Yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı, boynun ön tarafındaki ve çene altındaki lenf bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, kirli beyaz-sarı renkte lezyonlar Beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır. Beta enfeksiyonun tedavi edilmemesi ise akut kalp romatizması gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Yüksek ateş, beta enfeksiyonunun ilk belirtileri arasındadır. Boğazda meydana gelen şişme, beta enfeksiyonuna işaret edebilir. Yine bu şişliğe bağlı olarak yutma güçlüğü de beta enfeksiyonunun göstergeleri arasındadır. Boyun bölgesinde şişlik de beta enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
BETA enfeksiyonu tedavi edilmezse; Tedavi edilmeyen BETA enfeksiyonu daha sonra kalp romatizması yaşanmasına neden olabilmektedir. BETA enfeksiyonu tedavi edilmezsen enfeksiyon lokal yayılmalar yapabilmektedir. Boyun apsesi ortaya çıkabilmektedir.
Beta enfeksiyonlarının kuluçka süreleri, genelde 2 ile 4 gün arasında değişmektedir. Bulaşıcılık, destek tedavileri sonrasında ve antibiyotik kullanımı sonrasında 24 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır. Enfeksiyonun iyileşme süreleri minimum 7 gündür.
Beta hemolitik Streptococcus pyogenes bakterisi kaynaklı olan, yüksek ateş ve boğazda ağrı gibi semptomlarla karakterize olan enfeksiyon türüdür. Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğunda antibiyotik tedavisiyle iyileşebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Beta enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu olup; tedavisinde penisilin gibi antibiyotikler reçete edilir. Tedavide kullanılan penisilin ve benzeri ilaçlar oral yoldan kullanılacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi tavsiye edilir.
Hastalık tedavi edilmezse de 5 gün içinde kendiliğinden de iyileşebilir. Ancak çocukluk çağında tedavi edilmeyen beta enfeksiyonu nadiren ciddi komplikasyonlara yol açabilir bu nedenle mutlaka uygun şekilde antibiyotik kullanılarak tedavi edilmelidir.
Yüksek ateş, baş ve boğaz ağrısı, boynun ön tarafındaki ve çene altındaki lenf bezlerinde şişlik, bademciklerde kızarıklık, kirli beyaz-sarı renkte lezyonlar Beta enfeksiyonun belirtileri arasındadır.
Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur? Çocuk doktorunuz beta enfeksiyonu tanısını fizik muayene bulguları ile koyabilir. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş dışında beta enfeksiyonundan farklı olarak öksürük, burun akıntısı, konjoktivit gibi bulgular tabloya eşlik eder.
Penisilin, sefalosporinler beta boğaz enfeksiyonu için tercih edilen antibiyotik gruplarıdır. Tedavi genellikle 10 gün boyunca günde iki doz şeklinde uygulanırken, bir defalık penisilin enjeksiyonu da kullanılabilmektedir.
Beta mikrobunu taşıyan bir kişiye bir metreden daha az yaklaşmak, öksürük ve salya yolu ile hastalığın bulaşmasını kolaylaştırır. Beta mikrobu daha çok 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülür. 15 yaşında küçük çocuklarda yukarıda belirtilen şikayetler gözlemleniyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Özellikle çocuklarda en sık doktora başvurma nedeni, üst solunum yolu enfeksiyonları oluyor. Kış ve ilkbahar aylarında bademcik bölgesini, burun ve boğaz bölgesini tutan enfeksiyonlar yaygın olarak görülüyor. Belirtileri arasında baş ağrısı, boğaz ağrısı, kulak ve boyun civarında ağrı, kırıklık olabiliyor.
Bu kan testleri sonucuyla berber alınan boğaz kültürüyle (sonucu yaklaşık üç gün sonra verilebilir) hastalarda beta mikrobu tespit edilebilir. Beta mikrobunun sık görüldüğü mevsimler, sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir.
Kış aylarında veya mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen beta mikrobu boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Okul öncesi çocukluk döneminden ergenliğe kadar görülebilen beta mikrobu zamanında tedavi edilmezse kalp romatizması, artrit ve nefrit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Beta enfeksiyonu olan bireyin genellikle burun deliklerinin ön kısmında bolca bu ajan bulunur ve yakın temasta bulunduğu kişilere (ev halkına ve okul arkadaşlarına) kolayca bulaştırır.
Bu durum 1 hafta kadar sürebilir. Beta enfeksiyonu geçiren hastaların bir kısmında hastalığın geçmesinden 2-12 hafta sonra ateşli eklem romatizması ve kalp iltihabını içeren Akut Romatizmal Ateş(ARA) denilen ve hastayı uzun yıllar boyunca etkileyen bir durum gelişebilir.
Hastalık, boğaz ağrısı, ateş, üşüme-titreme, halsizlik ile kendini gösterir. Ağızda enfeksiyon kokusu vardır. Boğazda beta olup olmadığını anlamanın altın standart tek tetkik yolu boğaz kültürüdür.
Çünkü tedavi edilmediği takdirde, beta streptokokun neden olduğu enfeksiyona bağlı olarak çocukta hayatı tehdit eden kalp, böbrek ve eklem rahatsızlıkları oluşabilir. Daha çok kış mevsiminde görülen zatürre, akciğerin bir veya birkaç lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan ateşli bir hastalık.
Boğaz ağrısı ve ateşi olan çocukların yaklaşık %10 - 15´inde A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı vardır. Boğazın ve bademciklerin iltihaplanmasıyla çocuğun yutkunması ve beslenmesi güçleşir, çocukta kötü ağız kokusu ve ateş olur. Bununla birlikte; titreme, vücut ağrısı ve iştahsızlık görülür.
Öksürükle birlikte görülen semptomlar ise çoğunlukla geniz akıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığıdır. Viral enfeksiyonlarda da görülmekle birlikte, özellikle beta grubu bakterilerden kaynaklanan boğaz iltihaplanmasında sıklıkla yüksek ateş ve titreme görülür.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Boğaz ağrısı, halsizlik, ateş gibi şikayetler olmadan da boğaz kültürü yardımıyla beta mikrobu buluna bilinmektedir. Taşıyıcı nitelikteki çocukların tanısı genellikle beta şikayetleri belirtileri olmadan yapılan kültür testleri ile tanı konulan bilinmektedir.
Beta HCG testi, basit bir kan testi ile yapılabilir ve laboratuvar koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle aynı gün içerisinde sonucu alınabilir. Beta HCG testine ek olarak farklı testlerin de uygulanması gerekmiyorsa, tek tüp kan örneğinin alınması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri