede bulunmaktadır. SAY Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
(12) Öğrencilerin klinik uygulamalarına/Beslenme ve Diyetetik Alan Uygulamalarına devam etme zorunluluğu vardır.
Haftalık çalışma sürelerinin ortalama 39.9±10.1 saat, günlük oturarak çalışma süresi ortalama 4.83±2.87 saat, günlük ayakta çalışma süresi ortalama 3.03±1.45 saattir. Yaklaşık üçte biri (%33.7) hafta sonlarında da çalışmaktadır.
Bölümümüz öğrencileri, eğitim-öğretim müfredatında bulunan BES 437 Beslenme ve Diyetetik Alanında Uygulamalar III dersi yaz stajını 20 iş günü olacak şekilde 2021-22 Eğitim öğretim yaz döneminde 27.06.2022-29.07.2022 tarihleri ya da 01.08.2022-26.08.2022 tarihleri arasında yapılabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri