Beton dökümü esnasında iki beton arasına su ile şişen sızdırmazlık bandı ( Örnek; Weber Swell Tape, Su tutucu bant ) mutlaka kullanılmalıdır. Betonun su geçirmemesi binanın da aynı şekilde suya karşı mukavemetli ve dayanıklı olması, küf ve rutubetin engellenmesi demektir.
Betonları su geçirimsiz duruma getirmek amacı ile su yalıtımı sağlayan akrilik ya da poliüretan içerikli malzemeler beton üzerine direk uygulanabilmektedir. Ayrıca su geçirmez çimento çeşitleri kullanılarak betonun su geçirmemesi sağlanabilmektedir.
Üst katın betonundan su akıyorsa, betonun çatlak olabileceğini belirtmiştik. Bu çatlağın onarılması gerekir. Sağlam yapılarda, betonun sudan etkilenmemesi için ve çatlamaması için betonun harcının içine özel bir ilaç koyulur. Bu ilaç sayesinde beton suyu geçirmez.
En iyi su yalıtım malzemesi hangisidir denildiğinde ilk akla gelen geleneksel yalıtım malzemelerine alternatif olması ve uygulamasının kolay olması ile tercih sebebi olan PERMODUR olacaktır. Bir diğer önemli ayrıntı PERMODUR ince, sıvı karakteri sayesinde geleneksel yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanılabilir.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
İlgili 27 soru bulundu
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Duvar su yalıtımı; dış cephe yalıtım sistemi ve mantolama yöntemi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Dış cephe yalıtım sisteminde duvarların dış bölgesine yalıtım malzemesi uygulanır ve suyun duvara ulaşması önlenmiş olur. Diğer yöntemde ise duvarların içine yalıtım malzemeleri yerleştirilir.
Uygulama garantisinin, uygulamayı yapan firma tarafından verilmesi gerekir. Uygulama garantisi ise genellikle 3 yıl olarak verilmektedir. Su yalıtımının ömrü tamamen kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır. Standartlara uygun olarak üretilmiş kaliteli su yalıtım malzemeleri uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
Akan suya zıt yönde bir kuvvet uygulanabilir. Böylece akan su durur. Suyun önüne bent çekilebilir. Başka bir seçenek olarak suyu durdurmak için suyun aktığı yöne taşlar konulabilir.
Temel beton imalatlarında su yalıtımı betonun içerisine karıştırılabilecek bazı ürünlerle ( Örneğin, Su geçirimsizlik Harç katkısı Weber 20 Extra ) zemine ve perdelere dökülecek beton mikserlerine katılarak uygulana beton su geçirimsizliğini artıran yöntem ile yapılabilir.
Bunu engellemek için; bina çevresine drenaj hattı yapılmalıdır. Drenaj hattı sayesinde, yağmurlu havalarda toprak içinde biriken fazla su drenaj borularına akar. Drenaj boruları toprak altına döşenen, üstü delikli borulardır. Topraktaki fazla su, borunun üstünde bulunan bu deliklerden boruya akar.
Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur. Binalarda güvenlik kaybı oluşur.
Sika® ViscoCrete® , kılcal yapının ebadını azaltmak amacıyla daha düşük su-çimento oranı elde etmek için kullanılabilen bir üründür. derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür.
Duvardan su akıyorsa, mutlaka akan suyun kayağı tespit edilmelidir. Çünkü uzun süre suya maruz kalan binanın ana kolonu zamanla çürümeye başlar ve bina için tehdit oluşur. Duvardaki su kaçağını kesin olarak bulmak için profesyonel bir firmadan destek alınmalıdır.
Drenaj hattı sayesinde, su kaçağı olduğunda veya yağmur suyudan dolayı bina temeline gelecek olan su drenaj boruları aracılığı ile bir kuyuya aktarılır. Bu işlem, bina inşaat halinde iken ve temel atılacağı sırada yapılmalıdır. Bina bitmişse ve kullanılıyorsa, bodrum kata bir kuyu kazılır.
İçeriklerine göre çimento, akrilik, çimento+akrilik, bitüm ve poliüretan esaslı su yalıtım malzemeleri olarak sınıflandırılabilir. Çimento esaslı su yalıtım ürünleri, uygun miktarda su ile karıştırılarak uygulanan malzemelerdir. Kristalize olan ve olmayan iki türü vardır.
Standart poliüretan köpükler ses ve ısı yalıtımı sağlamaktadır. Poliüretan köpükler ses yalıtımı için kullanıldığı zaman kapı ve pencerelerin arasındaki boşluklara doldurulmaktadır. Bu sayede de kusursuz bir şekilde yalıtım sağlanmaktadır. Poliüretan köpük malzemesi su geçirmezdir.
Su yaltımı yapılmadan önce grobeton yüzeyi temizlenmeli ve pürüzsüz bir hale getirilmelidir. Su yalıtımı için bitümlü membranların kullanılması durumunda grobeton üzerine soğuk uygulamalı astar emülsiyonu sürülür. Bu astarın amacı yapılacak olan bitümlü membranın betonarme yüzey ile tamamıyle birleşmesini sağlamaktır.
Genellikle su geçirmez bazı yüzeyler arasında ahşap, beton ve tuğla bulunur. Malzeme tipine bağlı olarak, malzemenin kalınlığını ve dayanıklılığını korumak için çeşitli uygulamalar gerekebilir. Ayrıca, aileniz ve hayvanlarınız için güvenli bir kaplama seçtiğinizden emin olmalısınız.
Grobeton üzerine yapılacak olan yalıtımı sonrasında temel beton uygulaması yapılmaktadır. Temel su yalıtımında en fazla kullanılan malzemeler ise genellikle bitün membranlar ile temelde membran uygulaması yapılmaktadır. Bununla beraber sentetik örtülerde (PVC, TPO, ECB gibi) çok fazla kullanılmaktadır.
Çimento esaslı, iki bileşenli kristalize su yalıtımı harcıdır. Sürülerek uygulanır. Betonun yapısındaki kimyasallar ile tepkimeye girerek suda çözülmeyen kristaller üretir, bu sayede hem negatif, hem de pozitif taraftan su izolasyonu sağlar.
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler.
Kuruyan çimento higroskopiktir, nem çeker. Çimento sertleşmek için suya ihtiyaç duyar. Temas ettiği her yüzeydeki suyu çekecektir, bu yüzeylere deri de dahildir. Betonun içindeki kireç ciddi yanıklara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri