Ev, arsa ve işyeri sahibi olan vatandaşlar, ödemelerini e-devlet ya da GİB üzerinden gerçekleştirecek. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için yerdeki ikamet edilen yerdeki belediye başkanlığına başvurulması gerekmektedir.
Gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak muafiyeti için başvurulacak konutun yazlık ev olmaması gerekir. Evde yaz kış oturulduğunun ispatı durumunda vergi muafiyetinden faydalanabilir. Gayrimenkulde bir kiracı otursa dahi emlak vergisi muafiyeti geçerli olmaktadır.
Emlak vergisinden muafiyet şartlarını taşıyan kişiler, geliri olmadığına ilişkin belge ile yerleşim yerine bağlı olan belediye mali hizmetler müdürlüğüne hazırlayacağı dilekçe ile başvuru yapabilmektedir.
-Söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu belediyeye istenen evraklar ile birlikte müracaat ederek emlak servisi birimlerinden beyanname işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. -Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Tek evi olan emeklilerin emlak vergisi muafiyeti dilekçesi vermesi gerekmektedir. Bu noktada şartları sağlayan emekliler, 38 seri no'lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ ekinde yer alan “Tek Konutu Olan Emeklilere Ait Form”u doldurarak, bunu gayrimenkulün bulunduğu belediyeye teslim edebilirler.
Taşınmaz mal bilgileri ile taşınmazın bağlı olduğu belediyelere giderek Emlak Servisi biriminden gerekli bilgiler öğrenilebilir. Emlak beyannamesi, aynı zamanda internetten de verilebilmektedir. Emlak beyannamesini internetten vermek için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atılabilir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Esnaf Muaflığı Belgesi Nasıl Alınır? Esnaf muaflığına ilişkin şartları yerine getirenler, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairelerine dilekçe vererek esnaf vergi muafiyeti belgesi olarak da bilinen belgeyi alabilirler. Bu belgenin alınması isteğe bağlı olup belgenin alımı sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Esnaf Muafiyet Belgesi'nin alınabilmesi için başvuru ikametgâh adresinizin bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine yapılmaktadır.
*Her konut için istisna var mı? Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.
a) Mesken olarak kullanılan bina veya apartman dairelerinin, 2.500 Yeni Türk Lirasından az olmamak üzere vergi değerinin 1/4 ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılır.
Buna göre 2021 yılındaki söz konusu gelirleri 53 bin liradan az olan emekliler, 2022 yılında 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Miras hisseliyse? Eğer söz konusu taşınmaz birden fazla şahıs üzerine miras kaldıysa bu vergi, mirasçılar arasında eşit pay edilerek ödeniyor. Söz konusu mülk hisseli taşınmaz statüsündeyse her hissedar, kendi hissesi oranında bu vergiyi ödemekle yükümlü tutuluyor.
7159 sayılı Kanun kapsamında mahalleye dönüşecek olan köylerden alınacak olan emlak vergisi ödemeleri 2022 yılına kadar ertelendi. Mahalleye dönüşen köylerde emlak vergisi ödemeleri 2022 tarihine kadar ertelendi.
E-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır? E-ticaret vergi muafiyeti alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Öğrenciler muaf olmak istedikleri dersleri dilekçelerinde açıkça belirtmek zorundadırlar!!! Dilekçe Örneğini Bölümün internet sitesinden indirebilirsiniz. Gerekli bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra imzanızı mavi kalemle atınız. Örnekteki Dilekçe bilgisayar ortamında doldurulur ve ıslak imza ile imzalanır.
Muafiyet için öğrenciler, daha önceki yükseköğrenim kurumundan almış olduğu; ✓ Transkript (Not Dökümü) (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Ders içerikleri (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Dilekçe ile Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine/bölüm başkanlığına başvuruda bulunulur.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Teşvik belgesi KDV muafiyet yazısını vergi dairelerinde alabilirsiniz. Yatırım teşvik belgesi bilgilerinizle birlikte vergi dairelerine müracaat ettiğinizde bu muafiyet yazısını kolaylıkla alabilirsiniz. Üstelik eskiden olduğu gibi teşvik belgesi, ekleri ve diğer belgeleri ibraz etmenize de gerek yoktur.
2022 yılı vergi değeri 6.173.000 TL'yi aşan mesken nitelikli taşınmazların 2023 yılı vergi değeri 9.967.000 TL ve üzeri ise 20 Şubat 2023 Pazartesi günü sonuna kadar DKV beyannamesinin (ilgili vesikalar ile) verilmesi gerekiyor.
Belediyeye Bildirim Unutulmamalı
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir.
E-Devlet üzerinden tapu beyanı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine tıklayıp T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri