Ilımlı alkol tüketimi; kadınlar için günde 15 gramdan az, erkekler için günde 30 gramdan azdır. 15 gram alkol içeren içeceklere örnek 33 cc'lik bir şişe bira, 13.5 cc şarap, 3.5 cc viski, bir tek (3 cc) rakı gibi. Alkol alırken özellikle tok mideye almaya özen gösterin ve yavaş yavaş tüketin.
Peki alkol tüketimi neden kilo aldırır? Alkol içerdiği aşırı kalori ve kana hızlı karışması nedeni ile vücuttaki yağ miktarının hızla artmasına neden olacaktır. Ayrıca alkolün yanında alınan çerez, cips ve yağlı mezeler farkında olmadan çok fazla enerji alımına neden olabilir.
En iyiler: Yüksek alkol oranına sahip, az kalori ve karbonhidrat içeren cin, rom, viski ve vodka olacak. Bu alkol tipleri kilo almamak için kullanılabilir. İyiler: Ortalama alkol oranına sahip, düşük miktarda karbonhidrat içeren kırmızı/beyaz şarap ve şampanya olarak kullanılabilir.
Aşırı alkol tüketimi karaciğerin yağlanmasına yol açabilir. Bu durum karaciğerinize zarar verebilir, vücudunuzun karbonhidratları, yağları metabolize etmesini ve depolamasını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum da kilo vermenizi zorlaştırabilir.
Ancak durum göründüğü gibi değildir; zira alkol tüketimi, metabolizmanın etkin bir şekilde çalışmasını engelleyerek alkolden gelen kalorilerin parçalanmasına öncelik verir. Bu nedenle uygun şekilde parçalanamayan kaloriler vücudumuzda yağ olarak depolanır. Alkol alımı ile vücutta devam eden yağ yakımı da durur.
İlgili 41 soru bulundu
Eğer sık sık bira tüketiyorsanız günlük dozunuzu kontrol etmeniz önerilir. Aşırı tüketimde bira, size kilo aldıran içeceklerden biri olabilir. Yoğun bira tüketimi sonrasında bel ve göbek çevresindeki yağlanmalarla karşılaşma riskiniz çok yüksek.
4-Kilo kaybı
Alkol tüketiminize bağlı olarak, alkol alımını bıraktığınız zaman, kalori ve şeker alımını da düşürürsünüz. Bu da gözle görünür bir zayıflamaya yok açar.
Bu sonuçlar günlük bir kadeh kırmızı şarap veya 330 ml'lik bir şişe elma şarabının en iyi seçenekler arasında olduğu anlamına geliyor. Listede daha sonra beyaz şarap, bira ve alkol oranı daha yüksek içecekler (damıtma sırasında polifenolün öldürüldüğü) yer alıyor.
Bu işi her gün tekrarladığınızda 5 haftada 500 gr yağlanmanız, yani yarım kilo almanız anlamına geliyor. (500 gr vücut yağı 350 kaloriye eşdeğerdir.) Tüketti-ğiniz alkol rakı, viski ya da votkaysa işiniz daha da zorlaşıyor çünkü bu tür distile içkiler daha çok kalori içeriyor, daha kolay şişmanlatıyor.
En son yapılan çalışmalara göre, aşırı miktarda alkol tüketimi kilo alma riskini doğururken, hafif veya orta derecede alkol tüketmek kilo artışına neden olmaz. Protein, yağ ve karbonhidratlardan farklı olarak, alkol vücutta depolanmayan toksik bir maddedir.
Bireylerin kilo almasını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Yenilen yemekten içilen içeceğe, yapılan aktiviteden uyanma saatine kadar olan birçok önemli unsur kilo kontrolü yapılmasında etkin rol oynamaktadır. Özellikle fazla karbonhidrat tüketen ya da alkol içen kişilerin hızlı kilo aldığını söylemek mümkündür.
* Bir su bardağı normal bira 144 kalori. * Bir su bardağı light bira 108 kalori. * Bir kadeh rakı, viski ve votka 250-300 kalori.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, alkolün niçin karnı acıktırdığını ortaya koydu. Alkol, açlık alarmı veren nöronları harekete geçiriyor. DUVAR - Alkol almanın açlık duygusunu harekete geçirip iştah açtığı bilimsel olarak kanıtlandı.
ALKOL TÜKETİMİ: Günlük aldığınız alkol miktarı ve sıklığı vücuttaki ödemi etkileyen bir unsurdur. Bunu göz önünde bulundurursak tüketim sıklığını ve miktarını olabildiğince azaltarak alkol tüketirken yanında içeceğiniz su ödemi minimuma indirecektir.
40 ml ölçüdeki 1 kadeh rakı kaç kalori: 105 kalori.
Alkol diüretik etkisiyle vücuttan aşırı su atımına neden olur, alkol tüketildiği günlerde ve ertesi gün bol miktarda su tüketilmelidir.
Bira her ne kadar yağ depolanmasına neden olan bir içecek olsa da tek başına kilo aldırmaz. Günlük olarak tüketilen şekerli gıdalar da kilo alımında etkin rol oynar. Her besinden aldığınız fazla kaloriler, eğer geri yakılamıyor ise kilo aldıracaktır.
Bira Göbeğine Sebep Olan Nedir? Bu göbek, sadece biradan ötürü oluşan bir durum değildir. Gereğinden fazla kalori almak da ince belinizi pantolonunuzun üzerinden çıkıntı yapan bir göbeğe dönüştürebilir. Her türlü kalori (alkolden, şekerli içeceklerden, büyük boy porsiyonlardan...)
Egzersiz yapmak bira göbeğinizi giderebilir mi? Mekik çekmek ve diğer karın egzersizleri karın kaslarınızı güçlendirir ama göbeğinizi tam olarak yok edemez. Göbek yağlarınızı eritmenin tek yolu kilo vermektir. Yüzme, koşma, bisiklet sürme ve tenis gibi sporlar göbeğinizi eritmek için en iyi yollardan bazılarıdır.
Alkol bu hücrelerin protein üretimini % 35 civarında düşürüyor. Bunun yanında büyüme hormonunun sentezini de baskılıyor. Bu yüzden sürekli alkol tüketen kişilerde protein sentezine ve hormona bağlı olarak kaslarda gerileme ve dolayısıyla da vücut yapısında bozulmalar görülür (2).
Alkol, beynimizin bir bölümü olan prefrontal korteksin sağladığı karar alma ve sosyal davranışlar üzerindeki kontrolü azaltarak daha spontane yaşamamızı ve sosyal ortamlarda daha rahat davranmamızı kolaylaştırıyor. Kısacası 'kendine hakim olma' dediğimiz özelliği belirli bir ölçüde ortadan kaldırıyor.
Alkollü içecekler egzersiz yapan bireyler için birçok yan etkiye sahiptir. Sistemlere ve organlara akut veya kronik olarak zarar verir. Alkollüyken egzersiz yapmaktan kaçınmalı ve alkol alındıysa en az 48 saat sonra egzersiz yapılmalıdır. Egzersizden sonra alkol alımından da aynı şekilde uzak durulması gerekir.
Çok fazla alkol almak başlangıçta karaciğerde yağ birikimine neden olabiliyor. Çok miktarda içilmeye devam edildiğinde karaciğer iltihaplanabilir, bu da karaciğer yetmezliğine ve ölümle sonuçlanabilecek alkolik hepatite neden olabilir. Karaciğer kanser ve siroz riskini de artırabiliyor.
Alkol alma nedenlerinin en önemlileri zevk almak, duyguları düzeltmek, stresle başa çıkmak, alkol içme tutkusu (craving, aşerme) ve alkolik yaşam tarzıdır.
Değerli kardeşimiz, - Bazı araştırmacıların verdiği bilgiye göre, insanın bedeni, alkol, şarap gibi uyuşturucu maddelerden ancak 10 gün sonra temizlenir. Diğer bazı araştırmalar ise, bu sürenin 40 gün olduğunu belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri