Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir.
şehir, insanların yaşadığı yerden ibarettir, şehrin sınırları yerleşimle belirlenir. il ise bir mülki idarenin sorumlu/yetkili olduğu bir coğrafi bölgenin adıdır, bu bölge boş alanları ve ormanları da içerir, gölleri, denizleri de. şehir, belediye tarafından yönetilir. il ise valilik tarafından.
Şehir; belli bir plana göre hazırlanmış sınırları belli olan nüfusu 10.000 üzerinde olan, tarımın çalışan nüfusun çoğunun ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe olduğu çok nüfuslu yerleşim merkezleridir. "Kent" ve "şehir" sözcükleri, Türkçe 'de birbirinin yerine kullanılan, kökenleri ayrı, anlamları aynı iki sözcüktür.
Türkiye, cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir.
İlgili 27 soru bulundu
evet, mevzuatta şehir diye bir tanım var. hatta çoğu resmi kullanımda şehir ve ilçe aynı anlamda kullanılıyor. dikkatinizi çekerim şehir ve il merkezi (merkez ilçe) değil, şehir ve ilçe aynı anlamda kullanılıyor. bu bağlamda, idari-resmi açıdan her ilçe bir şehir olarak kabul edilir diyebiliriz.
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
Bir vali tarafından yönetilen vilayetlere il ya da şehir denir. Bu kelime eskiden ülke ve memleket anlamında da kullanılmaktaydı. Örneğin ''il il gezmek'' deyimi ülke ülke gezmek anlamına gelir. İl Örnekleri Nelerdir?
Vilayet, 19. ve 20. yüzyıllarda, Osmanlı Devleti'ndeki en büyük taşra yönetim birimiydi. Günümüzde, çeşitli ülkelerde farklı adlarla ifade edilen yönetim birimleri, Türkçede vilayet veya il tabiri ile ifade edilir.
il - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il “devlet” sözcüğünden evrilmiştir.
Kelimenin 'ilgi, ilişki, bağ kurmak' anlamındaki il- fiilinden geldiği açıktır. getirilmesiyle türediğini bildirir.
Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan İstanbul'un bütünü 5712 km²'dir. Marmara denizindeki Adalar da İstanbul iline dâhildir. İstanbul çevresinin bitki örtüsü, Akdeniz iklimi bitkilerini andırır.
İstanbul ilinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır.
2- İL: El kelimesinden türetilmiş olan il, şehir ve kent sözcükleriyle eş anlamlıdır.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır.
Günümüzde, İstanbul ilinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanan 5747 sayılı yasa uyarınca 39 ilçesi vardır. Bunlardan 25'i Avrupa Yakası'nda; 14'ü ise Anadolu Yakası'nda bulunur.
Anadolu yakası ilçelerinin toplam alanı ise 1.898 km2'dir. 9 İstanbul'un alan olarak en büyük ilçesi 1.040 km2'lik alanıyla Çatalca'dır. Diğer taraftan 7 km2'lik alanıyla Güngören en küçük ilçedir (Tablo 1). İstanbul ilçeleri arasında Bağcılar 749.024 (2012) kişiyle nüfusu en fazla olan ilçedir.
Ankara (/ˈaŋkaɾa/), Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir.
Bir Ermeni kaynağına göre İslambol adı şehre Fatih tarafından verilmiştir. Evliya Çelebi'den anlaşıldığına göre, XVII. yüzyılda İslambol adı yaşamaktaydı. 1760'ta bir fermanla paraların üstüne Kostantiniyye adının konması emredilmişti. Bugün şehrin resmî adı İstanbul'dur.
Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır.
Devlet anlamında kullanılan "il" kelimesi, memleket, ülke, vatan, devlet düzeni anlamına (Ergin 1970) kullanmıştır. Göktürk ve Uygur çağında "il" kelimesi yine 'devlet' anlamına kullanılırken (Ögel 1988) İslamiyetle birlikte "devlet" kelimesi kullanılmaya başlanmıştır (Niyazi 1996).
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri