Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
Bey Kelimesinin TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Baş harfi büyük olmalıdır. Baş harfinin küçük yazılması hatalı olarak kabul edilmektedir. Bey kelimesi isimden sonra kullanılan bir terim olarak biliniyor ve baş harfi büyük olarak yazılıyor. Kısacası Bey kelimesi TDK verilerine göre Bey olarak yazılıyor.
Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Adnan Bey, Dr. Atilla Çelik, Hasan Efendi, Fatma Hanım, Bay Ahmet Koç, Mareşal Fevzi Çakmak, Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
İlgili 30 soru bulundu
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
Şahinbey TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Gaziantep iline bağlı ilçelerden biri.
Osman veya bilinen adlarıyla Osman Gazi ya da Osman Bey (Osmanlı Türkçesi: عثمان بك, y. 1254–58, Söğüt – 1324, Bursa), Osmanlı Beyliği ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve beyliğin ilk padişahı olan Türk hükümdar ve komutandır.
“+LAr” ekinin çokluk bildirmediği durumlar
Mesela: Ahmet Beyler geldiler.
Yazılışı konusunda tereddüte düşülen kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için de TDK sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğüne göre aslan kelimesi okunduğu şekli ile “aslan” şeklinde yazılır. Bu kelimenin arslan şeklinde yazılması ise yanlıştır.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb.
Bey TDK güncel çevrim içi sözlüğündeki ilk anlamıyla kullanıldığı zaman, sözcüğün baş harfi büyük olarak yazılmalıdır. Yani cümle içerisinde kişi adından sonra kullanılan bey kelimesinin baş harfi büyük olmalıdır. Ahmet Bey, Malkoçoğlu Bali Bey, Paşa Bey gibi kullanımlar buna örnek verilebilir.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında Küçük bey birleşik kelimesi de bulunur.
TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
Konu ile ilgili TDK sözlüğüne baktığınızda kelimenin "beyefendi" şeklinde yazımının doğru kullanım olduğu görülmektedir. Ayrıca Türkçede beyfendi şeklinde yazılan bir sözcük de yoktur.
Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910, İstanbul), Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.
23. Tarihte adı geçen devlet, krallık, imparatorluk, şahlık, hanlık, prenslik vb. yönetim biçimini gösteren kelimelerin de ilk harfleri büyük yazılır: Avusturya Krallığı, İngiltere Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu, Arap Emirliği, Osmanlı Devleti, Karesi Beyliği, Kaçar Hanedanı vb.
“Osman Bey adına basılmış nümizmatik para ve Osmanlıca kayıtlı arşiv belgesi yok. Elimizde o döneme ait sadece Bizans kaynakları var ve bu kaynaklarda Osman değil, Ataman adı geçiyor. Ertuğrul Gazi'nin oğlu Ataman Bey'den sonra Orhan, Murat ve Yıldırım tahta çıkıyor. Tamamı etimolojik köken olarak Türkçe isimler.
Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika'nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri'nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir.
Aynı zamanda etkili olmak, hükmetmek anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle hakim olmak, hakimolmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hakim olmak şeklinde olmalıdır.
Özel adlar büyük harfle başlar.
Mustafa Kemal Atatürk, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Ömer, Wolfgang von Goethe, Vilhelm Thomsen …
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Kişi adları ve ünvanlarından oluşmuş mahalle, meydan, köy vb. yer ve kuruluş adlarında, ünvan kelimesi sonda ise gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır: Abidinpaşa, Bayrampaşa, Davutpaşa, Gazi Osmanpaşa (mahalle); Ertuğrulgazi (ilçe), Kemalpaşa (ilçe); Mustafabey (cadde), Necatibey (cadde) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri