Betondan beklenilen kıvam ve özellikler beton sipariş edilirken belirtilmeli ve belirlenen niteliklere en uygun beton tasarımı yapılmalıdır. Kesinlikle tasarım dışında betona su eklenmemeli ve talep edilmemelidir.
Beton mukavemeti diğer faktörlere de bağlı olduğu gibi su/çimento oranına da bağlıdır. Burada önemli olan konu, betona gereğinden fazla katılan suyun, su/çimento oranını artırarak betonun dayanımını düşürmesidir. Hatta genel olarak beton karışımına giren su miktarı azaldıkça dayanım artmaktadır.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Örneğin; C 25/30 Betonuna bir kova (30 litre) su vermek ile beton sınıfını C20/25 betonu haline getirmek anlamına gelir. Birde bu betona vibratör kullanılmıyor ve beton şişlenmiyor ise bu betonun sınıfı C10 -12 olmaktadır. Sonuç olarak o betondan kimseye hayır gelmez.
Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
Beton üretiminde kullanılan karışım suyunun iki temel işlevi vardır: Çimento ile reaksiyona girerek sertleşmeyi sağlamak, Karışımı işlenebilir hale getirmek.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Beton katkı malzemeleri, taze beton harcına su ve çimento ile karıştırılarak ilave edildiği için beton sudan mükemmel bir şekilde korunacak ve sağlam hale gelmiş olacaktır. Kristalize etki oluşturan beton katkı malzemeleri, beton içerisindeki kılcal çatlaklarda su ve nem ile reaksiyona girerek kristal bir ağ oluşturur.
Temel beton imalatlarında su yalıtımı betonun içerisine karıştırılabilecek bazı ürünlerle ( Örneğin, Su geçirimsizlik Harç katkısı Weber 20 Extra ) zemine ve perdelere dökülecek beton mikserlerine katılarak uygulana beton su geçirimsizliğini artıran yöntem ile yapılabilir.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Beton için su miktarı 160 ~ 200 litre arasında olmalıdır. Beton kıvamı ve agrega cinsine bağlı olarak α katsayısının değeri.
Betonun suyu arttıkça oturma artar. Beton iyi yerleştirilmez, sıkılanmaz, vibrasyon uygulanmazsa oturma yine artar. Dolayısıyla çatlama olur. Bu çatlakları önlemenin yolu normal kıvamda (-12 cm çökme) beton kullanıp yüksek kıvamlı aşırı sulu betonlardan kaçınmak ve betona iyi vibrasyon uygulamaktır.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Hazır beton taşımasında en önemli unsur mikser katı geldi diye betona su katılmasıdır. Kolay işlensin diye miksere bir teneke su vermek betonun dayanımını yarıya düşürür. Örneğin C 25/30 Betonuna bir teneke (30 litre) su vermek ile beton sınıfını C20/25 betonu haline getirmek anlamına gelir.
Betonun ilk başta kıvamı ve reaksiyonu için gerekli olan su, beton dayanımını alana kadar etkili olsa da betona bu sürenin dışında fiziksel ve kimyasal etkilerde bulunarak zarar vermektedir. Özellikle sızan suyun donatıya ulaşması ve hava koşullarına göre don veya buharlaşma etkisi ile betona zarar verebilmektedir.
En önemli yanlış uygulamalardan biri de sadece döşemenin sulanmasıdır. Döşeme gibi, kolon, perde ve kiriş elemanlar da betondan yapılmıştır ve bu elemanlarda döşeme betonu ile aynı özelliktedir. Mutlaka ve mutlaka yeni imal edilmiş döşemenin hem altı hem de üstü beton ısısı düşürülene kadar sulanmalıdır.
Basınç dayanımı olarak en ideal katkı yüzdesinin % 1 - % 1.5 arasında olduğu anlaşılmıştır. Sertleşmiş betonların su emme yüzdesi oranlarının % 1.95 - % 5.65 aralığında olduğu görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Beton, Kimyasal katkı, Basınç dayanımı, Su emme.
Döşeme Kalıbı Kaç Günde Sökülür? Taşıyıcı dikmelerin altında kalan döşemeler 3 gün içerisinde sökülebilir. Fakat döşeme açıklığı 4,5 metre altında olursa teleskopik dikmeler 7 gün sonra sökülür. 4,5 metreyi geçen açıklıklarda ise 14 gün sonra dikmeler sökülebilir.
Yapılara zarar veren en önemli etkenlerden birisi de sudur. Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında betonun bozulmasına, çatlamasına ve betonarme içindeki donatının paslanarak taşıma kapasitelerinin düşmesine yol açar.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Su Geçirmez Çimento
Agrega olarak ise çakıl, kum, kırma yaş ya da yongalar kullanılmaktadır. İnşaat projesine bağlı olarak bu temel karışımlara ilave beton katkıları eklemek mümkündür. Betonun su geçirmezliğini sağlamak için nemi, bitmiş yapı malzemesinden uzak tutmak gerekmektedir.
BETONA FAZLA SU VERMENİN ZARARLARI
%20 fazla su ilave edilmesi, %30 mukavemet azalmasına, %30 fazla su ilave edilmesi, %50 mukavemet azalmasına, %100 fazla su ilave edilmesi, %80 mukavemet azalmasına neden olur.
Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur.
Tavsiye edilen su miktarının üzerine çıkılmamalıdır. Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri