Öncelikle derz nedir sorusunu yanıtlayalım. Derz; fayans, seramik, mermer ile kaplanan yüzeylerin arasındaki boşlukları dolduran maddedir. Hepimizin evlerinde var olan; mutfak fayansı, banyo fayansı ya da seramiklerin aralarındaki ince çizgileri dolduran bu ürünün genellikle beyaz rengi tercih edilir.
Derz dolgunun öne çıkmasından hoşlanıyorsanız kullanacağınız yer ya da duvar kaplamasının rengine oranla daha koyu tondaki derz dolguları tercih edebilirsiniz. Zemin malzemesini öne çıkarmak ve yekpare bir görüntü elde etmek isterseniz derz dolgu renkleri de aynı tonda kullanılabilir.
Çimento esaslı derz dolguların genel olarak banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda kullanımı ön plana çıkmaktadır. Fayans arası derz olarak da ifade edilen bu ders çeşidi seramiklerin arasını ve hem zeminde hem de duvarda doldurmak işlemlerinde ilk akla gelen olmaktadır.
Beyaz, sütlü kahve, saten gri ya da bej gibi birçok farklı renk seçeneğine sahip olan ürünler sayesinde hem iç hem de dış mekanlarınıza istediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz. Renkli derz dolgu fiyatları ve seçenekleri arasından aklınızdaki tonu kolaylıkla bulabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Fayans Derzleri Boyanır mı? Fayans boyası olarak derz boyalarıyla derzleri boyayabilirsiniz. Koridor, banyo, mutfak, tuvalet gibi ortamlarınızı yenileyebilirsiniz. Fayans, seramik ve taş gibi kaplamaların arasını doldurup Stella Bianca'nın derz dolgusuyla doldurup, akrilik boya ile boyama işlemini yapabilirsiniz.
Silikonlu derz dolgu malzemesinin oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Seramik, fayans, granit ve mermer gibi farklı ıslak hacimli yüzeylerde kullanılabilir. Hem iç mekanda hem de dış mekanda rahatlıkla kendine kullanım alanı bulur. Çimento esaslı bir malzemedir.
Derz üstüne derz olur mu? Mermer fayans gibi yüzeylerde kullanılan derz dolgularını sökmek durumunda kalabilirsiniz. Çünkü zamanla derzler, incelir, kararır kötü bir görüntüye sebebiyet verir. İncelen, deforme olan derz üzerine tekrardan yeni derz çekmek, sağlam olması açısından uygun olmayacaktır.
Harcın yüzeydeki fazlalığı ve kaplama üzerinde kalan harçlar yumuşak uçlu bir spatula veya nemlendirilmiş sünger uçlu spatula ile sıyrılmalıdır. Ortam sıcaklığına göre yaklaşık 20 dakika beklenildikten sonra, yüzeyde kalabilecek ince derz tabakası nemli bir sünger ile iyice temizlenmelidir.
Karbonat, sirke ve limon suyu ile derz temizliği: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz. Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz.
Tüketiciler tarafından merak edilen silikonlu derz dolgu su geçirir mi, sorusunun cevabı ise hayır, silikon dolgunun su iticilik düzeyi oldukça yüksektir ve bu nedenle su geçirmez olarak verilebilmektedir.
Çimento esaslı derz dolguları genelde banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda görmeye alışkın olduğumuz seramiklerin arasını, hem zeminde hem de duvarda doldurmakta kullanılır.
Karbonat ve Su: Birkaç kaşık karbonatı bir bardak su ile karıştırın. Karışımı derz aralarına uygulayın ve bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak fırçalayın. Ilık veya sıcak su kullanarak durulayın ve temiz bir bezle kurulama işlemini gerçekleştirin.
Bunun için derz dolgu malzemesini bir kovaya döküp ardından yavaşça su eklemeniz yeterlidir. Toz haldeki derz dolgusunu ve suyu kovaya döktükten sonra bir mala yardımıyla iyice karıştırmalısınız. Bu işlemi daha hızlı yapmak için karıştırma ucu takılı bir matkap kullanmayı da tercih edebilirsiniz.
Derz kalemi antibakteriyel bileşime sahip olup, bu sayede uygulandığı alanda bakteri ve küf oluşumunu önler, son derece hijyenik bir üründür. Derz kaleminin iyi sonuç vermesi içi, uygulanacağı derz alanının kuru ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.
Derzi çıkarma aletini kullanın: Derzi çıkarma aleti veya bir derzi kazıyıcı kullanarak eski derzi kazıyın. Aleti derzi ile derz arasına yerleştirin ve yavaşça sıyırarak derzi çıkarın. Derzi kazıyıcının bıçağını derz boşluğuna yerleştirin ve hafif bir basınç uygulayarak ilerleyin.
* Derz dolgu işlemi için beyaz çimento ve mermer tozu karışımını (gerekli ise renklendirici pigment) ayran kıvamına gelinceye kadar sulandırılmalıdır. * En az 2 kere derz aralarına tam girmesi için çek pas ile dikey ve çapraz biçimlerde uygulanmalıdır.
Derz dolgu işlemi bittikten sonra temiz ve kuru bir bezle son silme işlemi yapılır. Silme işleminden sonra derz genişliğine uygun ahşap bir kama ile derzlere oluklandırma yapılarak uniform bir görüntü elde edilir. Son olarak yüzeye yüzey koruyucu sürülür.
Fayans arasında kullanmak için uygun bir ürün değildir. Silikon derz özellikle ıslak alanlarda kullanılır. Bu sayede fayans aralarına su sızması engellenir. Normal dolgu yapılması durumunda bazen sızmalar olduğundan dolayı özellikle banyo ve teras gibi zeminlerde silikonlu kullanılması tavsiye edilir.
Derz Temizliği: Derzlerde oluşan küf ve kir için, karbonat ve su karışımı etkilidir. Bu karışım bir diş fırçası ile derzlere sürüldükten sonra bir süre beklenir ve sonra bol su ile durulanır.
Bu harç katmanının kuruması için yaklaşık 24 saat beklemeli ve bu işlemden istediğiniz sonuçları elde edene kadar mala veya fırça kullanarak üzerine başka bir katman uygulamalısınız.
Fayanslar döşendikten sonra, fayansların birleştiği noktalar derz dolgu adı verilen özel bir kimyasalla kapatılır. Bu kimyasal ilaç, sudan etkilenmez ve suyu geçirmez. Bu sayede dairenin kat betonu sudan korunmuş olur. Derz dolgular zarar gördüğü zaman fayans üstündeki su, fayansın altına geçmeye başlar.
Öncelikle derz dolgu uygulanacak zeminin kuru ve temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar. Saten alçı, boya öncesinde, boyanın estetik görünmesini sağlar. Yüzeyin pürüzsüz, ferah ve yepyeni görünmesini sağlar.
Teras ve balkonlarda, bahçe ve parklarda FİXA FLEX Derz Dolgu Malzemesi, FLEXSİL Silikon Katkılı Flex Derz Dolgu Malzemesi veya REPOX 200 Epoksi Esaslı Derz Dolgusu tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri