Uygulama Yöntemi. PROGEL -10, hava sıcaklığına göre %1-2 oranında karışım suyuna ilave edilir ya da yeni hazırlanmış düşük çökmeli taze betona doğrudan karıştırılarak kullanılır. PROGEL -10'un beton veya harç içinde homojen olarak dağılması için, tercihen 1 - 2 dakika hızlı devirde karıştırılır.
Karıştırma kabı içerisine her 100 birim Madame Beauty Hızlı Donan Beton Harcı Tozuna 40-45 birim su eklenerek karıştırılır. (Oda sıcaklığına göre su oranı değişebilir.) (İstikrarlı ürün elde etmek için mutlaka tartı kullamanız önerilir.) Karıştırma kabına ilk olarak su koyulması önerilir.
Çimento, agrega ve su dondan korunmalı, su ve agrega arasında buz parçaları kalmamalıdır. Gerekirse su ısıtılmalıdır. Taze betonun ısısı +5°C'nin altında olmamalıdır. Hidratasyon ısısının korunması için, özellikle rüzgârlı ortamlarda betonun örtülmesi gerekir.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Bu nedenle kışın ortasında beton dökülmesinden kaçınılmalıdır. Ayarlama sırasında gerçekleşen kimyasal işlem düşük sıcaklıklarda yavaşlar ve -10 ° C'de tamamen durur. Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır.
Betondaki su donarsa, betonun akışkanlığı bozulur ve bu da kürlenmesinin zarar görmesine yol açarak döşeme içi topaklar oluşmasına sebep olur.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Ayrıca, yeni yerleştirilmiş taze betonun gözeneklerindeki karışım suyu, boşluk suyundaki alkaliler ve diğer faktörler sayesinde sıcaklık 0°C'nin altına düşüne kadar donmaz. Bu nedenle, ölçülen beton sıcaklığı 0°C veya birkaç derece daha düşükse hemen betonun donmuş olduğu yargısına varılmamalıdır.
Beton saksı yapımında kullanılan çimento esaslı, hızlı donan, kalıptan alma süresi kısa toz halinde bir harçtır. Hızlı donan hobi harcımız ile atölyelerde veya evinizde beton saksı üretmek oldukça kolaydır. Avantajları: Hobi harcımızın uygulama sonrasında kısa zaman içerisinde donma gerçekleştirir.
Beton oranı açısından, elde etmeye çalıştığınız ürünün dayanıklılığına bağlıdır, ancak genel bir kılavuz olarak standart bir beton karışımı, 1 ölçek çimentoya 2 ölçek kum ve 4 ölçek agrega olacaktır. Temeller için 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum ve 6 ölçek agrega karışımı kullanılabilir.
Betonun donması tamamen kimyasal bir değişim olarak ön plana çıkar. Bunun temel nedeni ise çimento ile suyun birbirine karışımı ile beraber açığa çıkan durumdur. Çünkü beton dolması gerçekleştikten sonra, bir daha çimento ve su eski haline dönüş yapamaz.
Beyaz çimento estetik, güçlü ve dayanıklı bir çimentodur.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Beyaz çimentoya kum yerine, mermer tozu veya ince mozaik kırığı denilen malzeme karıştırabilirsiniz. Kum karıştırırsanız beyazlığı kalmaz. Beyaz çimento tamamiyle beyaz renkte değildir, hafif yeşilimsidir; o yüzden renklendirirsen daha iyi olur.
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Daha sonrasında beton kürlemesi yapılmalıdır. Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar.
f) Toprak zemine oturan betonlarda beton altına, beton içindeki su ve ince malzemenin emilmesini önlemek amacıyla polietilen örtü serilmelidir. g) Polietilen örtülerde döküm sırasında kaymayı önlemek amacıyla gerekli yerlerde plastik yapışkanlı bant kullanılmalıdır.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri