Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
Bebeğiniz bu dönemde 2 ek gıda öğünü tüketebilir. 1 öğünde aldığı ek gıda miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir. Çünkü bebeğiniz günlük besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütüyle karşılar.
TARİF 1: Tam pişmiş yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı lor peyniri, 1 çay kaşığı tereyağı, yarım muz, 1 çay kaşığı ceviz ezmesi. Malzemelerin her birini karıştırın ve püre kıvamı almasını sağlayın. Ardından yumuşak başlıklı bir kaşıkla bebeğinize yedirebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
TUZSUZ VE SALÇASIZ OLMALI
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
7 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli? Ortalama 2-3 saatte bir anne sütü / mama ana öğünleri olmak üzere beslenmeye ek gıdaları ara öğünler formunda devam edilebilir.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
6. Aydan itibaren bebeklere kahvaltı yaptırılabilir. Bazı durumlarda anne sütünü yanı sıra sebze püreleri ve yoğurt da verilebilir.
Ek gıdaya geçişte verilen muhallebi, yoğurt ve meyvelerin yanı sıra en sağlıklı ve en hafiflerinden bir tanesi de kahvaltı olmaktadır. Aynı zamanda yapılan sebze çorbaları da bebeklerin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Bebeklere kahvaltılara 6. ayda başlanabilir. Ancak anne sütü ve altıncı ayda başlanmış olan sebze püreleri ve yoğurt yetiyorsa kahvaltı öğünü 7, 8 hatta 9. aya kadar geciktirilebilir. O zamana kadar tadımlık kahvaltılıklar az az verilerek alıştırılabilir...
Bebekler 8. aydan itibaren tavuk da yiyebilir. Diğer bir deyişle, bebekler ne zaman tavuk yiyebilir sorusuna 8. aydan itibaren şeklinde yanıt verilebilir. Yukarıda değindiğimiz gibi, bebeğin ihtiyacına göre doktoru tavuk tüketiminin 7. ayda başlamasını da önerebilir.
Fosfor, potasyum, demir, magnezyum, folik asit, çinko gibi vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Özellikle beyin gelişimi, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Uzmanlar, bebeklere 6 ay ile 36 ay arasında ceviz verilmesinin uygun olduğunu belirtmektedir.
1 çay bardağı kaynatılan ve ılıtılan içme suyuna 1 tatlı kaşığı pirinç unu eklenir ve orta ateşte karıştırılıp pişirilir. Kaynamaya başladıktan sonra 5-8 kadar pişirilen muhallebi kıvamlı hale gelince ocaktan alınır ve ılınması beklenir. Sonrasında anne sütü eklenir ve karışım hazırdır.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar çoğunlukla hiç beslenme olmadan veya en fazla tek beslenme ile uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Evet, 8 aylık bebek alkış yapabilir. Ancak unutulmamak gerekir ki her bebeğin gelişim süreci farklıdır.
Yedinci aydan itibaren sebze pürelerine 3-4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (tabii bulursanız organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir.
Dişleri henüz çıkmayan bebeklerin, pankek, köfte, omlet gibi besinleri yiyemeyeceğini düşünmek de yersiz bir korkudur. Çünkü bebeklerin damakları oldukça kuvvetlidir ve bu yiyecekleri parçalayıp sindirebilecek kadar da gelişmiştir.
1- 7 aylık bebekler için şehriye çorbası
Tüm sebzeleri yıka, soy ve küçük küçük dilimle. Zeytinyağını bir tencereye al, sebzeleri üstüne ekle ve birkaç dakika kavur. Sebzelerin üzerine su ekle ve yumuşayıncaya kadar pişir. Pişen sebzeleri blender'dan geçir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri