Soğuk havalarda erken yüksek dayanım istenen uygulamalarda, Çimento esaslı iç ve dış sıvaların donmaya karşı korunmasında, Sıcaklığın aniden düşme ihtimali olması durumunda, Erken kalıp sökülmesi gereken zamanlarda kullanılır.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
5 °C' de beton karışım suyunun % 92' si donar, 12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır.
Hidratasyon ısısını yükselterek taze betonun donmasını önleyen antijel üniversal beton katkısıdır. Soğuk havada beton dökümünü mümkün kılan antijel üniversal beton katkısıdır. Çimentonun hidratasyonunu hızlandırarak betonun daha erken priz almasını sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Don riskinin fazla olduğu havalarda betonun prizini hızlandıran ve betona donmaya karşı direnç kazandıran beton ve harç katkı malzemesidir.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Antifrizler, hava koşullarının kaliteli betona imkán verdiği, hava sıcaklıklarının 5¡C'nin altına düştüğü durumlarda beton dökümü imkánı veren, klorür içermeyen ekonomik beton katkılarıdır. Beton dayanımlarını yükseltirler. Klorür içermez, donatıya zarar vermez.
Uygulama Yöntemi. PROGEL -10, hava sıcaklığına göre %1-2 oranında karışım suyuna ilave edilir ya da yeni hazırlanmış düşük çökmeli taze betona doğrudan karıştırılarak kullanılır.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır. SOĞUK HAVADA BETON DÖKÜMÜ: Beton dökümü esnasında hava sıcaklığının +5 oC 'den düşük olması halinde kaliteli beton elde edebilmek için yapım, döküm ve bakım işlerinde özel tedbirler alınması gerekir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton dökülecek yer;kar,don,ve buzdan temizlenmelidir. 2. Beton karışım sıcaklığı minimum 15 derece ve yerleştirme sıcaklığı minimum 5 derece olmalıdır. 3. Betonu dondan koruma süresi en az 3 gün olmalıdır.
Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir. Betonun en azından 3.5 MPa basıç dayanımına ulaşıncaya dek donması engellenmelidir. Ki bu dayanım beton sıcaklığı 10°C iken ve yerleşitirildikten 2 gün sonra elde edilebilir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Taze betonun döküldüğü ortam sıcaklığı bir gün içinde +5 °C'nin altına düşerse 48 saat süreyle, bir günden fazla +5 °C'nin altına düşerse 72 saat süre ile beton don etkisinden korunmalıdır. Türk standartları betonun basınç mukavemetinin 50 kgf/cm2'ye erişmesinden sonra don nedeni ile zarar görmeyeceğini kabul eder.
Evet. İnşaat Blogu, yağmurlu, karlı havalarda beton dökülür.
Sıcak hava koşullarında betonun sulanması uygun iken soğuk havada uygun olmayabilir. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak yalıtımlı malzemeler kullanılarak yapılır.
Antifriz Hangi Oranda Kullanılmalı? Antifrizin görevini etkili bir şekilde gerçekleştirmesi ve motora zarar vermemesi için belli bir miktar su ile karıştırılarak kullanılması gerekiyor. Su ile buluştuğunda antifriz kaynama noktası yükseliyor, donma noktası ise düşüyor. Böylece antifriz daha etkili bir hale geliyor.
Şap kurutma cihazı, ortamdaki nemi emerek içinde bulunan su haznesine depolar. Bu sayede ıslak olan şap ve betonlarınız hızlı ve derinlemesine bir şekilde kurur. Şap kurutma cihazı satın almak, kiralamak veya bu cihazlarla iş yapan bir firmadan hizmet satın almak da mümkündür.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Beton dökümü sırasında ortalama hava sıcaklığının ardarda üç gün süre ile +5 °C'nin altında olduğu durum döküm için soğuk hava koşullarını oluşturur. Soğuk havalarda sıcaklığın azalmasıyla çimentonun hidratasyonu yavaşlar. Yavaşlayan hidratasyon betonun dayanım kazanma hızını da azaltır. Kalıp sökme süreleri uzar.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Beton, dökümü yapıldıktan sonra zaman içerisinde dayanım kazanan bir malzemedir. Beton, ilk gün dayanımının %16'sını kazanırken, 7. Günde %40'nı, 28. Günde ise %99 kazanmaktadır. 28.
Beton dayanımı 40 kgf/cm² ye ulaştığında dondan etkilenmez
Bu dayanıma da ancak 3 gün süreyle +10 C° sıcaklıkta ulaşır. Bu sebeple soğuk havalarda don etkisinden kurtulmak için döküm bölgesini en az 3 gün süreyle +10 C° sıcaklıkta tutmak gerekiyor. Yani 40 kg/cm² betonun dış etkilerden korunması için eşik değerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri