Beyaz çikolata, şekersiz, çikolata likörünün ana bileşeni olan yağsız kakao katıları içermez. Üretim sırasında, kakao çekirdeğinin koyu renkli katıları sütlü çikolata ve koyu çikolatada olduğu gibi yağ içeriğinden ayrılır. Sonuç olarak, bu kakao yağı beyaz çikolatada tek kakao bileşenidir.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
PEKİ BEYAZ ÇİKOLATANIN ZARARLARI NELERDİR? Yağ oranı yüksek olan bu çikolata bir kaç parçadan fazla tüketildiğinde vücuda ciddi hazarlar verir. Özellikle kötü kolesterol oranını yükselmesine neden olan beyaz çikolata damar tıkanıklığı ve kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Kakao rengi
Kakao tanesinin rengi olarak bilinmektedir.
Beyaz çikolata imal etmek için de kakao kullanılır. Ancak normal çikolatada olduğu gibi, kakaonun tozundan değil; yağından yararlanılır. Doğrudan kakao tozu kullanarak normal çikolatalar elde edilirken, kakao yağı kullanılarak beyaz çikolata üretilir.
İlgili 15 soru bulundu
Beyaz çikolata, genellikle kakao yağı, şeker, süt tozu veya süt katılarından oluşan bir çikolata türevidir. Çoğunlukla fildişi rengi tonuna sahip beyaz renkte veya sarının oldukça soluk tonlarında üretilir.
Beyaz çikolatanın bileşiminde en az %20 oranında kakao yağı ve en az %14 oranında süt kuru maddesi olmalıdır. Beyaz çikolatada en az %3.5 oranında süt yağı olmalıdır.
Bu çikolata çeşidine açık fildişi rengini veren madde kakao ve süt yağıdır. Beyaz çikolatalar, diğer iki çikolata çeşidi gibi kakao katıları içermediğinden beyaz renk olarak gözüken görünüme sahiptir.
Kakao ağacı sıcak ülkelerde yetişir; Güney Amerika ve Afrika. Kakao bitkisinin anavatanı, Güney Amerika'nın Kuzey Batısıdır ve en fazla çeşitlilik de yine burada görülür. Çikolata sektörünün ana sağlayıcısı, %80'lik bir oranla Batı Afrika'dır.
Sütlü çikolata ise süt veya süt tozu, kakao yağı, kakao ve şeker içerir. Bitter çikolata halk arasında genellikle acılığıyla bilindiği için acı çikolata veya siyah çikolata olarak bilinir. İçeriği yalnızca kakao yağı, kakao ve şekerden oluşur.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Öncelikle çikolatadaki beyazlaşma, herhangi bir küf ya da mantar oluşumuna işaret değildir. Hatta burada mikrobiyolojik bir bozulmadan da bahsedilemez. Çünkü beyazlaşma nedeninin kakao yağından kaynaklandığını zaten belirttik. Dolayısıyla beyazlaşmış çikolatanın tüketimi, sağlık açısından risk teşkil etmemektedir.
Beyaz çikolata, sütlü çikolataya göre daha yüksek şeker ve daha düşük kakao içeriğine sahiptir. Bu nedenle, diyabetliler için daha uygun olan bitter çikolatayı tercih etmek daha iyi bir seçenek olacaktır.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
İsviçre'den gelen bu lezzete karşı koymak oldukça güç olacak! Çikolatanızı kuru ve kapalı ortamda saklamanız önerilmektedir. Ani hava değişimleri çikolatanın homojen yapısını bozabilir. Çikolatalarınızı uzun süre buzdolabında tutmanız halinde üzerinde beyazlık oluştuğunu göreceksiniz.
Sütlü çikolata, çikolata çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen sütlü çikolata, kakao ve süt tozu karışımından elde edilir. Ürüne göre içeriğinde farklı şeyler bulunabilir.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Günümüzde farklı form ve ebatlarda üretilen çikolatayı kim buldu sorusunun yanıtı, Güney Amerika yerlileridir. Ancak çikolatanın bildiğimiz hale gelmesi, Avrupa'da üretiminin başlamasıyla birlikte gerçekleşti. Kristof Kolomb 1502 tarihinde çıktığı gezide Güney Amerika yerlilerinin içtiği kakaolu içecekle tanıştı.
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Sütlü ve beyaz çikolata kalsiyum ve riboflavin ve niasin gibi B vitaminleri sağlar. Sütlü ve beyaz çikolata yüksek kalsiyum içerir. Bitter çikolata demir, bakır ve manganez bakımından yüksektir ve çinko kaynağıdır.
Beyaz çikolata için de benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Hassas özellikteki çikolatayı sürekli olarak takip etmeye ve eridiği anda ocağın altını kapatmaya özen göstermeniz önemlidir. Mikrodalga ile eritme yöntemi de beyaz çikolata için ideal bir seçenektir.
Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır. Çikolatanın yapısında bulunan kakao yağı düşük sıcaklıklarda donma, yüksek sıcaklıklarda erime özelliğine sahiptir. Aldığımız çikolatanın saklama koşullarından dolayı ya da üretim sorunundan kaynaklanmaktadır.
Şeker, tam yağlı süttozu, kakao yağı, antep fıstığı %9, yağsız süttozu, emülgatör (soya lesitini), aroma verici. Eser miktarda yerfıstığı, sert kabuklu meyveler, yumurta ürünü ve gluten içerebilir.
Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor. Ancak diğer çikolata türleri profesyonel kullanımlar için fazla uygun olmadığından, kuvertür çikolata daha çok tüketim için değil, profesyonel kullanımlar için tercih ediliyor.
Temelde, bitter, sütlü ve beyaz çikolata olmak üzere, üç farklı çikolata çeşidi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri