Stok etmek, bir şeyi bir yere çok miktarda yığmak, biriktirmek yada istif etmek anlamlarına gelir.
Bir firmanın imalat yapmak amacıyla hazırda bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul veya varlıklara stok denir. Stok tutmak, işletmelerin maliyet kalemlerinden olduğu için mümkün mertebe kontrol altında tutulmalıdır.
STOK KELİMESİNİN ANLAMI
Yığılım anlamına gelen stok, ticaret ve ekonomi terimi olarak yığımlık olarak kullanılır.
Stok nedir? Stok, bir firmanın üretim yapabilmek için elinde bulundurduğu hammadde, yarı mamul, mamul ya da varlıklar tabii ürünlerdir. Stok tutmak, üretim firmalarının maliyet kalemlerinden biridir.
Stok, bir firmanın ortaya çıkabilecek ani ihtiyaçları karşılamak ve üretimin kesintiye uğramadan sürdürülmesini sağlamak amacıyla her an el altında bulundurduğu mamul mal, ham madde ve ara mallardır.
İlgili 24 soru bulundu
Stalk kelimesi de bunlardan biri. Sosyal medya platformlarında bir kişinin başka bir kişiyi araştırması, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve paylaşımlarını incelemesi anlamlarına geliyor.
Sorusunun cevabını Türk Dili Kurumu (TDK), stokçuluk terimi kökü olan “stok” için “yığılım”, “stokçu” için de “stok yapan kimse, istifçi” olarak tanımlıyor.
Stoklar genelde et, tavuk, balık ve sebzelerden yapılır. Kemik ve sebze suları, başta çorbalar ve soslar olmak üzere mutfakta çok çeşitli yerlerde kullanılan, tatlandırılmış, aromatiklerle zenginleştirilmiş sıvılardır. Stoklarda koyulaşma, kemiklerde bulunan proteinlerin erimesi ve jelatine dönüşmesi ile oluşur.
Uluslararası mutfaklarda kullanılan stoklar, temel olarak dört tanedir. Kahverengi stok (basic brown stock), beyaz stok (white stock), balık (fish stock) ve tavuk stok (chicken stock), elde edilen temel et sularıdır.
Stoklar, ham madde, yarı mamul, mamul, hazır parça, endirekt malzeme, aktif ve emniyet stokları olarak sınıflandırılabilir.
Stoğa üretim, Tedarik Zinciri Yönetimin başarılı sonuçlar çıkartması ve şirket içinde departmanların işbirliğinin sonucunda talep tahminlerinin doğru yapılması ve satışın gerçekleştiğinde en kısa süre içerisinde, söz verildiği sürede, istenilen kalitede teslim etmek adına tercih edilen bir üretim sistemidir.
Dolayısıyla piyasada ihtiyaç varsa kişi sırf kendi yararını düşünüp toplumun zararına sebep oluyorsa malını stoklaması caiz değildir, haramdır. Peygamberimiz stokçuluk yapanı lanetlemiştir. Bunun dünyada da ahirette de cezası vardır. Stokçuluk haramdır.
Stok nedir? Ticari faaliyet yürüten firmaların üretimde kullanmak, satışını yapmak veya kendi faaliyetlerinde kullanmak üzere edindikleri materyal, hammadde, ürün, yan ürün, hurda vb. varlıklara stok denir.
Planlama, örgütleme ve kontrol işlemleri olarak nitelendirilen stok yönetimi, işletmelerin üretim yapabilmek için ihtiyaçları olan hizmet ve/veya malzemelerin temin edilmesinde finansal şartları göz önünde tutarak optimum seçim yapılması olarak tanımlanıyor.
Paylaşmış olduğunuz çok eski bir fotoğrafınızın o kişi tarafından beğenilmesi, size gönderilen ve anında geri çekilen takip istekleri veya sosyal medya aracılığı ile paylaştığınız hikayeye gelen ifade gibi olaylardan hesabınızın bunları yapan kişi tarafından stalklandığını anlayabilirsiniz.
Stalk Faaliyeti ve Türk Ceza Kanunu
Türk Ceza Kanunu'nun 132.maddesinde Haberleşmenin Gizliliğini İhlal suçu düzenlenmiştir. Buna göre, Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sosyal medya platformlarındaki bir hesabı gizli şekilde takip etmek, araştırmak, paylaşımlarını gözetlemek anlamına gelmektedir. Bir hesabı fark ettirmeden gizlice araştırmak sosyal medya dilinde stalk anlamına gelmektedir.
Muhasebede stok çeşitleri kendi içinde hammadde, mamul ve yarı mamul stoku olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
Stok Yönetiminde hedeflenen işletmenin karını artıracak tüm stok maliyetlerini en aza indirecek faaliyetleri belirlemek ve uygulamaktır. Stokların işletmede bulundurma süreleri ve miktarları, stok devir hızına göre ve ömrüne göre değişebileceği gibi, tedarik kolaylığı ve süresine göre de değişecektir.
İşte Sıfır Stokla Üretim bu düşünce doğrultusunda ortaya çıkmış bir üretim sistemi ve felsefesidir. stokla çalışmaktadır. Bu sistemde, stoklar genellikle üretim sürecine küçük gruplar halinde girer. Stok hareketleri eskisi gibi depodan üretim merkezine oradan depoya ve diğer üretim merkezine olmamaktadır.
TDK (Türk Dili Kurumu) stokçuluk teriminin kökü olan “stok” için “yığılım”, “stokçu” için ise “stok yapan kimse, istifçi” tanımını yapıyor. Gelecekteki fiyat farklılıklarından faydalanmak için önceden tedarik edilen malların satışa sunulmayıp bekletilmesi stokçuluktur.
Hibenin şartsız ve ivazsız olması esastır. Zâhirîler'e ve Şâfiî mezhebinde bir görüşe göre ivaz şartı akdin yapısına aykırı olduğundan ivaz şartlı hibe hatta şartlı hibe câiz olmaz. Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür.
Stok bulundurma maliyeti: Depo giderleri, kira, elektrik, ısıtma/soğutma, sigorta, hasarlı ya da bozulmuş mallar ve stoğa bağlanan para ile stoğun bekleme süresince bu bağlanan paranın uğradığı faiz kaybı gibi maliyetler, stok bulundurma maliyetleri olarak ele alınır.
Belirli dönemlerde belirli ürünlere olan talep artışlarına ya da önceden tahmin edilemeyen artan taleplere karşı hazırlıklı olmak için stok tutulur. Bu sayede, işletmeler müşterilerin taleplerini yerine getirmiş, müşteri memnuniyeti sağlamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri