Patlıcanınızın kokusunu hızlıca alın ve herhangi bir kötü koku tespit edip etmediğinize bakın. Kötü kokuyorsa hemen atın. Patlıcanınızdaki çoğu küf, özellikle bitki yumuşak ve dokunulduğunda yumuşak ise eskimiştir, atılmalıdır.
Patlıcan, tüm dünyada yaygın tüketilen çok lezzetli ve faydalı bir sebzedir. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Sindirim sistemini ve kemik sağlığını destekler. Kanser riskini azaltır, kan şekerini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur.
Patlıcan yemeklerinin yapımı sırasında karşılaşılan sorunlardan en önemlisi patlıcanın kararmasıdır. Patlıcanı kestiğiniz veya kabuğunu soyduğunuz zaman, kesilme yüzeyindeki hücreler bölünür ve açılır. Bu hücreler oksijen ile temas ettiğinde oksidasyon başlar, patlıcan renk değiştirir ve esmerleşir.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Patlıcanı kestiğinizde ya da kabuklarını soyduğunuz bölümlerde çok hızlı bir renk değişimi oluşmaya başlar. Önce sarılaşıp sonrasında da müdahale edilmezse rengi iyice kararır. Bunun nedeni kesildiği veya soyulduğu noktalarda hücre bölünmeleri olur, bu da renk ve tat değişimmine neden olur.
İlgili 16 soru bulundu
Taze patlıcan oda sıcaklığında yaklaşık 2-3 gün dayanır. Patlıcanların raf ömrü çok kısadır ve 2-3 gün sonra bozulmaya başlar. Buzdolabında da çok uzun süre dayanmazlar - uygun şekilde saklandığında bile, soğutulmuş patlıcanlar sadece yaklaşık 5 gün için iyidir. Patlıcanlar dondurucuda yaklaşık 8-12 ay dayanır.
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Küp küp ya da dilim dilim kestikten sonra hem kararmaması için hem acısının çıkması için bol tuzlu suyun içerisine atıp bekletebilirsiniz. Suyun içerisinde bekletirken özellikle kızartmak istiyorsanız soğuk ve tuzlu suyun içerisinde bekletmek güzel sonuçlar elde etmenize fayda sağlayacaktır.
Patlıcanlar; hava bol güneşli ve sıcaksa genellikle 2 gün içerisinde yeteri kadar kurur ancak havaya göre bu süre bir hafta ya da 10 güne kadar uzayabilir.
Patlıcanların hava ile temasını keserek kararmalarının önüne geçebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanı salata veya meze olarak tüketecekseniz limon, yemeğini yapacaksanız süt ekleyebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanları soyduktan sonra zeytinyağlı, limonlu suda bekletmek de kararmalarını önleyecektir.
Patlıcanın eti çok çabuk oksitlenir (tıpkı avokado veya elma gibi). Bu durumda, patlıcanın artık yenilebilir olmadığı anlamına gelmez. Ancak, bozulmaması ve ağızda daha az iyi olması için nispeten hızlı pişirmeniz gerekir. Eğerpatlıcanın içinde siyah/kahverengi noktalar var, bunlar muhtemelen pip.
Tüketilme şekli olarak uzmanlar patlıcanın çiğ tüketimine kesinlikle izin vermemektedir. İçinde birçok maddeyi barındırdığı için zehirlenmelere yol açabilmektedir. Patlıcan közlenerek veya kızartılarak yendiği zaman zararlı bakteriler öleceği için zehirlenmeleri en aza indirir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından kontrollü bir şekilde toplanıp yetiştirilen deniz patlıcanlarının tekil bireyler tarafından toplanması yasaktır. Yasak olmasının sebebi, su altındaki yaşamı ciddi bir şekilde etkileyecek olmasıdır.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Patlıcanı derin dondurucu ya da buzdolabı içerisinde saklamanın herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Patlıcanlar, yemeklik olarak doğranıp direkt bir şekilde dondurucuya koyulmamalıdır.
Patlıcanda bulunan solanin isimli bileşen kalsiyum emilimini azaltıyor ve sindirim sistemini rahatsız ediyor. Aşırı çiğ patlıcan tüketimi karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısına neden oluyor ve zehirliyor.
Patlıcanı derin dondurucuda saklamanın herhangi bir zararı yoktur.
Çiğ ya da pişmiş olsun fazla tüketilen patlıcan mide asidini bozar. Güçlü bir nikotin besini olan patlıcanın fazla tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Patlıcan Erken Yanıklık Hastalığı
Bu hastalığa bitkilerin her devresinde rastlanır. Erken devrelerde fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. İlk belirtiler yaşlı yapraklarda görülür. Yaprak, sap ve meyvede gayri muntazam küçük kahverengi lekeler halinde başlar.
Görenleri şaşkına çeviren sarı patlıcan thailand mutfağının ve thailand gurmelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında ilk sıralarda yerini çoktan almış durumda. Sizde merakınızı gidermek ve yetiştirmek için bu yaz mevsimlerinde bahçenizi şımartabilirsiniz. Çimlenme oranı %99'dur.
Yeşil kurt (Helicoverpa armigera), Noctuidae familyasından domates, biber ve patlıcan gibi sebzelere zarar veren bir böcek türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri