Liften fakir beslenme: Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek gibi..
Gaz söktürücü, idrar arttırıcı etkilerinin yanı sıra bağırsağın dostu olması da havuç faydaları arasındadır. Yani hem bağırsaklara yumuşaklık verir ve hem de mide ve bağırsaklara karşı yararlıdır. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık sorununa çözüm sağlar.
Zengin besin ve mineral kaynaklarında nedeni ile aşırı bir şekilde tüketilmemesi gerekir. Fakat fazla havuç tüketimi kabızlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketimi önerilir.
Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer.
İlgili 35 soru bulundu
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
Havuç,lahana, brokoli, ıspanak, pancar, şalgam, karalahana gibi yiyecekler kesinlikle 3 aydan küçük bebeklere verilmemeli. Eğer verilirse nitrat zehirlenmesine neden olabilir. HANGİ BEBEKLER İÇİN NİTRAT TEHLİKELİ? Bu yiyecekler 3 aylık civarındaki bebeklere kesinlikle verilmezken 6 aydan önce de kullanılmamalı.
Elma, üzüm, avokado, erik gibi lifli ve kabızlığa iyi gelen meyveler, kabızlığı önlemektedir.
Kabızlığa İyi Gelen Kuru Meyveler
Hurma, kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi kuru meyvelerdeki sindirilemeyen lifler, bağırsaklardan geçerken su tutar. Bu sayede dışkı yumuşayarak bağırsaklardan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde geçebilir.
Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler. Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir. Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir.
1 yaş bebeklerde kabızlığın tedavisi için normal beslenme programına ek olarak su ve elma, kuru erik veya armut suyu verebilirsiniz. Bu meyveler doğal müshil görevi üstlenen sorbitol içerir ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
Bebek bazen kaka yapmak için ıkınır gibi sesler çıkarır, bu aslında bebeğin karın içi basıncını arttırıp pelvik kaslarını gevşetmeye çalışmasından kaynaklanır. Bunu zor kaka yapıyor diye algılamamak gerekir. Kabızlıktan ayırımının yapılması bazı hastalıkların dışlanması için çocuk doktoruna başvurmak gerekir.
Bebeğinizin poposuna gliserin veya vazelin sürerek onun rahatlamasını ve kakasını daha kolay yapmasını sağlayabilirsiniz. 4 ay ve üzeri olan bebeklere, öğünlerinin yanında elma suyu, erik suyu, armut suyu veya şeftali suyu verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak da başka bir çözüm yoludur.
Havucun içerisinde A vitaminin yüksek olmasının yanı sıra zengin bir C vitamini kaynağıdır. Bu nedenlerden dolayı bebeğinizin ilk besin takviyesine havuç yedirerek başlayabilirsiniz. Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz.
6. Ayını tamamlamış ve yiyeceklerle yeni tanışan bebekler için ise bu denemeler bir serüven gibidir. Bebeğinizle birlikte çıkacağınız bu yolculukta havuç püresi başlangıç için oldukça iyi bir alternatif.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri