Anonim şirket ve limited şirket Türkiye'de en yaygın görülen şirket türleridir. Yaklaşık olarak tüm şirketlerin %82'si limited şirket iken, %13'ü anonim şirket, % 4'ü kooperatiftir.
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Türk Ticaret Kanunu'na göre şirketler, sermaye ve şahıs adı altında iki ana gruba ayrılır. Sermaye şirketleri; anonim, limited, paylı komandit şeklinde sıralanır. Şahıs şirketleri ise adi, kolektif ve adi komandit olmak üzere kendi içerisinde üç alt dala ayrılır.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
Bunlar, anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatiftir. Tüzel kişiliği olmayan şirket ise adi şirkettir.
İlgili 31 soru bulundu
Şahıs şirketi, yalnızca tek bir kişiye ait olan ve o kişinin ticari iş faaliyetlerini gerçekleştiği işletme türüdür. Bu şirket türü genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde tercih edilir. Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine nispeten daha az bürokratik süreç gerektirir ve kolayca kurulabilir.
Limited şirket terimi ile aynı anlama gelen LTD ŞTİ ifadesi şirketlerin bulundukları grubu temsil etmektedir. Özellikle ticaret ile uğraşan kişilerin kurdukları şirketin ticari unvanı olarak da adlandırılmaktadır. Bir kişi ya da birden fazla kişinin bir araya gelmesi ile oluşturulan şirket çeşitlerinden biridir.
Bir veya daha çok gerçek ya da tüzel kişi tarafından, bir ticaret unvanı altında kurulan şirketlere limited şirket denir. Bu tip şirketlerin esas sermayeleri bellidir ve bu sermaye, esas sermaye paylarının toplamından oluşur.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Türk Ticaret Kanunu'na göre Türkiye'de beş farklı şirket türü bulunmaktadır.
Ticari unvanı belli olması zorunlu olan anonim şirketlerde sermaye ortaklarca eşit paylar şeklinde bölünür. Maliyeti daha fazla olan anonim şirketin kuruluş süreci ani ve tedrici olarak ikiye ayrılır.
Mikro işletmeler: 10 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hâsılatı 5 milyon TL'yi geçmeyen şirketler bu sınıfta yer alır. Küçük işletmeler: Bünyesinde 10-50 arası kişinin istihdam edildiği veya yıllık net satış hâsılatı 50 milyon veya daha fazla olmayan işletmelere küçük işletme denir.
Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Çok özet biçimde tanımlamak gerekirse, anonim şirket; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Amaçları nelerdir: Anonim şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile tek pay sahipli anonim şirket kurulmasına ilk kez müsaade edilmiş ancak bu şirket sınıfının pratikte kazanacağı anlama ve şirketler hukukunda yaşanan bu kuramsal dönüşüme uygun ve özgün düzenlemelere çok sınırlı olarak yer verilmiştir.
AŞ'ler, halka arz edilebilmektedirler. LTD Şirketlerin halka arzı mümkün değildir. AŞ'lerde, şirket müdürleri ortaklardan olabileceği gibi, üçüncü şahıslar da müdür olarak atanabilmektedir. LTD Şirketlerde, ortaklardan en az bir tanesinin müdür olarak atanması zorunludur.
Limited şirket ile şahıs şirketi farklı işletme türleridir. Limited şirket, ortaklar arasında sınırlı sorumluluk sağlarken ayrı bir hukuki varlık olarak kabul edilir. Şahıs şirketi ise tek bir kişi tarafından yönetilen ve kişisel sorumluluğun olduğu bir işletme türüdür.
Anonim şirket ortakları sadece taahhüt ettikleri sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Limited şirket ortaklarının sorumluluğu ise taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemektir ve ortakların şirket borçlardan dolayı kişisel sorumlulukları bulunmamaktadır.
Sermayesi belirli bir paya bölünmüş olan, borçlarından dolayı sadece malvarlığı ile sorumlu olan ticaret şirketlerine a.ş. denmektedir. Aynı zamanda uzun açılımı ile beraber Anonim Şirketi olarak bilinir.
Limited şirket, gerçek ya da tüzel kişilerce kuruluyor. Şirketin ortak sayısı; en az 1, en fazla 50 kişi olabiliyor. Bu tip şirketler, daha sonrasında 1 ortak kalması ile tek ortaklı bir yapıya sahip olabiliyor.
Limited şirketin temel avantajları; şahıs şirketleri ile kıyaslandığında kurumsal bir imaja sahip olması, kuruluş sırasında sermayeyi nakit olarak tamamlama zorunluluğunun bulunmaması ve anonim şirketi ile kıyaslandığında ise çok daha basit bir organizasyonal yapı içermesidir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir? Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur.
Ticaret Kanunu açısından Ticari İşletmenin varlığından bahsedebilmek için Ticaret Kanunu'nun 11/1.maddesine göre; ''Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir.'' olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri