Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı gösterilmiştir.
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Tütsü yakmak negatif etkileri yok ederek zihinsel anlamda kişinin rahatlayıp gevşemesini sağlar. Stres, kaygı gibi birden fazla zihinsel problemin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Cinsel istikrarı arttırır. Performans yükselir.
Evde veya odada tütsü yakmanın birden fazla faydası sayılabilmektedir. En önemli etkilerinden biri gevşeme sağlama ve stres üzerinde gösterdiği etkidir. Rahatlama ve sakin kalma üzerinde oldukça etkili olur. Bunun dışında tütsü faydaları arasında hava temizliği sağlaması da yer almaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Vanilya; muhteşem bir kokusu olan vanilya, tütsü, mum ve kokularda kullanıldığında kuvvetli afrodizyak etkiye sahiptir.
Palo Santo tütsüsü, böcek ve sivrisinek kovucu olarak da kullanılıyor. Yaz aylarında doğal içerikli bir sivrisinek kovucu için Palo Santo tütsüsü pencerelere yakın yerlerde ve zaman zaman yatak odasında yakılarak sivrisineksiz bir ortam elde edilebiliyor.
Tütsü yakmakla cinler musallat olmaz. Bu hurafedir. Nimet-i İslam kitabında da, cenazeyi tütsülemenin müstehab olduğu yazılıdır. Ebu Davud'daki bir hadis-i şerifte de, hazret-i Fatıma'nın tütsü yaptığı bildiriliyor.
Tütsü Kaç Dakika Yakılmalı? Tütsü, boyutuna ve türüne bağlı olarak genellikle 20-50 dakika içerisinde tamamen yanar ve bu süre, tütsü çeşidine göre farklılık gösterebilir. Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Ateşe atılmak veya özel bir kap içinde yakılmak suretiyle güzel kokulu dumanından faydalanılan madde, tütsü. Aslı Arapça bahûr olan buhur, koku veya kokulu buhar (duman) çıkarıcı maddelere verilen addır.
İslam Teolojisine göre Allah Hz.Adem'i yaratmadan önce bütün cinlerin anası olan Şahratü'n-nâr'ı yaratmıştır.
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
Muhammed (s.a.v) “Cuma günlerinde mescitlerinizi buhurla tütsüleyiniz” diye emir buyurmuştur (İbn Mace 2012: 27/502). Aynı zamanda Şa'bi de, mescide güzel koku sürmek sünnettir demiştir (2012: 508).
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir. Yıllar öncesinden günümüze kadar gelen bu gelenekten dolayı, hala bazı evlerde üzerlik otunun yakıldığı ve evdeki nazarın atıldığı bilinmektedir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır.
Tütsünün günah olmasıyla ilgili ne İslamiyet'te ne Hristiyanlık'ta ne de diğer herhangi bir dinde veya kutsal kitaplarda bir ayet bulunmuyor (bkz: islamansiklopedisi.org.tr). Tam aksine tütsü kullanımı günümüzde pek kullanılmasa da tüm dinlerde yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüel.
Tütsü, hoş kokulu bir koku elde etmek için yakılan bir maddedir. Tütsüler antik çağlardan beri kullanılmaktadır - eski Mısır, Babil ve Yunanistan'da dini ritüellerde aktif olarak kullanılmıştır. Yüzyıllar boyunca ve günümüze kadar, dünyanın her yerindeki insanlar çeşitli nedenlerle tütsü kullanımına başvurmuştur.
Karanfil ve gül çeşitleri, gardenya, yasemin, frezya, leylak, zambak, sümbül, sardunya, lavanta, ıtırşahi gibi kokulu çiçekler, tütsü yapımı için ideal. Otlar arasından ise adaçayı, defne yaprağı, okaliptüs yaprağı, limon otu, kekik, biberiye gibi aromatik olanları tercih edebilirsiniz.
Tütsü yakmak; bilhassa ortam içerisindeki kötü kokunun önemli bir oranla arındırılması hususunda çok etkilidir. Aynı şekilde böcek ve sinek çeşitlerinin evden uzaklaşmasına olanak tanır. Bu yönü ile bilhassa son zamanlarda çok fazlaca tercih edilmektedir.
Yakarca Kimleri Isırır? Yakarcalar memeli canlıların hepsini kan ile beslenmek amacıyla ısırabilir. Bunlar kuşlar, hayvanlar ve insanlardır. Özellikle karbondioksit üretimi gerçekleştiren canlılar onların dikkatini çekmektedir.
Isıya dayanıklı küçük bir kapta veya metal bir çay altlığında kendi tütsünüzü yaparak arıları sofranızdan veya bahçenizden uzak tutabilirsiniz. Ada çayı ve kahveyi karıştırarak veya sadece birini kullanarak, kabın içinde yakmanız yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri