Çünkü, şirket, şer'an caiz olması için hem kâra hem zarara muhtemel olması gerekir. Bu hisse sahiplerine tanınan imtiyaz ise, zarara katılmamak olduğundan caiz değildir. Çünkü, adalete aykırıdır. Şayet, tanınan imtiyaz, hisse oranından fazla oy kullanma hakkı ise, yine caiz değildir.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
Borsa, Anonim Şirket vb. a) Borsada hisse senetlerinin alım-satım yoluyla el değiştirmesinde -bu işlem iyi niyetle ve meşru ticaret maksadıyla yapıldığında- şer'i bir mahzur yoktur.
Anonim şirketler, kanunca uygulamasında bir sakınca görülmeyen tüm iktisadi ve ticari konuların gerçekleşmesini amaç edinmek üzere kurulabilir. Tescil edilmiş bir esas sözleşmesi vardır. Bir veya sınırsız sayıda ortak ile kurulabilir.
Anonim şirket (A.Ş.) ya da anonim ortaklık (A.O.) sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
İlgili 17 soru bulundu
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim şirket sermayesi paylara bölünmüş, payları nama veya hamiline yazılı olması ve gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulması gereken, tüzel kişiliğe sahip, YTTK.nun 124/2 maddesi anlamında, bir sermaye şirketidir.
Yani, Kanuni şirketler ve bu arada Anonim şirketi, islam hukukunun sarahaten yasakladığı faizli ve diğer haram muameleleri ihtiva etmediği takdirde islam hukuku açısından cevazına bir engel yoktur.
Anonim şirket ortakları kural olarak, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Yönetim kurulu üyesi olan şirket ortakları sermaye paylarına bakılmaksızın şirketin tüm kamu borçlarından sorumludur.
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, bir unvana sahip, borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Anonim şirketlerde ortak kavramının yerini pay sahibi kavramı almaktadır.
Varantların mantık olarak opsiyonlara benzediğini ve alım ya da satma hakkının müstakil olarak satışa konu olamayacağı gerekçesinden hareket eden Güney, varantların da opsiyon sözleşmeleri gibi caiz olmayacağı kanaatini paylaşmıştır.
Açıklamalarında bulunmuştur. Nureddin Yıldız'a göre borsa haram mı? Nureddin Yıldız'a göre; Borsa caiz değildir gibi net bir ifade kullanmamıştır. Borsa konusunda helal olan bir şirketten hisse alınırsa haram değildir.
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile ve şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketler, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabilir.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
Ancak şirket kuruluş maliyetleri şirket sermayesine ve şirket ana sözleşmesinin amaç, konu, harf ve kelime sayısına göre değişebilmektedir. Anonim şirketlerde ortaklık sayısında 500 kişilik bir limit belirlenmişken limited şirketlerde sınır 50 kişidir.
Anonim veya limited şirketiniz varsa bu sene geliriniz ve gideriniz arasındaki fark üzerinden % 25 değil, % 20 vergi ödeyeceksiniz. Şahıs şirketlerinde ise gelir vergisi oranları her sene başında olduğu gibi değişti. 2023 Yılı oranlarını aşağıda bulabilirsiniz.
Anonim şirketler vergi cezaları, gecikme zammı, gecikme faizi, SGK prim borcu gibi kamu alacaklarının ödenmemesi halinde vergi dairesi tarafından takibe girmektedir. Bu takip sonucunda kamu alacağının şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilememiş olması veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılmış olması gerekir.
Bilindiği üzere şirket borçlarından şirket ortakları şahsi olarak borçlu değildir. (Kamu borçları hariç olup bu borçlarda ortaklar hisselerine göre sorumlu olabilmektedir.) Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2014/12-1078 E. 2016/600 K.
Bilindiği üzere, anonim şirketler yönetim kurulları aracılığıyla yönetilir ve temsil olunur. Ancak, yönetim kurulları bir kısım yetkilerini yönetim kurulu üyelerinden bazılarına deveredebileceği gibi yönetim kurulu üyesi olmayan müdürlere de devredebileceklerdir.
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı çoğu konuda olduğu gibi 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, sigortalı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir.
Anonim şirketlerde hisse devri, serbestçe devredilebilirliği ilkesi geçerlidir. Bu kapsamda anonim şirketlerde hisse devri herhangi bir sınırlamaya tabi değildir. Kural olarak da hisse devir sözleşmesi zorunlu değildir. Ancak, bazı durumlar hisse devir sözleşmesi yapılması zorunludur.
Anonim şirket, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kurulabiliyor olup, ortak sayısı en az 1 kişi olabiliyor. Ortak sayısı için maksimum bir sınır bulunmuyor. Eğer ortak sayısı 500'ü geçerse, şirketler Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemelerine tabi tutuluyor.
Tüzel kişi türleri arasında anonim şirket, limited şirket, kollektif şirket, komandit şirket, dernekler, vakıflar ve kooperatifler sayılabilir. Hukuki zeminde tüzel kişiler ve ait oldukları türler için farklı uygulama ve yaptırımlar söz konusu olur.
Kimler anonim şirket kurabilir? Bahsettiğimiz gibi, anonim şirket kurucusunun gerçek bir kişi olma zorunluluğu yok. Tüzel kişiler de anonim şirket kurabilir, gerçek kişiler gibi hissedar veya ortak olabilir. Yabancı uyruklu kişiler için de durum aynı; anonim şirket kurabilir ve ortak olabilirler.
Limited şirketler minimum 10.000 TL sermaye ile kurulabilirken, Anonim şirketlerde bu rakam 50.000 TL olarak belirlenmiştir, Anonim şirketlerde genel kurul ve yönetim kurulu bulunuyorken, limited şirketde genel kurul ve müdürler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri