d) Kompozit malzemeler: İki veya daha fazla malzemeden meydana gelen malzemelerdir. Beton; çimento, agrega ve su karışımı ile betonarme ise beton ve çelik donatıdan meydana gelen kompozit bir malzemedir.
Betonların dayanıklılığını özetleyen bu sınıflandırmalar kısaca C16/20, C20/25, C25/30, C30/37, C50/50 gibi kodlarla anılırlar. C kodu İngilizce 'Concrete' yani Beton'dan gelmektedir. Beton sınıfının ilk sayısı silindirik basınç dayanımını, sonraki sayı ise küp basınç dayanımını temsil etmektedir.
Beton, çimento, su, agrega ve kimyasal veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan bir yapı malzemesidir.
Malzemeler saf veya saf olmayan, canlı veya cansız madde olabilir. Malzemeler fiziksel ve kimyasal özelliklerine veya jeolojik kökenlerine veya biyolojik işlevlerine göre sınıflandırılabilir. Malzeme bilimi, malzemelerin yapı ve özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Giriş: Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin Önemi
Katı malzemeler, Metaller, Seramikler ve Polimerler olarak üç ana kategoriye ayrılır.
Malzeme Sınıfı; malzemelerin nitel ve nicel özelliklerine göre (renk, boy, beden, ebat, aksesuar vb.) gruplanması ile oluşturulan yapılardır. Malzemelerin ortak özelliklerine göre bir grup altında toplanarak oluşturulan malzeme sınıfları, raporlamada ve malzeme hareketlerinde kullanıcıya kolaylık sağlar.
2) Kökenine göre: a) İnorganik malzemeler: Yerkürede varolan tüm malzeme, silisyum, kalsiyum ve çeşitli mineral esaslı taş, suni taş (beton), pişmiş toprak, cam, metal gibi malzemelerdir. b) Organik malzemeler: Hidrojen, karbon ve azot esaslı ahşap, bitüm, plastik gibi malzemelerdir.
Katı malzemeler; geleneksel olarak metaller, seramikler ve polimerler olarak üç ana kategoriye ayrılır. kullanılması sonucu oluşturulan kompozit (karma) malzemeler de vardır. ve nano-mühendislik malzemeleri gibi, ileri teknoloji uygulamalarında kullanılır ve ileri malzemeler olarak adlandırılır.
Malzeme seçimi, bir problem çözme işidir. Uygun malzemeyi seçebilmek için, önce malzemenin kullanıldığı yerde hangi özelliklerin gerekli olduğunun tespit edilmesi gerekir. Ardından uygun malzemeyi seçebilmek için muhtemel aday malzemeler dikkate alınır.
Türk Standartları Enstitüsü, betonu 1 metreküpünün ağırlığından yola çıkarak “hafif, normal ve ağır beton” olarak sınıflandırır. Bir diğer beton sınıflandırması olan kıvamlarına göre sınıflandırmada betonlar K1, K2, K3, K4 ve K5 kodlarıyla “kuru, plastik, akıcı, çok akıcı ve yayılan” olarak ifade edilir.
Kıvam Sınıfları
Kıvam, betonun kullanım yerine (kalıp geometrisi, demir sıklığı, eğim) betonu yerleştirme, sıkıştırma, mastarlama imkanlarına ve işçiliğine, şantiyede beton iletim imkanlarına (pompa, kova) bağlı olarak özenle seçilmesi gereken bir özelliktir.
Hazır beton santrallerinin beton teslim fişlerinde belirtilen hazır betonun birimi m3' dür.
Beton türleri
Beton sınıfları concrete = beton kelimesinin baş harfi olan "C" ile ifade edlir. Örneğin C20/25, 28 günlük karakteristik silindir basınç dayanımı 25 MPa yani 250 kgf/cm² olan betondur.
küp (15 cm kenarlı) numuneler üzerinde ölçülür. Örnek : C25/30 C25 : En düşük karakteristik silindir dayanımı C30 : En düşük karakteristik küp dayanımı Hafif Beton Dayınım Sınıfları LC şeklinde gösterilir.
TDK'nun Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Terimleri sözlüğünde malzeme “kendisinden birşeyler yapılan, bir şeyleri oluşturan madde” olarak ifade edilmektedir. Yine aynı sözlükte, “Bazen teknik ürünlerin yapımında kullanılan malzemeler için mühendislik malzemeleri terimi de kullanılabilmektedir.” açıklaması yer almaktadır.
Bilindiği gibi malzemelerin yapıları, atomların bağ kuvvetleri yardımıyla bir araya gelerek uzayda dizilmeleri sonucu oluşur. Bu diziliş düzenli ise kristal, düzensiz ise amorf olarak adlandırılır. Camların büyük çoğunluğu silikatlardan oluşmaktadırlar, ancak bileşimlerinde başka oksitler de bulunmaktadır.
Yapı malzemeleri, bina yapımı gibi inşaat amaçlı kullanılan malzemelerin genel adıdır. Ahşap, çimento, agregalar, metaller, tuğlalar, beton, kil, inşaatta kullanılan en yaygın yapı malzemeleri.
Malzeme, ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Dişli çark yapımında kullanılan çelik, iletken tel olarak kullanılan bakır ve inşaat sektöründe kullanılan çimento, tuğla v.b maddeler birer malzemedir.
Madensel malzemeler, doğada bulunan tüm metallere verilen isimdir. Bu malzemelerin biçimlendirilmelerinde pek çok yöntem uygulanır. Başlıcaları; döküm, talaş kaldırma, toz metalürjisi, elastik biçimlendirme, plastik biçimlendirmedir.
Malzeme seçimi; ürünün şekillendirilmesi, birleştirilmesi ve son işlemler, üretim maliyeti, ürünün satış fiyatı, estetik olgular, ÇEVREYE ETKİSİ.
Metaller, kendi aralarında soy metaller (altın, gümüş, platin gibi) ve soy olmayan metaller (demir, çinko, alüminyum gibi) şeklinde sınıflandırılabilir. Yarı metaller, iyi metal özelliği göstermez. Bu elementler hem metal, hem de ametal özelliği gösterir. Silisyum, bor, antimon, arsenik gibi elementler yarı metaldir.
Malzeme Listesi (BOM), ürün üretiminde zorunlu malzeme ve bileşenlerin tam bir listesidir. BOM sadece hammaddeleri değil aynı zamanda montaj, alt montaj, alt bileşen ve üretim sürecindeki diğer parçaları da kapsar. Malzeme Listesi formatı üretim süreçlerine bağlı olarak değişir.
Üretilen ürünün bünyesine giren, ürünün temel yapısını oluşturan, hangi ürün ya da ürün gruba için en kadar kullanıldığı izlenebilen ve iktisadi nitelikteki ilk madde ve malzemeler, direkt ilk madde ve malzeme olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri