Hem su/çimento oranı hem de sıkıştırma derecesi betondaki boşlukların hacmini etkiler. Su/çimento oranı yükseldikçe, betonun içerisinde yer alan boşluk miktarı daha çok olur ve daha düşük beton dayanımını oluşur.
Su/çimento oranı arttıkça beton boşlukları daha çok olur ve daha düşük beton dayanımı oluşur. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, su/çimento oranı arttıkça, beton mukavemeti azaldığını göstermektedir. Karışımda kullanılan su/çimento oranı azaldıkça betonun dayanımı artar ve boşlukların miktarı azalır.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık %2'sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebilir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Betonda agregalar ile çimento hamuru arasında büyük bir bağ kuvvetinin bulunması betonun mukavemetini yükseltir. Agrega yüzeylerinin pürüzlülüğü betonun mukavemetini arttırır. Beton için en uygun agrega şekli küp veya küre şeklinde olan agregadır.
İlgili 15 soru bulundu
Beton yüzeyindeki rötre çatlaklarının miktarı ve boyutları artar. Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Kürek hesabı yaparsanız 3 kürek kuma 1 kürek çimento katılır. Bir el arabası aşağı yukarı 15 kürek kum ile dolar. 3 el arabası kuma da bir torba çimento gider. Kısaca bir torba çimentoya 45 kürek çimento katılır.
Çimento, kum ve su karışımıyla yapılıyor. Bu harç, kireç-çimento harcına göre daha güvenli oluyor. Uygulandıktan sonra hacmini arttıran bu özelliği nedeniyle boşlukları tam doldurmakla kullanılıyor.
1500 kg - kum 1 metreküp ortalama 1200-1700 kg ağırlığındadır. Çakıl ve kırmataş. Çeşitli kaynaklara göre, 2500 kg ile 1200 arasında 1 metreküp aralıklarının ağırlık kesir bağlı (boyut).
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çağatay, Deprem Kuşağı Üzerinde Bulunan Ülkemizde Yapılarda Minimum C30 Sınıfı Beton Kullanılması Gerektiğini Açıkladı…
Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar. Aynı çatlaklar, yeni dökülen betonun altındaki eski, ıslatılmamış betonun veya asmolen tabliyelerindeki briket gibi diğer malzemelerin beton suyunu emmesi sonucu da oluşabilir.
Daha sonrasında beton kürlemesi yapılmalıdır. Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Beton Sınıfları ve Özellikleri
Bu sınıflandırma ışığında günümüzde geçerli olan 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre binalarda en az C25 dayanım sınıfı beton kullanılması gerekiyor. Yine de deprem riski yüksek bölgelerde C30 ve üzeri beton kullanımı tercih ediliyor.
Hızlı sertleşen çimento sertleşrme işlemi, hazırlandıktan yaklaşık 5 dakika sonra başlar, bu nedenle uygulanacağı yüzeyin önceden hazırlanması önerilir. Son mekanik direncine 28 gün sonra ulaşmasına rağmen, ilk 20 dakika içinde sürekli olarak sertleşebilir.
Bununla beraber, en yaygın kullanılan çimentolar genellikle OPC ve PPC'dir. OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür.
Çimento sulanması ekzotermik bir reaksiyondur, bu reaksiyon zaman içerisinde sıcaklık üretir ve yayar. Sıcaklık çeşitliliği, bütün yapıların bütün alanlarında eşit değildir, diferansiyel deformasyon yaratır ve bu da çatlamaya neden olur.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri