Anlam olarak dinimize aykırı bir manası bulunmaz. Bu nedenle Bekir ismini kullanmak, çocuklara bu ismi vermek caizdir. Bekir isminin dini açısından her hangi bir sakıncası yoktur. Kuran'ı kerimde yer almamasına rağmen rahatlıkla kullanılabilecek isimler arasında yer almaktadır.
Belinay ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Belinay ismini koymak caizdir. BELİNAY İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Belinay ismini kullanan 40.791 kişi bulunmaktadır.
Kökeni Türkçe olan Alparslan ismi Kuranda geçmiyor. Bunun yanında Alparslan adı caiz isimler arasında yer alıyor. İsmin anlamları arasında İslam'a uygun olmayan hiçbir unsur bulunmuyor.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
'Kuran'da geçen her kelime isim olur' mantığı ile düşünülmemeli. Bekir, 'deve yavrusu' demektir.
İlgili 21 soru bulundu
Genç deve, deve yavrusu. İlk çocuk, genç, taze. Çağdaş kimse, çağın insanı.
Arap toplumunda yeni doğan bebeklere de Bekir denirdir. Bu isim 10. yüzyıldan sonra deve yavrusu anlamında da kullanılmıştır. Ebu ise, hem baba hem de ata, soy, cet anlamına gelir. Ebubekir, ''Bekir'in Babası'' anlamında kullanılan bileşik bir isimdir.
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
ASAF İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Asaf ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Asaf ismini koymak caizdir.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır.
Yavuz ismi Kuran'da geçmeyen bir isimdir. Anne ve babaların çocuklarına bu ismi vermesi ile ilgili herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Caiz bir isim olup olmadığı da sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Yavuz ismi Türkçe kökenli olan bir isimdir.
Ayaz ismi Kuran'da geçmemekle birlikte kökeni Türkçe'dir.
Aleyna ismi Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette geçmektedir ve Aleyna ismini koymak caizdir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Ebubekir (ra)'ın, lakab dahi olsa İslam Tarihi noktasından meşhur olan isminin, çocuklara isim olarak konulmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Farsça kökenli bir isim olan Mirza, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasında yer alır. Mirza ismi ülkemizde pek çok farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla sıkça kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir.
Mirza İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Mirza, Kur'an'da yer almayan bir erkek ismidir. Ancak anlam bakımından İslamiyet ile çelişkili bir durum oluşturmadığı için, kullanımı hakkında negatif bir yorum da yapılmamaktadır. Bebeğine Mirza ismini vermek isteyenlere yan isim olarak da Yusuf önerilmektedir.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Değerli kardeşimiz, "Muhammed" ismi çocuklara verilebilir. İsmin çocuğa ağır gelmesi diye bir durum yoktur. Ayrıca çocuğa "Muhammed!.." diye seslenildiğinde, salavat getirmek de şart değildir.
Ebû Bekir (Arapça: أبو بكر, d. 573 - ö. 634) ya da tam adıyla Ebû Bekir Abdullah bin Ebî Kuhâfe Osmân bin Âmir el-Kureşî et-Teymî (Arapça: عبد الله بن أبي قحافة عثمان بن كعب التيمي القرشي أبو بكر الصديق), İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi ve Dört Halife'nin ilki.
Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan Bekir ismi, erkek çocuklar için kullanılan bir addır.
Deve yavrusuna köşek adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri