Beyaz Vajinal Akıntı: Beyaz renkteki akıntı da normal kabul edilir. Bu akıntı vajinanın sağlıklı bakteri dengesini korumak ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlamak amacıyla oluşur. Beyaz akıntının miktarı hormonal değişikliklerle, adet döngüsü ile ve cinsel uyarılma ile ilişkili olabilir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Özellikle adet döngüsünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı olması normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süzme peynir benzeri bir kıvama veya görünüme sahipse, bu durum normal değildir ve tedavi edilmesi gerekir.
Beyaz akıntı sık görülen vajinal akıntılar arasında yer alır. Adet döneminin ilk ya da son günlerinde görülüyorsa sağlıklı bir akıntıdır. Fakat akıntının yoğunluğu ve rengi kesik süt gibiyse, öeraberinde kaşınma varsa bu durum enfeksiyon belirtisidir.
Beyaz veya şeffaf vajinal akıntı oldukça normaldir. Şeffaf vajinal akıntı, doğal bir sürecin parçası olarak vajinanın kendini temizlemesi ve nemlendirmesi için meydana gelir. Bu sayede vajina kendisini bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korur.
İlgili 26 soru bulundu
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır.
Yumurtlamayı gösteren bu akıntı, tam yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu akıntı spermlerin vajina ve rahim ağzından kolayca geçerek yumurtayı bulabilmesi için yardımcı olmaktadır.
Hormonlar, yumurtlama öncesi ve sırasında muksta değişime neden olabilir. Adet döneminden hemen sonra mukusun olmadığı günler vardır ancak yumurtlama döneminde, yumurtlama olgunlaştığında mukus artar. Akıntı beyaz ya da sarı tonlardadır, bulanıktır ve yapışkandır. Yumurtlama öncesinde mukus yüksek olur.
Vajinal hijyen kurallarına dikkat etmek, pamuklu iç çamaşırı tercih etmek ve sık yıkanmaktan kaçınmak da akıntının yönetiminde yardımcı olabilir. Eğer akıntı normal sınırlar içinde ise ve herhangi bir semptom yoksa genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Vajinal kandida enfeksiyonlarının en sık karşılaşılan belirtileri vajinal akıntı ve kaşıntıdır. Vajinal akıntıların süt kesiği ve peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Süt veya peyni kesiği şeklindeki akıntılar kıvamlarından dolayı bazen akıntı şikayetine neden olmayabilirler.
Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir.
Henüz regl olmamış kızlarda, yapışkan, sarıya çalan beyaz vajinal akıntı son derece normaldir. Vücudunuz ergenlik çağında değişmeye başladığında, bu akıntılar da başlar. Endişelenmeyin. Bu, vücudunuzun olgunlaştığı, değiştiği ve bir gün regl olmaya hazırlandığı anlamına geliyor.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Bakirelerde beyaz akıntı nedenlerinin arasında vajinal floranın bozulması ve mantar enfeksiyonu görülür. Mantar enfeksiyonu bilinenin aksine yalnızca cinsel yolla bulaşmamaktadır. Umumi tuvalet kullanımı, ortak eşya kullanımı, havuz gibi nedenlerle de bakirelerde beyaz akıntı ve mantar enfeksiyonu görülebilir.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bu, yenidoğan bebeklerde anneden geçen östrojen hormonunun çekilmesine bağlı kanlı akıntı tarzında olabilir ve geçicidir. Daha büyük çocuklarda, genelde hijyen koşullarına dikkat edilmemesinden kaynaklanan ve vulvovajinit denilen enfeksiyonlara bağlı akıntılar görülür.
Berrak Vajinal Akıntı: Berrak, renksiz veya hafif beyazımsı bir akıntı vajinanın normal ve sağlıklı bir şekilde çalıştığının bir göstergesidir. Bu tür akıntı vajinanın doğal temizleme sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar ve endişe verici değildir. Beyaz Vajinal Akıntı: Beyaz renkteki akıntı da normal kabul edilir.
Vajinal akıntı rengi ve kokusu ne anlama geliyor? * Beyaz renkte akıntı ve kaşıntı varsa etken "vajinal mantar" olur. * Kahverengi ve yeşil renkte vajinal akıntı ile kötü koku varsa sorun bakteri kaynaklıdır. * Kanlı vajinal akıntı ise rahim ağzındaki hücresel bozukluklardan kaynaklanır.
Adet öncesi veya sonrası dönemlerde kahverengi vajinal akıntı görülebilir. Bu, normal fizyolojik bir durum olarak değerlendirilebilir. Ancak kız çocuklarında kahverengi vajinal akıntıda bazı sorunlardan şüphelenilebilir. İleri yaştaki kadınlarda kahverengi vajinal akıntı, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Yumurtalık rezervini gösteren kan testleri var. Bu testlerin en basitinde adet kanamasının ikinci, üçüncü veya dördüncü günü kanda FSH ve östradiol hormonlarına bakılır. Yüksek FSH hormon seviyesi özellikle 35 yaş üzerindeyseniz gebe kalma şansınızın düşük olduğunu gösterir.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Cinsel dürtüler devreye girdiğinde çalışmaya başlayan Bartolin bezleri zevk suyu olarak adlandırılan alkali bir mukus salgılayarak penetrasyon için kaygan bir ortam oluşturur. Şehvetli dokunuşlar, öpüşme ve diğer ön sevişme eylemleri kadın zevk suyu sıvısının salgılanmasını tetikler.
Herhangi bir zamanda görülebilen bu berrak ve akışkan olan akıntı, spor ve egzersizlerden sonra yoğun miktarda görülebilir. Vajinal akıntınız berrak renkte ve akışkan değil de sümüksü, mukuslu bir haldeyse, bu akıntı sizin yumurtlama döneminde olduğunuzu belirtir.
Yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı, kanama
Yumurtanın çatlaması ve tüplere atılması ile hormonlarda olan değişiklik nedeniyle yumurtlama zamanı pembe sarı renkli akıntı kimi zaman 1 ped kadar hafif kanama görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri