Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Ancak pas payı 50 mm'ye çıkarsa 0.65 S/Ç oranlı ve 260 dozlu bir C25 betonu da (daha düşük kalite) 100 yıl ömre yeterli olmaktadır.
Çimento Müstahsilleri Birliği Başkan Vekili ve Oyak Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar da,Türk çimento sektörünün bugün ulaştığı düzeyi anlatmak üzere birkaç örnek verdi: "Ataşehir'deki Mimar Sinan Camii'nin çimento-betonunu Oyak Çimento olarak biz verdik. 500 yıllık ömrü olan bir üründür bu.
Hizmet (Servis) Ömrü
Bir yapının veya yapı bileşenlerinin herhangi birisinin, bakım veya onarım için beklenmeyen maliyetler veya bozulmalar çıkarmaksızın kullanılabildiği esas süreye hizmet ömrü ya da servis ömrü denmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle 1996 öncesi yapılan bütün binalar riskli. Bu risk 2001 sonrası yapılan binalarda yok. Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor.
Betonarme yapılar doğal afetlerde esneme özelliğine sahip olmadığı için çelik eve göre daha kısa süre de yıkılma riskine sahiptir. Betonarme yapılarda kullanılan demir miktarı ve beton kalitesi dayanıklılık özelliğini üst noktalara taşır.
Geçirgenlik ve gözeneklik büyükse beton içine nem, oksijen ve klorür girişi kolaylaşır ve paslanma artar. Su / çimento oranı %40-%50'nin altında tutulmalıdır. Boşlukların, kuru ya da tam su ile dolu olması durumunda oksijenin su içinde çözünürlüğü az, ancak kısmen dolu ise çok ve paslanma özelliği yüksektir.
Daha yüksek sıcaklıklarda betonu yerleştirmekten kaçınılmalıdır. Aksi takdirde beton özellikleri bozulur ve termal çatlamalara maruz kalır. * Betonun ilk dayanım kazanması evresinde donma ve çözülmesi önemlidir.
Toz halinde çimento sanılanın aksine, uzun ömürlü değildir. Üretilmesinden itibaren çimentolar 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Çimentonun dayanımı zamana bağlı olarak düşmektedir, dolayısıyla tarihi geçmiş ya da kullanılana kadar son kullanma tarihinin geçme ihtimali olan çimentoların satın alınmaması gerekmektedir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye genelinde idare tarafından yaptırılan yapılarda, en düşük C 20 sınıf beton kullanılması zorunluluğunun bulunduğunu bildirdi.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Bunun nedeni binanın ömrünün birçok dış etkene bağlı olmasıdır. Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır.
Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır.
Tapu işlemlerinde yaş sınırlaması
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Betonun basınç dayanımı, sertleşmiş beton özelliği- dir ve beton sınıfları da bu dayanıma göre belirlenir. Dayanıklılık (durabilite) ise beton ve veya betonarme yapının zaman içinde özelliklerini kaybetmemesidir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Çeşitli araçlardan çıkan karbondioksit karbonatlaşmaya neden olur, bu da yüzey dayanım ve dayanıklılığını düşürür. Yetersiz kür ve bakım: Zayıf yüzey tabakası oluşur ve kaldırımlarda dahi aşınma oluşur. Taze betonun yağmur, kar veya rüzgardan korunmaması:Beton donarsa yüzey zayıflayacak ve tozuma oluşacaktır.
Uzmanlar bir beton binanın ömrünün en fazla 50 yıl olabileceğini söyler. Günümüzde ise 25 yılı aşkın binalar, sağlamlık açısından riskli kabul edilir.
Çatlaklar, mikro çatlaklar, kabarıklıklar, pullanma, kavlama veya katman ayrılması , yüzey hazırlamaya devam etmeden önce sökülmesi ve yamanması gereken çürük betonun belirtileridir.
Betonu dona karşı korumaya yardımcı kimyasal katkılar kullanılmalıdır. 2. Beton kalıba yerleştirilmeden kalıpların betona değecek yüzeyleri kar, buz ve donmuş kısımlardan temizlenmelidir. 3. Betonla temas edecek yüzeylerin sıcaklığı ile dökülen betonun sıcaklığı arasında farkın büyük olmamasına özen gösterilmelidir.
“Çelik mi betonarme mi ucuz?” sorusu cevaplanacak olursa, çelik evler betonarmeye göre çok daha büyük bir fiyat avantajı sağlar. Hafif çelik konstrüksiyon evler, çevre dostu özelliğe sahiptirler. Çelik evler; olası yangın, yıldırım gibi durumlarda da korunma sağlamaktadır.
Çelik yapılar, çeliğin yüksek mukavemeti ve esneklik kabiliyeti sebebiyle daha güvenli bir yapı sistemidir. Aynı dayanıma ulaşmak betonarme yapılarda daha maliyetli ve aşırı ağırlıktan dolayı da daha risklidir.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri