Bereket çiçeğini çoğaltmak çok kolaydır. Sağlıklı bir bereket çiçeği yaprağını bir bardak suyun içine koyun ve yaklaşık bir hafta kök vermesi için bekleyin. Yaprak kök verdiğinde, bu kökü iyi bir toprağa dikin. İşte hepsi bu kadar!
Para Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Çoğaltılması oldukça kolay saksı çiçeklerinden olan para çiçeği, saksı içerisinde kalın köklerinin yanında küçük fideler vererek çoğalmaya başlar. Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, köklerinden keserek yeni saksıya almanız gerekir. Böylece çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz.
Bu yüzden para bitkisi olarak da bilinir. Bolluk bereket demişken sadece bulunduğu ortama bolluk katmayıp kendi içerisinde de bol bol yavru çoğaltan bu bereketli bitkinin yavru yapraklarını köklendirip başka saksıya dikebilir ve çoğaltabilirsiniz. Ayrıca sevdikleriniz için de çok manidar bir hediye olacaktır.
Para Çiçeği Nasıl Ekilir? Para çiçeklerinin ekimi oldukça kolay ve pratiktir, sadece bu çiçeklerin kökleri geniş olarak büyüdüğü için büyük bir saksıya ekilmesi gerekir. Para çiçekleri yapraklarıyla beraber ekilir. Yaprakları bir süre suda bekledikten çiçek köklenir ve sonrasında da filizlenmeye başlar.
Pilea çoğaltması oldukça kolaydır. En yaygın ve kolay yöntem, suda çoğaltma yapmaktır. Bitkimizden bir yaprak keserek suyla dolu tüplere koymalısınız ve yeterli kök çıkana kadar bekleyin.
İlgili 40 soru bulundu
Çok ışık alan bir yerde bulunuyorsa su ihtiyacı daha fazla olacaktır. Suya ihtiyacı olduğunu yapraklarını indirerek size belli eder. Direkt güneş ışığını sevmez ancak aydınlık bir ortamda daha hızlı gelişim gösterir.
Çok fazla suya ihtiyaç duymayan pilea çiçekleri, kış aylarında iki haftada bir sulanmalıdır. Yaz aylarında ise, toprağı kurudukça sulamanız yeterli olacaktır.
“Para çiçeği evde nereye konur?” diye merak ediyorsanız, güneşe aşık bir bitki olduğunu bilerek hareket etmelisiniz. Soğuk ortamları sevmeyen bu bitki için oda sıcaklığının asla 15 derecenin altına düşmemesi lazım. Bu nedenle güneş alan pencere kenarları tamda bu bitkiye uygundur.
Peki Gerçekten Para Çiçeği Bereket Getirir Mi? Feng Shui Felsefesine Göre; Evinde Bu Bitkiyi Yetiştiren Kişilerin Yolları Berekete Ve Şansa Çıkıyor. Bu Bitkiyle İlgili Geçmişten Günümüze Uygulanan Güzel Bir Ritüel De Var. Bereket Çiçeğinin Toprağına Para Koymanın Ev Sahibine Para Ve Bereket Getirdiğine İnanılıyor.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Işık: Gölge ve yarı gölge ortamlara mükemmel uyum sağlayan para çiçeği bu özelliğiyle ev ve ofislerin neredeyse tüm odalarına uyum sağlamaktadır. Direkt gün ışığı yapraklarında yanıklar oluşturacaktır. Bu nedenle uzun saatler boyunca direkt gün ışığı almamasına özen göstermelisiniz.
Pilea Peperomioides susuzluğa dayanıklı bir bitkidir. Aşırı sulama yaprak çürümesi, yaprak dökmesi ve kök çürümesine sebep olabilir. Sulama zamanını, toprağa parmağınızı batırıp toprağın nemini kontrol ederek bulabilirsiniz.
Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar. Bu yüzden yaprak sararması görülen bitkilere daha fazla su vermek bitkinizin ölmesine neden olacaktır. Hava akımı alan noktalardan uzak tutmakta fayda var.
Ekildikten 4 yıl sonra çiçek vermeye başlar. Güney Afrika kökenli bitki yeşil yapraklara sahiptir.
Para ağacı çiçeği uygun bakım tekniklerini kullandığınızda çok fazla uzayan bir bitkidir. Boyu 18 metreye kadar ulaşan bu bitkinin iç mekanlarda da bakılabileceğini söyleyebiliriz.
Sukulent familyasına ait bir tür olan para çiçeği; elips şeklindeki yaprakları ve zarif duruşuyla yaşam alanlarınızı süsler. Bulunduğu ortama şans getirdiğine inanılan bu çiçek türü, genellikle süs bitkisi olarak tercih edilir. Bolluk, bereket ve şansı temsil eder.
Latince ismi "Crassula Ovata" olan Para Ağacı sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok yerinde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemiz dışında "Pachira" ismiyle de tanınan bu bitki " Para Ağacı, Para Çiçeği, Para Bitkisi, Şans Çiçeği, Yeşim Çiçeği, Bereket Ağacı" olarak da isimlendirilebilmektedir.
Normal şartlar altında haftada bir defa sulanması gereken para çiçeğinin sıcak mevsimlerde su oranını toprağına bakarak dengeleyebilirsiniz. Para çiçeği toprak konusunda çok seçici değildir ama saksı konusunda oldukça seçicidir. Köklerini rahatlıkla büyüyebilmesi için derin ve büyük bir saksı tercih edilmelidir.
Kutlamalar ve Özel Günler: Para çiçeği, özel günlerde (örneğin anneler günü, babalar günü) veya diğer özel kutlamalarda hediye olarak tercih edilebilir.
Ortam sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Çok soğuk havalardan ve çok rüzgar alan yerlerden uzak tutun. Bitki -5 dereceye kadar dayanabilse de, soğuk havalar ve rüzgar, bitkinin gelişimini yavaşlatır. Sulama: Para ağacı düzenli su ister ve nemli toprağı sever.
Aslında bereket çiçeği çok fazla su isteyen bir bitki değildir. Fazla su vermek bitkinin çürümesine neden olur. Haftada bir kez sulanması gerekir. Toprağın susuz kalmamasına dikkat edilmelidir.
Uygun beslenme ve bakım koşullarında 18 metreye kadar yükselebilen Pachira bitkileri iç mekanlarda daha çok bir süs bitkisi kadar büyüyebilir.
Sulama vaktinin geldiğini anlamanın bir diğer yolu ise, bitki yapraklarının aşağı doğru eğilip sarkmasıdır. Bu da sulama vaktinin geldiğini işaret etmektedir. Sulama yapılan kap hep aynı ölçüde, sulama gün ve saati hep aynı olmalıdır.
Para ağacı çiçeğini budayabilmek için öncelikle soğuk havaların gitmesini beklemeniz gerekmektedir. Soğuk havalar gittikten ve havalar güzelleşmeye başladıktan sonra çiçeğinizin yani servinin uzamış olan dallarını kesebilirsiniz. Budama işleminden sonra budanan yerlerin hava almamasını sağlamanız gerekmektedir.
Yaprakların Yumuşaması ve Dökülmesi: Fazla sulama ve kök çürüme belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri