Bu bağlamda halının rengi fark etmeksizin temizlik malzemesi olarak limon, aseton, çamaşır suyu, kolonya ve sert kimyasalların kullanılmaması önerilir. Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür.
Basit bir sirke solüsyonu ile daha önce arap sabunu ile sildiğiniz beyaz halınızı durulayabilirsiniz. 1 Litre suya, 1 su bardağı sirke ölçüsü ile, halınıza yetecek kadar bir karışım hazırlayın ve uygulayın. Kesinlikle çamaşır suyu, ağartıcı, aseton, kolonya, limon gibi asit içeren sert kimyasallar kullanmayın.
Sirke, karbonat, su ve toz deterjan dörtlüsü sizin için ideal olabilir. Bu yöntem inatçı lekeler için de kullanılabilir. Toz deterjan yerine Yumoş Extra gibi kaliteli bir sıvı yumuşatıcı da tercih edebilirsiniz; bu sayede halınız mis gibi kokacaktır. Yine önce halınızı süpürün.
Halı temizlemek için mikrofiber temizlik bezi kullanabilirsiniz. Mikrofiber bezler, kirli yüzeyleri çizmeden temizleyebilme özelliği sayesinde halılarınıza zarar vermez. Bu bezlerle halılarınızı fırçalayarak temizliyormuş gibi kirlerinden arındırabilirsiniz.
Halı temizlemek için arap sabunu eskilerden beri en etkili yöntemdir. Arap sabununu ılık bir su içinde kolayca eritebilirsiniz. Sonrasında halıya uygun bir bez veya lifi sabunlu suyun içine batırın ve sıkın. Yarı ıslak şekilde halınızı silin ve her ilerlediğiniz alan için bu işlemi tekrarlayın.
İlgili 39 soru bulundu
Bu bağlamda halının rengi fark etmeksizin temizlik malzemesi olarak limon, aseton, çamaşır suyu, kolonya ve sert kimyasalların kullanılmaması önerilir. Ancak az miktarda sirke veya karbonat ile toz deterjan eklenen ılık suyla beyaz renkli halıların temizlenmesi mümkündür.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
Yarım kap suya ¼ kap yumuşatıcı, ¼ kap sirke, bir tatlı kaşığı toz deterjan, bir tatlı kaşığı karbonat ilave edin ve homojen bir karışım elde edene kadar çalkalayın. Hazırladığınız karışımı halının lekeli yerlerine püskürtün ve birkaç saat kadar bekleyin.
Bulaşık tabletleri, bulaşık makinelerinde kullanılmak için tasarlanmıştır. Halıların temizlenmesi için ise özel olarak tasarlanmış temizlik ürünleri kullanılmalıdır. Bu nedenle bulaşık tableti ile halı yıkamak doğru bir yaklaşım değildir.
Böylece ev ortamında rahat bir şekilde halı temizliği yapabilirsiniz. Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Parlatıcıyı lekeye emdirdikten sonra, ıslatılmış bir bezle lekeyi silin. Parlatıcının yanı sıra, halı üzerinde kalan herhangi bir kalıntıyı da temizleyecektir. Yapısına uygun olan bir deterjan kullanarak bezinizi ıslatmayı unutmayın, böylece halınızda kimyasal kalıntılar kalmayacaktır.
Eğer halı günlük olarak temizlenecek ise elektrik süpürgesi ile süpürülür. Halıların biraz kirli olduğu düşünülüyor ise silme işlemi uygulanır. Silme işleminde bir kova ılık su (sıcağa yakın) içine beyaz kalıp sabun ya da halı yıkama şampuanı konulur. Lif ya da tüllü bir bezle silinerek kirlerinden arındırılır.
*Halı temizliğinde çamaşır suyu ve buna benzer ağartıcı kimyasallar kullanılmamalı, sadece önerilen uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır. *Halı üzerindeki lekenin dağılmaması için silme işlemi dıştan merkeze doğru yapılmalıdır.
Bir su bardağına yaklaşık bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Giysiyi suyun altına daldırın ve 15-20 dakika bekletin. Sarı lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın (kullandığınız hidrojen peroksit miktarını artırmanız gerekebilir.), ardından her zamanki gibi çamaşırlarınızı yıkayın.
Karbonat
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin. Kan lekesini önce bir havlu ile temizleyin.
Bulaşık makinesi parlatıcısı ile temizlik
Bulaşık makinesi parlatıcısı, seramiklerin arasındaki derzlerin temizliği için ideal ürünlerin başında geliyor. Ayrıca kirli balkon derzlerinin temizliğinde dahi kullanılabiliyor. Başta fırın ve ocak olmak üzere evinizdeki çeşitli çelik aletleri pırıl pırıl yapıyor.
1/5 oranında sulandırarak halı ve koltuklarınızı silebilirsiniz. 1/5 oranında sulandırarak ahşap ve cam yüzeylerde kullanılabilir. PVC Yüzeylerde direkt kullanılır. Tüm kirli yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanını 2 su bardağı soğuk su ile karıştırıp köpürtün. Temiz bir bezi bu su ile ıslatıp sıkın. Oluşan köpükten bir parça alıp lekenin üzerine tampon yaparak uygulayın. Leke tamamen temizleninceye kadar aynı işlemi tekrarlamaya devam edin.
Halı üzerinde görülen en zorlu lekelerden biri de, çamaşır suyu lekesidir, çünkü çamaşır suyu döküldüğü alanda renk açıcı bir özellik gösterir. Bu nedenle halınızın üzerine çamaşır suyu dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmeniz büyük önem taşır. Halınızın üzerine çamaşır suyu döküldüğü anda, o bölgeye su dökün.
Eğer halı silmek için beyaz sabun kullanacaksanız rendelediğiniz beyaz sabunun bir kısmını ılık suya ekleyip eritebilirsiniz. Bu suyu hazırladıktan sonra halınızı silmeye başlayabilirsiniz. Duş lifi gibi yumuşak bir bezi, hazırladığınız halı suyuna daldırıp çıkarın ve sıktıktan sonra halınızı silmeye başlayın.
Halınız tozlardan arındığında ıslak temizleme işlemine geçebilirsiniz. El dokuması, yün ve doğal boyalarla boyanmış halıları, kimyasal içeren deterjanlar yerine arap sabunu veya toz beyaz sabun ile yıkamanız daha doğru olacaktır.
Çamaşır makinesinde yıkamaya uygun olan halınızı kesinlikle makinede sıktırma yapmadan almalısınız. Tabanı plastik olan halılarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayınız. Kurutma İşlemi: Çamaşır makinasında yıkadığınız halılarınızı www.halisaticisi.com direk güneşe maruz kalacak şekilde kurutmayınız.
Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri