Çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak, yetkili imza ile imzalar mal ya da hizmet aldığınız firmaya verebilirsiniz. Bu işleme cirolama denir ve çek tutarı ciro ile tedarikçiye devredilmiş olur. Ciro ile çeki alan firma, çeki bankaya verecek ve vadesinde de tahsilatı bekleyecektir.
Cirolama yapılmayan çek geçerli değildir. Çekin ön yüzüne gereken bilgiler yazıldıktan sonra arka yüzüne firmanın kaşesi basılır ve yetkili kişinin imzası atılır. Daha sonra çek ödeme yapılacak kişiye teslim edilir. Bütün bu işlemlerin tamamına çekin cirolanması denir.
Hem alacağı hem de vereceği olan bir kişinin alacağına karşılık çek alması ve vereceğine karşılık olarak aldığı bu çeki devretmesine çek ciro etmek denir. Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir.
Cironun hüküm ve sonuç doğurması için çekin ön veya arka yüzüne yazılması ve ciranta tarafından el yazısı ile imzalanması zorunludur. Senedin arka yüzü veya senette yer bulunmaması durumunda senede ilave edilecek bir kâğıt (alonj) üzerine yazılarak da cironun yapılması mümkündür.
Süresinde Bankaya Sunulan Çekin Karşılıksız Çıkması
Geriye kalan alacak bakiyesi çekin arkasına ciro edilir (yazılır). Çekin lehtarı veya çeki elinde bulunduran(avali), daha önce bankaya sunmuş oldukları bu çeki böylece yetkili icra Müdürlüğünde kambiyo yoluna özgü alacak takibi yoluyla icra takibi yapabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Çekin ciro edilmesi için arka yüzüne firmanın kaşesi ve yetkilinin imzası gerekir. Birden fazla imza bulunabilir. Beyaz ciro yönteminde ise sadece yetkili imzası çekin arka yüzüne eklenir. Bu şekilde çek ciro edilmiş olur.
Cironun Şekli ve Çizilmesi
Cironun bono ya da bono ya bağlı olan ve alonj denilen eklendi kağıt üzerine yazılması ve ciranta tarafından imzalanması lazımdır. Cironun kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Ciro belli şartlarla yapılmışsa batıl olmaz. O şartlar yazılmamış sayılır.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
- Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse 10 günde muhatap bankaya ibraz edilmelidir. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı yerlerde ise, ibraz süresi bir aydır. - Çekin keşide yeri ile ödeme yeri farklı kıtalardaki ülkelerde olması halinde, ibraz süresi, üç ay olarak öngörülmüştür.
Ciroda tarih zorunluluğu yoktur. Ciro şerhinin altı ciranta tarafından imzalanmalıdır (19). Kısmi ciro yapılamaz, cironun kayıtsız vd şartsız olması gerekir.
İlk ciroyu lehtar yapmaktadır. Lehtar, senedi keşideciden teslim aldığı andan itibaren ciro yapabilir. Çek, en geç ibraz süresi sonuna kadar ciro edilebilir. Ancak ibraz süresi dolmadan önce çekin muhatap bankaya ibraz edilmiş ya da protesto çekilmiş olması, çekin geçerli ciro edilebileceği süreyi sona erdirmektedir.
Çek, bankadan bedelinin tahsil edilmesi veya çekin bedelinin tahsili için gerekli işlemlerin yapılması için cirolanır. Buna tahsil cirosu denir. Tahsil cirosu tam ciro olmak zorunda olup 'bedeli tahsil içindir', 'tahsil cirosudur' gibi ibareler içermelidir. Çeki devretmek için yapılan ciroya ise temlik cirosu denir.
Nakit ihtiyacını karşılarsın ancak çekin bedelinin yüzde 10 ile 40 arasında bir tutarı da komisyon olarak kesilir.
Çekin ciro edilebilmesi için firma kaşesi, çekin arkasına vurulmalıdır. Ancak yalnızca kaşe kullanılması ciro etme işlemi için yeterli değildir. Bununla birlikte şirket yetkilisinin de çekin arkasına imzasını atması gereklidir.
Çekle yapılan ödemeler genel olarak 1-2 gün içerisinde yapılır. Çeki takas etmek ya da ciro ettirmek gibi işlemler bu süreyi uzatabilir, fakat genel olarak 1-2 günü geçmeden ödemesi yapılır.
Çekin Devredilebilirlik ve Ciro Edilmesi Şartları
Ciro, düzenleyen veya çekten dolayı borçlu olanlardan herhangi biri lehine de yapılabilir. Bu kişiler çeki yeniden ciro edebilirler. Cironun kayıtsız ve şartsız olması gereklidir. Ciro, şartlara tabi tutulmuşsa bunlar yazılmamış sayılır.
Çekin bir takas odasına ibrazı da ödeme için ibraz yerine geçer. İbraz süreleri hak düşürücü sürelerdir. İbraz sürelerinin önemi bu süreler içerisinde çek ibraz edilmediği takdirde çekin kambiyo senedi özelliğini yitirmesinden ileri gelir. İbraz süresi geçmişse, banka çek bedelini ödemekle mükellef değildir.
Nakit yükümlükler bankalar tarafından Takasbank nezdinde açılan CEKTK mutabakat hesabına en geç saat 12:00'a kadar gönderilir.
Tüzel kişi adına çeki düzenleyen gerçek kişinin adı ve soyadı, çek yaprağı üzerine matbu olarak, kaşe basılmak suretiyle veya el yazısı ile yazılabilir. Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur. Söz konusu olay Ciro imzası ve şirket adı belirten hiçbir ibare yok sadece ad - soyad imza.
31 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bankaların süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için karşılığının bulunmaması halinde ödemekle yükümlü oldukları tutar 3.600 TL'den 6.000 TL'ye artırılmıştır.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla ilgili banka ve diğer bankaların çek bildirimleri üzerinden çeklerin sahte veya ikiz çek olup olmadığı sorgulanabilir. Sorgulama KKB üyesi tüm banka ve faktoring şirketleri üzerinden yapılabilir.
Ciro, emre yazılı senetlerde, senette mündemiç olan hakkı devretmeye, rehin etmeye veya tahsil etme yetkisi vermeye yönelik, belirli zaman dilimleri içerisinde yapılabilen, tek taraflı, yazılı ve soyut bir irade beyanıdır. Ciro, senedin keşideci tarafından imzalanarak lehtara teslim edildiği andan itibaren yapılabilir.
Ciranta çizme (iptal) işlemini HMK 207 madde uyarınca bu işlemden dönme veya işlemi değiştirme iradesini belirterek ve parafıyla onaylayarak yapmalıdır. Ciranta bu suretle ciroyu tamamen veya kısmen iptal edebilir.
“Senet üzerinde "Ciro edilemez kaydını" nasıl ciranta koyabilirse, aynı şekilde keşideci de koyabilir. Bono, poliçe ve çek kanun gereği emre düzenlenen senetlerdir. Bu senetler üzerine ciranta tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı bir kambiyo senedi haline getirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri