Çilek Dil Nedir? Dilinizde şişlik, kızarıklık ve beyaz renkli tabakalanmalar varsa, çilek dil olarak bilinen bir rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum sağlık uzmanından tedavi alınmasını gerektirecek bir sağlık problemi belirtisi olabileceğinden ciddiye alınmalıdır.
Özellikle, insanlarda sebep olduğu çilek görünümlü dil belirtisiyle bilinen Kawasaki hastalığı, tıp literatürüne ilk kez 1967'de Tomisaku Kawasaki adında bir Japon çocuk hastalıkları uzmanı tarafından kazandırıldı. Çilek dillilik olarak da bilinen Kawasaki, daha çok yeni doğan ve 5 yaş altı çocuklarda görülüyor.
Hastalık, özellikle mevsimsel geçişlerde ve kış aylarında daha sık görülür. Enfeksiyon, genellikle hasta bir kişiyle temas sonucu yayılır. Öksürme, hapşırma veya hasta kişinin solunum damlacıklarıyla temas etmek, bakterinin başka bir kişiye geçmesine yol açabilir.
Kızıl Hastalığı Neden Olur? Kızıl hastalığının nedeni, A grubu Streptokok adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler vücuda girdikten sonra kırmızı döküntülere yol açan bir toksin üretir. Bu döküntülerle birlikte kişide yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı semptomları görülür.
Kızıl hastalığının en yaygın belirtisi deride görülen ve hastalığa adını veren kızıl döküntüdür. Bu kızarıklık deride güneş yanığı gibi görünür ve temas edildiğinde zımpara kağıdı gibi hissedilir. Tipik olarak yüzde veya boyunda başlar ve gövdeye, kollara ve bacaklara yayılır.
İlgili 37 soru bulundu
Vakalarda görülen ilk semptomlar genellikle ateş ve boğaz ağrısıdır. En yaygın görülen semptom ise ciltte meydana gelen ve hastalığa adını veren kızıl döküntülerdir. Bu döküntüler ilk olarak boyun ve göğüs çevresinde ortaya çıkabilir. Daha sonra sırt, kol, bacak ve yüz bölgelerine ilerleyerek yayılabilir.
Bakterinin ürettiği bazı toksinlere bağlı olarak ciltte döküntü, ciltte soyulma ve yüksek ateşle seyreden döküntülü hastalığa kızıl hastalığı adı verilir. Kızıl hastalığı, bakterinin üst solunum yollarına yerleşme eğilimi nedeniyle, damlacık yoluyla başkalarına hızla bulaşabilir.
Çilek dili görünümü genel olarak ödemli ve pürtüklü yapıdaki dili ifade eden bir terimdir. Büyüyen dil oldukça kırmızı renklidir ve üzerindeki pütürlü yapı ile birlikte çileğe benzer bir görünüm kazanır. Bu durum tek başına bir rahatsızlık olarak değil de başka bir hastalığın semptomu olarak kabul edilir.
Döküntü ortaya çıkmadan çocuğun henüz sadece ateşi varken de bulaşıcıdır. Genellikle sadece çocuklara bulaşmakla birlikte nadiren erişkinlere de bulaşabilir.
Roseola döküntü orta çıkmadan önce de bulaşıcıdır. Hastalıklı bir çocuğun yalnızca ateşi olduğunda bile enfeksiyon diğer bireylere yayılır. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler altıncı hastalık enfeksiyonu geçiren biriyle temas etmişlerse hemen doktora başvurmalıdır.
Papiller iltihaplığında, bakteri, besin ve ölü hücreler bu minik kabarcıkların arasında hapsolabilir. Bu da diliniz üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Beyaz dilin diğer sebepleri, ağız kokusunun sebepleriyle benzerdir: ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni ve tütün.
Behçet hastalığı, tüm organları ve sistemleri etkileyebilen, damar iltihabının ön planda olduğu kronik ve iltihaplı bir hastalıktır. Genellikle cilt yaralarına neden olan Behçet hastalığında; göz, eklemler, bağırsaklar, toplardamarlar, beyin, omurilik ve sindirim sistemi de etkilenebilir.
Tedavi edilmemiş Kawasaki hastalığı çocuklarda edinilmiş kalp hastalıklarının önde gelen nedenlerinden birisidir. Tedavi edilmeyen Kawasaki hastalığı şu kalp komplikasyonlarına neden olur: Koroner arter anevrizması(balonlaşma)
Altıncı hastalık, genellikle spesifik bir antiviral tedavi gerektirmeyen iyi seyirli bir hastalıktır. Ateşli havale riski nedeniyle ateş düşürücü ilaçlar ile ateş kontrol altına alınmalıdır. Ilık duşlar aldırmak ateş kontrolünü sağlarken, aynı zamanda çocuğun yaşam konforunu arttırır.
Tanı boğaz sürüntüsünde bakılan hızlı antijen testi ile konur. Antijen testinin duyarlılığının az olduğu vakalarda boğaz kültürü alınmalıdır. Hastalığın tedavisi antibiyotik olarak penisilin verilmesidir.
Tanı nasıl konulur? Kan testiyle tanı konulabilir ancak çoğu zaman test yapmaya gerek olmaz. Hastalığın tipik döküntüsünü görmek tanı için yeterli olur. Şüpheli durumlarda kan testi yapmak uygun olabilir.
Altıncı hastalık, bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisi gerekmez ve spesifik bir tedavisi de yoktur. Çoğunlukla sorunsuz atlatılır. Ancak bazen ateşin dirençli olduğu dönemlerde yüksek ateş, küçük çocuklarda febril konvülziyonlara sebep olabilir, bu durum ailelerin endişelenmesine yol açabilir.
Çocukluk dönemi hastalığı olan altıncı hastalık 6 aylık ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir ve viral bir hastalıktır. Hastalığa human herpes virüsü 6 (HHV-6) veya human herpes virüsü 7 (HHV-7) sebep olmaktadır. Altıncı hastalık yüksek ateş ve vücutta pembe döküntülerle görülür.
Kan Testleri: Beyaz kan hücresi sayısına bakılır. Yüksek oranda beyaz kan hücresi, anemi, iltihaplanma, Kawasaki hastalığı belirtilerindendir. İdrar Testleri. Elektrokardiyogram: Çocuğunuzun kalp atışının elektriksel tepkilerini ölçmek adına deriye elektrotlar takılır.
Kawasaki hastalığının nedeni henüz tam bilinmemekle birlikte geçirilen enfeksiyonların hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. 5 günden fazla süren ateş, gözlerde kızarıklık, bademciklerde iltihap, boyunda lenf bezi şişmesi ve vücutta döküntü Kawasaki hastalığının belirtileri arasında gösterilmektedir.
Kawasaki Tedavi Edilmezse Ne Olur? Nadir olarak karşılaşılan bu hastalık özellikle çocuklarda görülmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda kalp komplikasyonlarına ve kalpte kalıcı hasara yol açabilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından bademcik enfeksiyonlarına yol açan Beta mikrobu, boğaz enfeksiyonlarının yaklaşık %10'undan sorumludur. Özellikle de mevsim geçişlerinde çok sık görülen beta mikrobu, ateş, boğaz ağrısı ve şişlik ile kendini belli eder.
Halk arasında tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinen ve çocuklarda sıklıkla rastlanan beşinci hastalık, Parvovirus B19'un sebep olduğu bir tür bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. 5 ile 15 yaş aralığındaki okul çocuklarında sıklıkla görülen beşinci hastalığın, kız çocuklarında görülme sıklığı erkek çocuklara oranla ...
Viral döküntülü hastalıklar ateş ve döküntü ile kendini gösteren, kendini sınırlayan, çoğu kez tedavi gerektirmeyen akut enfeksiyon hastalıklarıdır. Toplumumuzda kızamık, kızamıkçık, suçiçeği genel olarak tanınıyor olsa da beşinci ve altıncı hastalık çok fazla bilinmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri