Çay lekesi olan alana beyaz kalıp sabun sürülür. On ya da on beş dakika bekletilir. Sonra bez ile durulanır. Halının üzerine çay döküldüğü zaman kuru bir bez ile suyu alınır.
Kabartma tozu ile halıdan bir çay lekesi nasıl çıkarılır
Bir kabın içine bir bardak kabartma tozu dökün. Nemli bir bez alın ve kabartma tozu içine batırın. Kabartma tozu ile kaplanmış olan bezi halının lekeli bölgesinin çevresine sıkıca bastırın. Soğuk suyla iyice durulayın.
Zorlu Çay Lekesi
Su bardağına beşte bir oranında sirke koyun ve bardağın kalanına su koyun. Hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu ile çay lekesine tampon yapın. Daha sonra temiz ve ılık su ile halıyı durulayın. Sonra kuru ve temiz bir bez ile fazla nemi alın.
Bunun için bir kabın içerisine bir miktar karbonat dökünüz. Ardından az bir miktar kabın içerisine soğuk su ekleyiniz. Sonrasında macun kıvamına gelene kadar su ile karbonatı karıştırınız. Sonrasında ise bir bez ile karışımı alınız ve tampon hareketler ile leke üzerine uygulayınız.
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin. Sonrasında ılık suyla hemen durulayıp talimatlarına uygun olarak giysinizi çamaşır makinesinde yıkayın.
İlgili 34 soru bulundu
Leke yumuşayınca, lekenin üzerine kaplayacak kadar karbonatı üzerine dökün. Karbonat, lekenin kumaştan çözülmesini sağlayacaktır. Bu tür lekelerle sadece kıyafetlerde karşılaşmıyor olabilirsiniz. Misafir ağırlarken yere dökülen bir çay, halıdan çay lekesi nasıl çıkar diye araştırmanıza neden olmuş olabilir.
· Çay ve Kahve Lekeleri
Oluşan çay ve kahve lekelerini çıkarmak için üzerine önce sıcak su, ardından ise limon kolonyası dökülmelidir. Bir süre beklendikten sonra lekenin bulunduğu bölge silinebilir. Sonrasında ise lekeler büyük oranda çözünecektir.
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanını 2 su bardağı soğuk su ile karıştırıp köpürtün. Temiz bir bezi bu su ile ıslatıp sıkın. Oluşan köpükten bir parça alıp lekenin üzerine tampon yaparak uygulayın. Leke tamamen temizleninceye kadar aynı işlemi tekrarlamaya devam edin.
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin. Sonrasında ılık suyla hemen durulayıp talimatlarına uygun olarak giysinizi çamaşır makinesinde yıkayın.
Uzun süre beklemiş çay lekesini çıkarma: Şekerli çay ya da uzun süre beklemiş çay lekesi biraz inatçı olabilir ancak çözümsüz değildir. Kurumuş çay lekesini çıkarmak için birinci kural, lekeyi yumuşatmaktır. Bunun için ise, kıyafetin lekeli bölgesini ya da tamamını ılık suda 15-20 dakika kadar bekletmek gerekir.
Halıdan çay lekesi çıkarmak içinde karbonat kullanabilirsiniz. Öncelikle bir fincan sıcak suya karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı halıdaki çay lekesine uygulayın ve bir süre bekledikten sonra temiz bir bezle alanı silin. Kuruma sonrası lekenin gittiğini görebilirsiniz.
halıya ya da koltuğa döküldüyse, üstüne limon suyu döküp biraz bekletip yine tampon hareketi ile silebilirsiniz. açık renkli kumaşlarda 1/2 çamaşır suyu-su karışımıyla silerseniz tertemiz olacaktır.
1- Çay il döküldüğünde eğer müdahale edebilirseniz ilk olarak kağıt havlu ile ovalamadan çayı kağıt havluya çektiriyoruz. 2- Ardından çay lekesi olan kısmın üzerine biraz bulaşık makinesi parlatıcısı dökünüz. 3- Lekeli kısmı uygun bir bez ile ve yavaşça ovalayarak çıkartınız.
Lekeyi tıraş köpüğü ile ovun ve temiz nemli bir sünger ile iyice temizleyin. Duruladıktan sonra tekrar biraz su ekleyin Lekeyi ve elektrikli süpürgeyle iyice çekin. Eğer elinizde tıraş köpüğü yoksa bunun yerine saç spreyi de kullanabilirsiniz. Saç spreyini Lekeyi sıkın ve temiz bir bez ile leke çıkıncaya kadar silin.
Halıdaki fazla kahveyi aldırdıktan sonra 1 ölçü suya 1 ölçü sirke gelecek şekilde sirkeli suyunuzu hazırlayın ve yine beyaz, temiz bir bezi bu karışıma batırın. Sirkeli suyla güzelce ıslattığınız ve fazla suyunu süzdürdüğünüz bu bezle, halıdaki lekeli bölgeyi zarifçe ovalamaya başlayın.
Renkli kıyafetlerdeki çay lekesi nasıl çıkar
Yalnızca bastırdığınızdan emin olun; ovalamak lekeyi daha kötü yapacaktır. Daha sonra Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ veya Vani̇sh Kosla Multi̇power Deterjan Güçlendi̇ri̇ci̇ Toz kullanarak makinenizde yıkayın.
Peki, karbonat kullanarak çamaşır suyu lekesi nasıl çıkarılır? Bir miktar karbonatı suya ekleyin ve diş macunu gibi yoğun bir kıvam elde edin. Sonrasında çamaşır suyunun döküldüğü bölgeye karışımı sürün ve kuruyana kadar bekletin. Kuruma işlemi sonrasında 15 dakika kadar bu bölgeyi bir fırça yardımıyla çitileyin.
Ilık su ve arap sabunu ile hazırlanan karışım çay lekesini yün halıdan çıkarmak için yeterli olmadıysa kolonya kullanarak lekeyi çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bunun için; Hafif nemli bir bezin üzerine bir miktar limon kolonyası döktükten sonra halının lekeli yüzeyini silmeye başlayabilirsiniz.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Beyaz sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde iyice karıştırılır. Bu karışımı direkt olarak sarı lekeler üzerine uyguladığınızda ve ardından silme işlemi yaptığınızda sorun çıkar. Leke tamamen yok olana kadar direk uygulama ve silme yapılması gerekmektedir.
Mutfak eşyalarının üzerindeki çay lekeleri, belki de çıkarması en kolay lekelerdir. İlk olarak büyük bir limon parçası kesmeniz ve bu limonun dış kenarlarına tuz serpmeniz gerekiyor. Limon suyu doğası gereği asitlidir, tuz ise çay lekelerini etkili şekilde çıkarabilecek aşındırıcı bir yapıya sahiptir.
Bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün. Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin.
Bu lekenin düzgün bir biçimde çıkabilmesi için beyaz ispirto kullanılmalıdır. Özellikle limon kolonyasının yağlı leke oluşumundan dolayı kullanılan bir diğer alternatif ise gliserin olmaktadır. Kolonyanın döküldüğü noktalara gliserin dökülür ve pamuklu, yumuşak yüzeyli bir bez yardımı ile temizlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri