Yapılan araştırmaların sonucunda düşük ağırlık ile fazla tekrar yaparak antrenman yapanların, antrenmandan sonra bir veya bir buçuk gün boyunca kas gelişiminin devam etmesi kayıtlara geçmiş en ilginç bilgiler arasında.
Yapılan araştırmalarda kas kütlesini arttırmak için en ideal tekrar sayısının 10-12 şeklinde olduğunu göstermiştir.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
İdman esnasında kaslar fazla şişmez, ama bu kasın gelişmeyeceği anlamına gelmez. Ağır kilo ile büyük kas gruplarına daha fazla tahribat verilir. Ağır kilo düşük tekrar kası şişirir, düşük kilo çok tekrar kası parçalar / görüntü verir olayı tamamen efsanedir. Böyle bir şey yok.
Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur. Tekrar sayılarının az veya çokluğu, hareketin kuvvet ya da dayanıklılık gelişimlerinden hangisini daha çok kazanacağımızı belirler sadece.
İlgili 44 soru bulundu
Amacın kaslarını daha da büyütmekse, ne kadar ağır kaldırsam o kadar iyi diye düşünüyor olabilirsin. Yapılan yeni bir araştırma, işin aslının öyle olmadığını ortaya koydu. Hafif ağırlıklar kullanarak da kaslarını aynı derecede büyütmen mümkün.
Tekrar sayılarının farklı amaçlar için belirlendiğini belirtmiştik. Kısaca bahsetmek gerekirse 5 tekrarlı çalışma güç artışı, 10 tekrarlı çalışma kas artışı ve 20 tekrarlı çalışma dayanıklılık artışı sağlamaktadır. Güç isteyenler düşük tekrar yaparken dayanıklılık isteyenler yüksek tekrar yapmak zorundadır.
Kasın gereğinden fazla kullanılması kas ağrısına neden olur
Tökezleme veya düşmeler de kas ağrısına yol açan gerilme ve incinmelere neden olabilmektedir.
Bu problemin üstesinden gelmek için yeni geliştirilmiş özel iplikçiler kullanılsa da kişinin mimik hareketlerini kullanma sıklığına bağlı olarak kaşlar 6 ay-2 yıl arasında eski haline dönebilir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
6-12 Tekrar Aralığı (1RM %70-85) bu aralıkta ise kuvvet kazanımının en düşük olduğu olduğu fakat yeni başlayanlar hariç ve miyofibril hipertrofinin üst düzeyde gelişmektedir. Kaslarınızın büyümesi ve gelişim sağlaması için olması gereken aralığın bu olması gerekmektedir.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Kas hacimlerini arttırmak için, spor salonlarında egzersiz yapmak gerekiyor. Ağırlık kaldırmak, kasların oluşumuna etki eden bir durumdur. Sadece spor yapmak değil, doğru beslenmek de kas gelişimine etki eden durumlardır. Kas geliştirmek isteyenlerin protein ağırlıklı beslenmesi gerekiyor.
Spor yapmak genel sağlık için olduğu kadar kalp sağlığı için de büyük önem taşıyor. Hatta düzenli ve doğru sporu yapmak ömrü uzatıyor. Ancak hangi sporun yapılacağı kişinin isteğine bağlı olduğu kadar bedeni özellikle de kalbinin durumuna göre değişebiliyor.
İnsan vücudu egzersiz yoluyla vücuda uygulanan fizyolojik stres sonucu sağladığı adaptasyonla kas ve kuvvet gelişimi elde etmektedir. Tabii ki her insanın kas kazanabilme kapasitesi sınırlıdır. Öte yandan kas kazanımının genetik olarak bir sınırı olsa da bu sınırın hangi nokta olduğunu asla bilemeyiz.
Kaslar Ne Zaman Gelişmeye Başlar; Kuvvet antrenmanının ilk aşamalarındaki adaptasyonlar kas kazanımı olarak yorumlanmış olsa da, vücudun yeni kas dokusu geliştirmesi zaman alır. Ancak ortalama 3-6 ay sonra hipertrofi veya kas kütlesinde bir artış söz konusu olabilir.
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
Cımbız, kılların folikülden ayrışarak alınmasını sağladığı için kaşların tekrar çıkması en az birkaç hafta sürecektir. Bu konuda Nemours Teen Health tarafından yapılan bir inceleme, koparılarak vücuttan uzaklaştırılan kılların tekrar çıkmasının 3 ile 8 hafta arası sürdüğünü göstermektedir.
Artmış kas yakıtı da biraz kilo almanıza sebep olabilir. Vücudunuzun kaslara enerji sağlama şekli de başlangıçta kilo almanıza sebep olabilir.
Egzersiz, vücudunuzun daha fazla oksijen kullanmasına ve daha fazla karbondioksit üretmesine neden olur. Egzersiz esnasında hızla alınan hava ise doğrudan akciğerlerinize gitmek yerine sindirim sisteminize gidebilir. Bu durum ise, şişkinlik yaşamanıza neden olabilir.
Toplardamarlarda bir motor yoktur kanın ilerleyişi kasların kasılması ile gerçekleşir. Eğer bu kaslar çok fazla çalışırsa benzer hareketler arka arkaya yapılırsa kasların arasında sıkışınca toplardamarda akım yavaşlar ve pıhtı oluşur.
Fazla hareket, set ve tekrar uygulamak: Kol kaslarımız küçük kas grupları olduğundan dolayı onları haftada 2 defa, en fazla 3 hareket ve en fazla 4 set olacak şekilde yapmanız sizler için çok daha mantıklı olacaktır.
20 tekrar: Araştırmalarda 20 tekrarlı setler halinde çalışanların kas dirençlerinin arttığı tespit edilmiştir. 20 tekrarlı programlarda 1RM'nin yüzde 40-50 ağırlığı kullanılır. 5-10 set şeklinde çalışılmalıdır ve her set arasında 2 dakika dinlenme süresi verilmelidir.
Örneğin; Antrenman programınızda 12-10-8-8 Biceps Curl şeklinde bir ifade gördünüz. Bu ifade Biceps Curl hareketinin toplamda 4 set ve birinci setin 12 tekrar, ikinci setin 10 tekrar, üçüncü ve dördüncü setin ise 8 tekrar olarak yapılacağını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri