Erkek beta balığının dişi beta balığını sarması ile çiftleşme gerçekleşir. Bu sarılma dişide yumurta dökümü bitinceye kadar devam eder. Genellikle erkek ve dişi Beta balığı birlikte yumurtaları yuvaya taşır. Yumurtası biten dişi Beta balığını erkek Beta balığı yuvadan uzaklaştırır.
Erkek ve dişi betta çoğu zaman iki gün birbirlerini gördükten sonra çiftleşmeye hazır olurlar. Çiftleşmeye hazır bettalar bir araya salındığında dişi betta erkeğin peşinden yuvanın altına gelir ve erkeği itmeye başlar. Bu itişmeler sırasında erkek betta dişiyi sarar ve çiftleşme gerçekleşir.
1-)Çiftleştirilecek Betaların Hazır Olması
Kondisyonlu bir dişinin karnı dolgundur ,anüsünde iğne başı kadar bir beyaz nokta olur , renkleri canlı ve koyulaşmış şekildedir, erkek betayı gördüğü zaman renklerini kaybetmez, saklanma ihtiyacı hissetmez erkeğin yaptığı bütün kurlara hareketlilikle karşılık verir.
Beta balığı çiftleşmesi 1 gün ile 7 gün arası değişir.
Karnı dolgun olur ve altında beyaz bi tüpçük çıkar erkeğin yanına attığınızda dikine çizgileri oluşur o zaman çiftleşmeye hazır olduğu anlaşılır. Şu anda tankın içindeki kavanozun içinde duruyor. Birbirlerini görüyorlar belki yakında erkek yuva yapar.
İlgili 44 soru bulundu
Beta Balıklarının Cinsiyetini Belirleme
Erkek beta balıkları dişi beta balıklarına göre daha cüsseli, kuyruk ve yüzgeçleri daha büyüktür. Ancak bu özellikleri asla bir cinsiyet belirleme yöntemi değildir. Çünkü dişi cüssesinde olup da erkek cinsiyetine sahip beta balıkları da bulunmaktadır.
Beta balıklarının anavatanları Tayland'dır. Beta balıklarının dövüşleri üzerinden yarışmalar bile düzenleniyor. Beta balıkları her ne kadar renkli ve ahenk dolu bir görünüme sahip olsa da bir araya geldiklerinde ciddi kavgalar çıkabiliyor. Kavganın esas nedeni olarak barınak ve dişi paylaşma diyebiliriz.
Yumurtlama 6-7 saat sürer ve 800- 1000 civarında yumurta bırakabilirler. Yumurtların döllenmesinden sonra erkek yumurtaları köpük içerisine yerleştirmeye çalışır. Bu dönemde dişi uzaklaştırılmalıdır. Yumurtadan çıkan yavrular 3.günde serbest olarak yüzmeye başlarlar.
İncubation süresi genellikle 24 ila 48 saat arasında değişir. Bu süre boyunca erkek beta balığı, yumurtaları sürekli olarak ağzıyla korur ve hareket ettirir. Yavruların Çıkması: İncubation süresinin sonunda, erkek beta balığı yavruları serbest bırakır. Yavrular, erkeğin ağzından çıkar ve serbest yüzmeye başlarlar.
Gözün üstü ince mat beyaz bir tabaka ile kapanabilir. Yaşlı balıkların rengi gençler kadar canlı olmaz. Yaşlandıkça balığın rengi de soluklaşır. Eski parlaklığını yitirir.
Dişilerin vücut şekli daha kısa ve daha dolgun olabilir. Renk ve Desen: Erkek beta balıkları, dişilere göre daha canlı ve çarpıcı renklere sahip olabilir. Erkeklerde daha belirgin ve zengin renklere sahip desenler görülebilir. Dişiler genellikle daha soluk renklere veya daha pastel tonlara sahip olabilir.
Odanın doğal ışığı yeter. En sevdiği bitkiler su üstü bitkileri kendini çok rahat hissediyorlar.
Beta balığı evet sahibini tanır. Onun ilgisini çekmek için ona davranışlarda bulunur.
Üreyecek olan balıklar kanatları sayesinde birbirlerine sinyal göndermektedir. Üreme esnasında dişi balık yumurtalarını bırakır. Erkek balık ise bu yumurtaların üzerine spermlerini bırakmaktadır. Spermlerin bırakılmasının ardından yumurtaların döllenmesi gerçekleşmektedir.
Erkek bettalar yumurtaları koymak için köpükten yuva yaparlar.
Lütfen ez az 45 litre ısıtıcı lı, bitkili ve bitki kumu olan bir akvaryuma koyun o zaman 2 dişi beta bakabilmek şansınız artar tek bakcaksanız 30 litre alın. Merhaba, fanus hiçbir balık türü için uygun değil, akvaryumda beslerseniz iki dişi olur.
Beta balığı için 30 litre ideal bir ölçü. Sizin akvaryumunuz 15 litre dolaylarında. Malzemelerle beraber 12 litreye falan düşüyordur.
Önemle belirtelim ki Beta balıkları kesinlikle fanusta, kavanozda ya da bardakta beslenmez. Bu balıklar ne kadar geniş alan olursa o kadar dirençli ve güzel görünüm kazanırlar. İyi bitkilendirilmiş, küçük veya orta büyüklükteki akvaryumlar (25-30 litre), Betalar için uygun olur.
Yem Seçimi: Yeni doğmuş beta balığı yavruları için uygun yemler arasında yem tozu, yem granülleri veya sıvı yemler bulunur. Yemlerin yüksek protein içeriği ve küçük parçacıklar halinde olmaları önemlidir. Yemlerin yavruların ağızlarına sığacak boyutta olmasına dikkat edin.
Betta çoğu olumsuz şarta dayanır. Pet shoplardaki koşullar buna en güzel örnektir. Dar kaplarda, aç, susuz olarak aylarca hayatta kalabilirler.
Betalar 1 yaşında kesin üreme zamanındadır.Daha erken de erginleşebilir. Dişi betada karın altında beyaz bir nokta görünüyorsa yumurta var demektir. Çiftleşene kadar yumurta hazırdır.Çiftleşmeden sonra en az 1 ay sonra yumurta üretmeye başlar.Betta üretimi için forumda rehber mevcut.
Hakkında bilgi sahibiyimde.Uzun lafın kısası (UL) ayrı akvaryumda hava vermeden(motorsuz) beta besliyebilir miyim? Eğer kastettiğiniz şey akvaryuma hava vermeden betaya bakıp bakamayacağınız ise; evet bakabilirsiniz.
Atlayabilir. Kapatmayacaksanız su seviyesini fazla yüksek tutmayın balığın can güvenliği açısından.
Sizin dahi anlayamayacağınız bir şekilde kendine bağlayan, sahibini tanıyan, yem saatlerini bilen, köpekler gibi ödüllendirme yöntemiyle eğitilebilecek ve hatta odada çalan müziğe dansıyla adeta eşlik edebilecek kadar akıllı ve asil bir balık türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri