Eğer en geç 2.5 saat içinde mikserlerdeki beton inşaat alanına ulaşmazsa beton donuyor ve kullanılamaz hale geliyor.
Üretiminden itibaren yaklaşık 2 saat içerisinde, müşteri tarafından teslim alınması ve kalıba yerleştirilmesi gerekmektedir. Özel durumlarda katkı kullanılarak betonun yerleştirilme süresi 5 saat'e kadar çıkartılabilir. Hazır beton taşımasında en önemli unsur mikser katı geldi diye betona su katılmasıdır.
Yaş karışımlı hazır betonlar 2 saatlik, kuru karışımlı hazır betonlar (özel transmikserler ile) 3 saatlik uzaklıklara taşınabilir. Yaş karışımlı beton taşınırken transmikser 1-4 devir/dakika ile dönmeli ve taşıma süresince en fazla 300 devir yapmalıdır.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır. Beton 5 N / mm² mukavemetinde donmaya karşı dayanıklıdır. Bu değere genellikle, beton döküldükten sonra üç gün boyunca 10 ° C'nin üzerinde tutulabilirse ulaşılır.
İlgili 35 soru bulundu
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Döşeme Kalıbı Kaç Günde Sökülür? Taşıyıcı dikmelerin altında kalan döşemeler 3 gün içerisinde sökülebilir. Fakat döşeme açıklığı 4,5 metre altında olursa teleskopik dikmeler 7 gün sonra sökülür. 4,5 metreyi geçen açıklıklarda ise 14 gün sonra dikmeler sökülebilir.
Şap kurutma cihazı, ortamdaki nemi emerek içinde bulunan su haznesine depolar. Bu sayede ıslak olan şap ve betonlarınız hızlı ve derinlemesine bir şekilde kurur. Şap kurutma cihazı satın almak, kiralamak veya bu cihazlarla iş yapan bir firmadan hizmet satın almak da mümkündür.
Pompa kullanılmadan beton dökümü yapıldığında, saatte ortalama 10 - 12 metreküp beton dökülebilirken, modern beton pompalama teknolojisi kullanılarak yerleştirme hızı saatte 70 metreküp'e kadar ulaşabilmektedir. Pompa kullanımı inşaatın yapım hızını da yükselttiğinden ek kazanç getirmektedir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Kristalize beton su geçirimsizlik katkısı, beton içerisindeki kılcal kanallar ve çatlaklarda su ile kimyasal bir reaksiyona girerek suda çözünmeyen kristaller oluşturur. Bu kristallar suyun olduğu her noktada artarak ve genişleyerek tıpkı bir örümcek ağı gibi beton içerisinde kristalize bir matriks oluşturur.
C25/30 ve C30/37 dayanım sınıflarındaki beton numunelerin 7 günlük basınç dayanımı ortalamaları sıra- sıyla 27 MPa ve 30 MPa olarak bulunmaktadır.
Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır. Beton daima kalıba düşey yönde dik olarak dökülmelidir. Beton dökümü kesintisiz ve sürekli olmalıdır. Soğuk derzlere olanak verilmemelidir.
Beton standartlarına göre bu tarzda taşınan betonlar transmikser kazanının kapasitesinin %80'inden daha fazla olmamalıdır. Hazır betonun taşıma süresi en çok 2 saat veya toplam 300 devirdir.
100 metrekare ev inşaatına ortalama 80 metreküp beton gider. C-25 pompalı betonun KDV ve nakliye dahil fiyatı 2100 TL'dir. 168.000 TL beton için para harcanır. Demirin tonu bugün itibariyle KDV ve nakliye dahil 21.000 TL'dir.
1 Beton Mikseri Kaç Metreküp Beton Taşır? Hazır beton mikserleri(transmikserler) 6 ila 12 m³ arasında değişen hacimlere sahip olabilmektedirler.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Çimento ve su arasındaki hidratasyonda aşırı yavaşlama olmaması için soğuk havada yerleştirilen betonun sıcaklığı +5 °C'nin altında olmamalıdır. Beton üretiminin tamamlandığı andaki sıcaklığı, yerleştirildiği ana kadar geçen süre içerisinde soğuk havanın etkisiyle bir miktar düşme göstermektedir.
Sıcak hava koşullarında betonun sulanması uygun iken soğuk havada uygun olmayabilir. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak yalıtımlı malzemeler kullanılarak yapılır.
+30°C'yi geçen hava sıcaklıkları beton için risklidir. Çünkü hidratasyon için gerekli olan su hızla buharlaşarak hem yüzeysel çatlaklar oluşur hem de dayanım azalır. Bu sebeple sıcak havada beton dökümü ve bakımına çok dikkat etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri