14) VARSAYIM CÜMLESİ: *Bir olayın ya da durumun bir an için olduğunu (gerçekleştiğini) farz etmektir.
Türkçede bir cümleye varsayım anlamı; “varsayalım ki, diyelim ki, tut ki, kabul edelim ki, … -dığını düşünelim,” gibi sözlerle veya eklerle kazandırılır. Örnek olarak; 'Diyelim ki bugün hava yağmurlu,' 'Varsayalım ki yarın işe gitmeyeceğim,' gibi ifadeler kullanılabilir.
Varsayım Cümleleri
Gerçekleşmemiş bir olayın gerçekleşmiş gibi ya da gerçekleşmiş bir olayın hiç gerçekleşmemiş gibi kabul edildiği cümlelerdir. Varsayım anlamı taşıyan yargılarda genellikle “tut ki, diyelim ki, farz edelim, düşün ki, … dığını düşünelim” gibi ifadelere yer verilir. L Diyelim ki bu uçağa yetişemedin.
Varsayım: Bir araştırmanın olası sonuçlarına dair tahmine dayalı olarak oluşturulan önermedir.
Deneyimlerle doğrulanmamış fakat doğrulanacağı öne sürülen düşüncelere varsayım denir.
İlgili 24 soru bulundu
Doğru kabul edilen bu açıklamalara varsayım (sayıltı) denir. Üç tür varsayım vardır. Bunlar; Değerlere, probleme, kuramlara, • Kontrol değişkenlerine, • Araştırma yöntem ve sürecine ilişkindir.
Varsayımlar genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel kuramlardan yapılan çıkarsamalara dayanır. İstatistiki varsayım; tarafsızlık varsayımı,farksızlık varsayımı, sıfır varsayımı: Bu kavrama göre varsayılan değişkenler arasında farklılık yoktur. Bu tür varsayım bilimsel araştırmalarda yan tutmamanın gereğidir.
Bilindiği gibi varsayım bir olayı ya da birtakım olayları açıklayabilmek için önceden kabul edilmiş doğrulardır. Varsayımların açık ve net olarak belirtilmesi gerekir. 5.3- Kapsam ve Sınırlılıklar: Tezin kapsamında, araştırılacak konunun neleri kapsayacağı (konu, yer ve zaman) belirtilir.
Varsayım kelimesinin eş anlamı faraziye ve hipotez kelimesidir.
Araştırmacının yapması zorunlu ve zaten olması gereken durumların sayıltı olarak yazılmaması gerekir. Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
Varsayım, doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Varsayım, doğru olduğu kabul edilen yargı ve genellemelerdir. Varsayımlar, şekil ve ifade açısından hipoteze benzerler ama hipotezlerin aksine, sınanmak için oluşturulmazlar.
Geçmiş bir zamanda yaşanmış olayın üzüntüsünü günümüzde söyleyerek yakınmasına yani üzülmesine hayıflanmak denilmektedir. Ayrıca geçmişte yaşanmış olaylardan pişmanlık duyulması da yine hayıflanma ile aynı ölçüde değerlendirilmektedir. Hayıflanma genel olarak pişmanlık veya üzüntü olarak da bilinmektedir.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
VARSAYIM KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Hüdai, Bayram'ın avurtları çökmüş solgun yüzüne bakarak bir varsayım yapmıştı.
2.6.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
Hipotez gelişince kanun yada teori olmaz çünkü sorunu çözmek için yapılan bir olaydır ve aynı şekilde bir varsayım bir tahmindir. Teori ise bir konu hakkında güçlü bilimsel kanıtlara dayanır ve TAHMİN DEĞİLDİR kesin sonuçlara bakar kanıtlansa bile teori olarak kalır.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
- Cümle kelimesinin eş anlamlısı tümce kelimesidir. - Cümle kelimesi ayrıca cümle içerisinde bütün veya herkes anlamında da kullanılabilir.
VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar): Araştırmada bazı başlangıç noktalarının, kanıtlanmasına gerek duyulmadan “doğru” olarak kabul edilmesi gerekebilir. Bu kabule varsayım denir.
Hipotez Üretimi: Nicel araştırmalardan farklı olarak nitel araştırmalar çalışmanın başında herhangi bir hipotez ortaya koymazlar.
İyi bir başlık, genel itibariyle 10-12 kelimeden oluşmalıdır. Uzun bir başlık öncelikle sizin, sonra da okurların dikkatinin dağılmasına neden olabilir. Tezinize uygun, tanımlayıcı kelimeler kullanın. İyi bir başlık, tezde kullanılan anahtar kelimelerden bazılarını içerir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
Sonuç olarak varsayım ile hipotezi aynı anlamda birbirlerinin yerine kullanılan değil, aksine birbirini tamamlayan iki farklı aşamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri