Bebeğin solunum yapıp yapmadığı Bak – Dinle – Hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır. Eğilip kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
14. Bebeğin göğüs kemiği 4 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulanır. Bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır. 16.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
İlgili 40 soru bulundu
15- Bebeğe 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 16- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 17- Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Bebeklerde buruna dokunulmaz. İlk yardımcı ağzını; bebeğin ağzını ve burnunu tamamen alacak şekilde açar. Bebeklerde yapay solunum hızı dakikada 20–25 kez olacak şekilde ayarlanır. 1 dakikadaki kalp atım sayısı yetişkinlerde 60–100, çocuklarda 80–100, bebeklerde ise 100–120 arasındadır.
Yalnızca kalp masajı yapılacak dakikada 100-120 göğüs basısı kesintisiz olarak uygulanmalıdır. Kalp masajı ve solunum desteğini birlikte uygulamak istenirse; 30 kalp masajı, 2 (iki) solunum 5 (beş) döngü olarak şekilde uygulamalıdır.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
İleri havayoluna geçildi ise göğüs basıları dakikada en az 100, en fazla 120 bası olacak şekilde kesintisiz uygulanmalı, solutma ise dakikada 10 soluk yani 6 saniyede bir soluk verecek şekilde olmalıdır.
5 kez el bileğinizin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurulur. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakılır. Eğer cisim çıkmadıysa bu defa bebeğin başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde sırtüstü çevrilir.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Bak-Dinle-Hisset Yöntemi
Hasta nefes alıyorsa mevcut durum değerlendirmeli, solunum yoksa yorulana kadar ya da kalp atışı gelene kadar kalp masajı yapılmalıdır.
İlkyardımcı yalnız ise yetişkin kişilerde solunum kontrolünden (BAK-DİNLE-HİSSET) sonra, çocuk ve bebeklerde ise Temel Yaşam Desteğini (Suni solunum ve Kalp masajı) 5 tur yaptıktan sonra kendisi 112'yi arar.
Hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra, hasta veya yaralının solunumuna bakarak; dinleyerek ve hissederek solunumun olup olmadığı, 5–10 saniye içinde kontrol edilir.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
B-Solunumun değerlendirilmesi:
İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
İlkyardımcı soluk verdikten hemen sonra iki meme ucunun bir parmak altına 2 parmağıyla birbirine uzunluk olarak en yakın parmaklar dimdik gelecek şekilde birleştirilerek bası noktasına 30 bası yapar. Boşta kalan eliyle baş geri çene yukarı pozisyonunu korur.
Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 sn Nasıl Verilir? : Güvenlik, kontrol ve olay yerinde hakimiyet sağlanır. Bilinç kontrolü yapıldıktan sonra bilinç yoksa 112 aratılır. Sıkan giysileri varsa açılır, ağzı açılıp bakılır. Görülen birşey varsa cımbız yöntemi ile eller de hastanın sıvılarına karşı korunarak alınır.
KALP MASAJI NASIL YAPILIR
Bu işlem dakikada 80-100 kez olacak tempoda uygulanmalıdır. Sıkıştırma ve gevşetme süreleri eşit olmalı ve İşlem sırasında ellerin göğüs üzerindeki yeri değişmemelidir. En az 3 dakikada bir kalbin kendi kendine çalışmaya başlayıp başlamadığını anlamak için nabız kontrol edilmelidir.
Gözbebekleri büyür, Vücut sıcaklığı azalır Refleksler kaybolur Deri kül rengi olur ve morarır. Kalp masajı :Duran kalbe uygulanır ve ilk 4-6 dk içinde yapılmalıdır. Çalışan kalbe, kalp masajı yapılmaz, aksi takdirde kalbin durmasına neden olur. Kalp masajı için hasta sırt üstü sert bir zemin üstüne yatırılır.
Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Yetişkinlere ve Bebeklere Yapılan Temel Yaşam Desteği Uygulamasında Göğüs Kemiği Kaç Santim Aşağı İnecek Şekilde Kalp Masajı Uygulanır? Göğüs kemiği 5 cm. aşağı inecek şekilde (yandan bakıldığında göğüs yüksekliğinin 1/3'ü kadar) 30 kalp basısı uygulama, bu işlemin hızı dakikada 100 bası olacak şekilde ayarlanır.
✓ Solunumun saymak için saniyeli saat gereklidir. İşlem öncesi eldiven giyilmelidir. ✓ Kola nabız sayıyor gibi pozisyon verilir. Her soluk alma ve soluk verme aralığı bir solunum olarak değerlendirilir. ✓ Göğüs iniş ve çıkışları rahatlıkla görüldükten sonra, saatin saniye göstergesi kontrol edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri